Ekonomik kalkınma paketi çerçevesinde 2022 yılı işsizlik maaşı belli oldu. Asgari ücrete göre belirlenen işsizlik maaşı, asgari ücrete yapılan zam oranı ile paralel olarak artış göstermiştir. İşini bırakan ve gerekli şartlara sahip olanların, iş çıkış tarihi itibari ile 30 gün içerisinde başvurulması halinde aylık olarak işsizlik maaş ödemesi yapılmaktadır.
İşsizlik maaşına sahip olmak için gerekli şartları taşımak yeterli olmak ile beraber herhangi bir banka hesabına da ihtiyaç duyulmamaktadır.
İşsizlik Maaşı Nereden Alınacak?
Söz konusu olan işsizlik maaşını, günü geldiği zaman kimlik ile beraber herhangi bir PTT şubesine giderek alınabilmektedir.
Birçok alanda yapılan desteklemeler ve maaşlara yapılan zamlardan sonra gözlerin çevrildiği işsizlik maaşları da belli oldu. 2022 yılı içerisinde asgari ücretin 4250 liraya çıkarılması ile beraber işsizlik maaşı da en düşük 2 bin 137 liraya yükselmiştir. En yüksek işsizlik maaşı ise 4 bin 272 liraya yükselmiştir.
Belirtilen bu rakamları alabilmek için kişinin kendi isteği dışında işsiz kalması ve gerekli koşulları sağlaması yeterli olmaktadır.
İŞKUR tarafından yapılan duyuruda; tüm detaylar paylaşılmıştır. Buna göre;
Kişinin hizmet akdinin bitirilmesinden önceki son 3 yıl içerisinde en az 600 gün sigortalı olarak çalışıp, işsizlik sigortası pirimi ödemiş olmak gerekmektedir. Bu durumda 6 ay boyunca işsizlik maaşı alına bilmektedir.
Kişi 900 gün sigortalı olarak çalışıp, işsizlik sigorta pirimi ödemiş ise 8 ay boyunca işsizlik maaşı almaya hak kazanmaktadır.
Kişi 1080 gün sigortalı olarak çalışıp, işsizlik sigorta pirimi ödemiş ise 10 ay boyunca işsizlik maaşı almaya hak kazanmaktadır.
İşsizlik Maaşını Alma Şartları
İşsizlik maaşını almaya hak kazanmak için yasalarca belirlenen koşullara sahip olmak gerekmektedir. Bu koşulları taşımayan bireylerin işsizlik maaşı alması söz konusu olmamaktadır.
İşsizlik maaşı almaya hak kazanabilmek için iş sözleşmesinin son bulduğu tarih itibari ile geriye dönük son 4 ay sigorta piriminin ödenmiş olması gerekmektedir. Ayrıca iş sözleşmesinin sonlandığı tarih itibari ile son 3 yıl içerisinde en az 600 gün sigorta piriminin yatırılmış olması gerekmektedir.
İş sözleşmesinin işveren tarafından sonlandırılması da işsizlik maaşına hak kazanma açısından son derece önemlidir.
İşsizlik maaşı başvurusu iş sözleşmesinin işveren tarafından sonlandırıldığı tarih itibari ile en geç 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR şubesine gidilerek bildirilmesi gerekmektedir. Başvurular İŞKUR şubesine şahsen gelerek ya da internet üzerinden iskur.gov.tr adresine girilerek gerçekleştirilmektedir.
30 günlük sürenin geçilmesi durumunda, gecikilen süre kadar hak sahipliği süresinden düşüş sağlanmaktadır.
İşsizlik maaşı alınabilmesi için bireyin iş almaya hazır durumda olması gerekmektedir. Bu nedenden dolayı İŞKUR bireyin iş arayan kaydını gerçekleştirmekte ya da kaydını güncellemektedir. Tüm bu işlemler şahsen gerçekleştirilebileceği için vekaletname ile işlem yapılması mümkün olmamaktadır.
Daha önceki bir dönemde işsizlik maaşı almış olmak, tekrar işsizlik maaşı alma önünde bir engel değildir. Gerekli olan şartların taşınması halinde işsizlik maaşını herkes alabilmektedir. Yeni bir işe girilmesi halinde alınan işsizlik maaşı kesilir.
İŞKUR, iş arayan kaydı aktif olan her bir bireyin iş ihtiyacını karşılamak üzere çalışmalarını gerçekleştirir. Bu çerçevede işsizlik ödeneği alan bireylerin de iş arayışlarında yardımcı olmakta ve onlara uygun işleri kendilerine bildirmektedir. Bu doğrultuda son çalışılan işin ücret ve çalışma koşullarına yakın ikamet edilen yerin belediye sınırları içerisinde yer alan bir işi, haklı sebepler göstermeden ret eden bireyin işsizlik maaş ödemesi kesilmektedir.
Birey işsizlik maaşı aldığı halde yasalara aykırı olarak başka bir işte çalışmaya başlamış ise ve bu durumu bildirmemiş ise bu durumun tespitinde işsizlik ödeneği kesilir ve tekrar başlatılmaz.