50 yıl boyunca mermiyle yaşamak zorunda kaldı
50 yıl boyunca burnundaki mermiyle yaşayan Kazım Koca, 63 yaşında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne başvurdu. Solunum problemi de yaşayan Koca, 2 saatlik operasyon sonucunda merminin alınmasıyla sağlığına kavuştu.
Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde 13 yaşındayken nereden geldiği belli olmayan kör kurşunun burnuna saplanan Kazım Koca, 50 yıl boyunca mermiyle yaşamak zorunda kaldı. Burun ve çene kemiğinin birleştiği yere saplanan kurşun için önce birkaç hastaneye başvuran Koca, ameliyatın riskli olması nedeniyle kurşunla birlikte yaşadı. Sonrasında da zararı olmaz düşüncesiyle ameliyat olmaktan çekinen Koca, son olarak ZBEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne başvurdu.
Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Öğretim Üyesi Doz. Dr. Deniz Baklacı ve sağlık personel ekibinin tetkik ve tedavilerini yapılan Koca, 2 saat süren operasyonun ardından solunum yolunu da kapatan mermiden kurtuldu.
“Bakkala girmiştim. Bakkaldan çıkarken kurşun burnuma saplandı”
Sağlığına kavuşan Koca, “Bakkala girmiştim. Bakkaldan çıkarken kurşun burnuma saplandı. O arada burnum yandı. Üç dört kez döndüm, sonra bayılmışım. Bu olay olunca 13 yaşındaydım. Bir zararı yok diye aldırmadım. Nefes almakta zorlanıyordum. Tıkanmaya başlamıştım. Olay Çaycuma ilçesi Akçahatipler köyünde olmuştu. İstanbul’da özel bir doktora gittim. Bana ‘Aldırmasan daha iyi, riskli. Beyin damarları, göz damarları var’ dedi. O zaman vazgeçtik. O sebepten köye geldim. Sonra köye döndüm. Üniversite hastanesine geldik. Sağ olsunlar ameliyatla aldılar, şimdi iyiyim” dedi.
“Mermi koruyucu dokuyla kaplanmış”
Doç. Dr. Deniz Baklacı ise hasta muayeneye geldiğinde merminin koruyucu bir tabaka ile kaplanarak kitle halini aldığını gördüklerini söyleyerek, “Hastanın şansı şu ki kurşun vücut tarafından bir koruyucu dokuyla kaplanmış ve bir kitle halini almış. Bu büyük ihtimalle de hastada yan etki yapmamasının nedeni bu, yabancı cisim tarafından korunaklı bir hale gelmiş olmasıydı. Ameliyat 2 saat kadar sürdü.
Kurşunu ve etrafındaki o koruyucu yumuşak doku tabakasını herhangi bir yüz kesiği olmadan endoskopik olarak çıkardık. Mermi tam olarak yüz kemiğinde yerleşmişti. Burunda yabancı cisim sık karşılaştığımız bir durum ama genellikle çocuk popülasyonlarında oluyor. Bunları erken yakalarsak hemen çıkarıyoruz, geç yakalarsak bunlar yine bir yabancı cisim haline geliyor. Geçmeyen burun akıntıları, kötü koku, koku alma bozukluğu gibi şikayetlerle hastalar bize geliyor ama bu hastada görülen çok nadir görülebilecek bir tabloydu” dedi.