Tıp Bayramı Mesajları

Hemen hemen her meslek grubu için özel günler söz konusudur. Birçoğu “bayram” olarak nitelendirilen bu özel günler, insanların senede bir gün de olsa kendilerini sahip oldukları roller (annelik, babalık, sevgililik vs.) veya yaptıkları meslekler nedeniyle özel ve mutlu hissetmelerini sağlar. Tıp Bayramı bu özel günlerden bir tanesidir ve başta doktorlar olmak üzere hemşireler, ebeler ve bütün sağlık çalışanlarının bayramıdır.

Tıp Bayramı Nedir?

Her yıl 14 Mart’ta kutlanan Tıp Bayramı, sağlık çalışanlarının emeklerinin fark edilmesi amacıyla düzenlenen Türkiye’ye özgü bir anma ve kutlama günüdür. Bu bayramı takiben başlayan ve resmi olarak da kabul edilen Tıp Haftası boyunca tıp doktorlarının sorunları tartışılır, başarılı doktorlar bilime katkıları nedeniyle ödüllendirilir ve vefat eden bilim insanları anılır.

Aslında toplumların her an sağlık çalışanlarının emeklerinin farkında olması gerekir. Tıp Bayramı’nın amacı ise bu farkındalığı arttırmak ve her gün insanların hayatlarına dokunan sağlıkçıların önemini vurgulamaktır. Bu özel günde insanlar sağlıkçı yakınlarının ve tanıdıklarının bayramını kutlayarak dayanışma gösterir ve personel sağlık çalışanları tarafından yerine getirilen vazifelerin toplumsal önemini birbirlerine hatırlatır.

Tıp Bayramı’nın Tarihçesi

Türkiye’de Tıp Bayramı’nın kutlanmasına sebep olan olay 14 Mart 1827 tarihinde Şehzadebaşı’daki Tulumbacıbaşı Konağı’nda ilk kez bir cerrah yetiştiren okulun açılması ve dolayısıyla modern tıp eğitiminin başlamasıdır.

Tıp Bayramı, ilk kez 1919 yılında İstanbul işgal altındayken kutlanmıştır. O yıl tıbbiyeli öğrenciler işgali protesto etmek için ünlü doktorların da desteğiyle toplanır ve fakültelerinin bina direklerine bayrakla asarak işgale karşı çıkar.

İşgal güçleri tıbbiyeli öğrencilerle mücadele edemez ve böylece ilk kutlama büyük bir “vatan müdafaası” hareketi olarak gerçekleştirilmiştir. Bu bakımdan Tıp Bayramı, Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesiyle özdeşleşmiştir.

Dünyada Tıp Bayramı

Tıp Bayramı, Türkiye’ye özgü bir gün olmakla ve 100 yılı aşan süredir kutlanmakla birlikte dünyada farklı tarihlerde benzer kutlamalar söz konusudur.

Anlamlı Tıp Bayramı Mesajları

Dünya genelinde sağlık çalışanları için organize edilen anma ve kutlama günlerinin ardında etkileyici hikayeler bulunur. Bu hikayeler genellikle doktorların azimlerine, başarılarına ve bazen de Türkiye’de olduğu gibi Milli Mücadele’ye verdikleri katkılara dayanır. Bu nedenle Tıp Bayramı’nı anlamlı mesajlarla kutlamak nazik ve doğru bir harekettir.

Doktorların 14 Mart Tıp Bayramı’nı şu anlamlı tıp bayramı mesajları ile kutlayabilirsiniz:

Resimli Tıp Bayramı Mesajları

Exit mobile version