Türk Veteriner Hekimleri Birliği: “Güvenli Gıda, Sağlıklı Bir Yaşam”

2022 Dünya Gıda Güvenliği Günü Rehberi

Daha Güvenli Gıda, Daha Sağlıklı Yaşam

 

Gıda Güvenliği Herkesin İşi” sloganı, bu alanda hepimizin görevleri olduğunu hatırlatmaktadır. Çiftlikten sofraya tüm tedarik zincirinde gıda güvenliğine öncelik vermeliyiz. Hepimiz görev üstlenmeliyiz. İşte bazı örnekler:

HÜKÜMETLER:

 

GIDA İŞLETMECİLERİ:

– Gıda güvenliği ile ilgili yükümlülüklerine uymalı. Üretim, işleme, dağıtım ve perakende sektöründeki tüm paydaşlar, risklerin tanımlanması, değerlendirilmesi ve kontrolü için standartlara uymalı.

– Gıda güvenliği kültürü teşvik edilmeli. Eğitimler veya çalıştaylar gibi etkinlikler yoluyla konuyla ilgili düzenli bilgi aktarımı sağlanmalı.

– Uluslararası gıda güvenliği standartlarına uyulmalı.

 

EĞİTİM KURUMLARI VE İŞ YERLERİ

 

TÜKETİCİLER

 

İLETİŞİM MATERYALLERİ

Aşağıdaki kaynaklarda konuyla ilgili Arapça, Çince, Fransızca, İngilizce, Rusça ve İspanyolca materyaller bulunabilir:

 

KİLİT MESAJLAR

 

COVID-19’da gıda yoluyla bulaşma olmamasına rağmen pandemi süreci, gıda ve tarım sisteminde kesintilere neden olmuş ve planlı üretimin önemini göstermiştir. Gelecekteki olası pandemilere karşı hükümetler, gıda tedarik zincirindeki kesintileri an aza indirmeye öncelik vermeli ve insanların yeterli ve güvenli gıdaya erişimi için gerekli tedbirleri almalıdırlar.

 

RAKAMLARLA GERÇEKLER

İyi bir gıda güvenliği sisteminin oluşmasını sağlayacaktır.

 

HAYDİ, HEP BERABER KUTLAYALIM

Dünya Gıda Güvenliği Günü, gıda kaynaklı hastalık risklerine dikkat çekmek, bu risklerin belirlenmesi, yönetilmesi ve önlenmesine yardımcı olacak faaliyetlere ilham vermek amacıyla kutlanan bir gündür. Bu rehber, bu yıl 7 Haziranda dördüncüsü kutlanacak olan Dünya Gıda Güvenliği Günü için hazırlanmıştır.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği

Exit mobile version