Tiroid Nedir ve Neden Oluşur?

Tiroid nedir? Boğazda ademelması olarak bilinen soluk borusunun önünde yer alan organa tiroid deniyor. U ve H benzeyen bu organ kelebeği andırmaktadır ve vücut için de oldukça önemlidir. Çünkü çoğu fonksiyonun düzenlenmesi sağlanmaktadır. Görevleri arasında T3, T4 hormonlarının olması, kalsitonin hormonunun üretimi ve depolanması gibi işlevler vardır. Bu hormonların saklanması ve salgılanması ile ilgili düzenleyici bir etkiye sahip olan Tiroid, ortalama bir ceviz ile aynı boydadır. Toplam ağırlığı 15-20 g arasındadır. Tiroid bezi fonksiyonları düzenli olursa vücuttaki metabolik süreç de düzenli olur. Yani vücudumuzdaki pek çok aktiviteden sorumludur. Tiroid bezinin önemli görevlerinden biri beyinde yer alan hipofiz bezini uyarıyor olmasıdır. Hipofiz bezi TSH hormonu salgılayarak tiroid bezinin harekete geçmesini sağlar. TSH düzeyi referans aralığının altına düşerse tiroid rahatsızlığı ortaya çıkar.

Tiroid belirtileri nedir?

Tiroid belirtileri çoğu kişide aynıdır ve bu bezin salgılamayla ilgili sorunlarının olması kişileri de etkilemektedir. Tiroid bezinin sağlıklı çalışmaması aşağıdaki sorunlara neden olabilir.

Tiroit rahatsızlığına guatr denir ve bunun tedavisi için ilaç ile başlanan bir sürece girilmektedir. Son olarak cerrahi tedavi ya da atom tedavisi uygulanır ve radyasyon süreciyle çözüme ulaşılır.

Exit mobile version