Sağlık Bakanlığına Nasıl Ulaşabilirim? Sağlık Bakanlığı İletişim Hattı

Bir milyonu geçen personel sayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de sağlık işlerinden sorumlu olan bakanlıktır. 100 yılı aşan tarihiyle Sağlık Bakanlığı, merkez teşkilatı bünyesinde 16 genel müdürlük, kurum, başkanlık, müdürlük ve müşavirlik bulundurur. Ayrıca her şehirde il sağlık müdürlükleri bulunan Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde 200’e yakın kurum ve kuruluşa sahiptir.

 

Sağlık Bakanlığı iletişim hattı bilgilerini araştıran vatandaşlar, öncelikle Sağlık Bakanlığı ile hangi sebepten ötürü iletişim kuracaklarını düşünmelidir. Örneğin herhangi bir hastaneyi şikayet etmek için iletişim kurulan bakanlık birimiyle bir talepte bulunmak için iletişim kurulan bakanlık birimi, farklıdır.

 

Sağlık Bakanlığına Nasıl Ulaşabilirim?

Sağlık Bakanlığı ile iletişime geçmek isteyen vatandaşlar, devasa teşkilat yapısı nedeniyle bazen kimi arayacaklarını bilemez. Bu sorunun önüne geçmek isteyen Sağlık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) üzerinden vatandaşlara hizmet verir.

 

2003 yılında hayata geçirilen SABİM, Sağlık Bakanlığı ya da bağlı kurum ve kuruluşlarla ilgili bir konu olduğunda ulaşılması gereken ilk birimdir. Bunun yanı sıra SABİM, Sağlık Bakanlığı ile iletişim kurmanın tek yolu değildir. Haberimizin devamında, SABİM’e dair bilgileri ve Sağlık Bakanlığı ile iletişime geçmenin alternatif yollarını bulabilirsiniz.

 

1.   Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM)

Vatandaşın Sağlık Bakanlığı ile iletişime geçmesini kolaylaştırmak ve vatandaş ile bakanlık arasında köprü olmak amacıyla 2003 yılından beri hizmet veren SABİM, Sağlık Bakanlığına ulaşmanın en kolay yoludur.

 

Sağlık hizmetlerinin daha etkin ve verimli olması amacıyla vatandaşlara 7 gün 24 saat veren SABİM’e ulaşmanın 3 farklı yolu vardır:

  1. Alo 184: Sağlık Bakanlığı iletişim hattı 184, SABİM bünyesinde 7 gün 24 saat vatandaşlara hizmet verir. Herhangi bir sebepten ötürü Sağlık Bakanlığına ulaşmak isteyen vatandaşlar, 184’ü arayabilir. Bakanlık ile acil şekilde iletişime geçmesi gereken kişilerin, bu yöntemi tercih etmesi önerilir.
  2. Canlı destek: SABİM resmi internet sitesine girildiğinde, sağ alt kısımda canlı destek eklentisi aktif olur. Vatandaşlar sitedeki canlı destek eklentisi üzerinden, SABİM operatörleri ile 08:00 – 18.00 saatleri arasında iletişim kurabilirler. SABİM canlı destek operatörleri, mesai dışı olan akşam vakitlerinde ve hafta sonları hizmet vermez. Bilgisayar başında zaman geçirmeye alışık olan, telefon yerine yazarak iletişim kurmayı tercih eden ya da telefon ile iletişim kurmak için müsait olmayan kişiler bu yöntemi tercih edebilir.
  3. E-posta: Sağlık Bakanlığının resmi e-mail adresi, sabim@saglik.gov.tr’dir. Bakanlık ile e-mail üzerinden iletişim kurmak isteyenler, bu yöntemi tercih edebilir. Sağlık Bakanlığı ile daha detaylı bir konuda görüşmek isteyen, fotoğraf ve çeşitli belgeler paylaşmak isteyen kişilere, SABİM’e e-mail üzerinden ulaşmaları tavsiye edilir. Ancak e-mail yoluyla iletişimin, diğer kanallara oranla daha yavaş ilerleyeceği hesaba katılmalıdır. SABİM, vatandaşlardan gelen e-maillere genellikle 1 ile 3 iş günü içinde yanıt verir.

 

2.   T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlıklı Çözüm

T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlıklı Çözüm internet sitesi (https://sagliklicozum.saglik.gov.tr/) ve Twitter adresi (@sagliklicozum), vatandaşların öneri, talep, şikayet ve teşekkür bildirimlerini toplamak ve yanıtlamak üzere hizmet verir.

 

Bakanlığa bir şikayetini, talebini ya da önerisini iletmek isteyen kişiler, T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlıklı Çözüm internet sitesinde yer alan formu doldurabilir ya da Twitter’da @sagliklicozum hesabını etiketleyerek tweet atabilirler. T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlıklı Çözüm ekipleriyle internet sitesi üzerinden iletişime geçilmesi durumunda ekipler, kısa sürede sizi arayarak konuyla ilgili bilgi alır ve bilgilendirme yapar. Eğer iletişim için Twitter’ı kullanıyorsanız ekipler size ulaşmak için özel mesaj yoluyla iletişim bilgilerinizi talep eder ve konuyla ilgili telefon numaranız üzerinden size ulaşır.

 

3.   Sağlık Bakanlığı Fax Numarası

Sağlık Bakanlığının resmi fax numarası 0312 920 06 07’dir. Sağlık Bakanlığına fax ile belge göndermesi gereken kişiler, mesai saatleri içinde bu numarayı kullanabilirler.

 

Fax yönteminin, acil durumlar ve bilgi paylaşımı amacıyla kullanılması tavsiye edilmez. Fax, yalnızca gerekli durumlarda ve SABİM yetkililerinin talimatları doğrultusunda ya da Sağlık Bakanlığının kişilere yaptığı bildirim doğrultusunda gönderilmelidir. Örneğin, Sağlık Bakanlığının önceden paylaştığı bir işe alım ilanında fax ile belirli belgelerin bakanlığa ulaştırılabileceği yazıyorsa, fax yöntemi bu durumda kullanılmalıdır.

 

4.   Bakanlığa Bağlı Kurum ve Kuruluşların İletişim Bilgileri

Sağlık Bakanlığına bağlı bazı diğer kurum ve kuruluşların iletişim bilgilerini, aşağıda görebilirsiniz.

 

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü

 

Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü (ACHGM)

·        (ACHGM) 112 Acil Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı

 

·         (ACHGM) Lojistik ve Teknik Hizmetler Daire Başkanlığı

 

·        (ACHGM) Afet ve Acil Durum Yönetimi Daire Başkanlığı

 

·        (ACHGM) İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı

 

·        (ACHGM) Eğitim ve Projeler Daire Başkanlığı

 

·        (ACHGM) İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanlığı

 

Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü

 

Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü

 

Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü

 

Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü

 

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü

 

Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü

 

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu

 

Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü

 

Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü (YHGM)

·        (YHGM) Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı

 

·        (YHGM) Diğer Hizmet Sınıfları Atama Daire Başkanlığı

 

·        (YHGM) Diğer Sağlık Personeli Atama Daire Başkanlığı

 

·        (YHGM) Ebe-Hemşire Atama Daire Başkanlığı

 

·        (YHGM) Disiplin İşlemleri Daire Başkanlığı

 

·        (YHGM) Eğitim Görevlileri Daire Başkanlığı

 

·        (YHGM) Eğitim Hizmetleri Daire Başkanlığı

 

·        (YHGM) Hukuk ve Mevzuat Daire Başkanlığı

 

·        (YHGM) İdari Hizmetler Daire Başkanlığı

 

·        (YHGM) İnsan Kaynakları Planlama Daire Başkanlığı

 

·        (YHGM) Kadro ve Terfi Daire Başkanlığı

 

·        (YHGM) Kura İşleri Daire Başkanlığı

 

·        (YHGM) Mali Hizmetler Daire Başkanlığı

 

·        (YHGM) Merkez Teşkilat Atama Daire Başkanlığı

 

·        (YHGM) Özlük İşlemleri Daire Başkanlığı

 

·        (YHGM) Sağlık Tesisleri Yöneticileri Daire Başkanlığı

 

·        (YHGM) Sözleşmeli İl Yöneticileri Daire Başkanlığı

 

·        (YHGM) Stratejik Personel Atama Daire Başkanlığı

 

·        (YHGM) Stratejik Personel Planlama Daire Başkanlığı

 

Teftiş Kurulu Başkanlığı

 

Strateji Geliştirme Başkanlığı

 

Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü

 

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

 

Özel Kalem Müdürlüğü

*Yukarıda yazılı iletişim bilgileri, Sağlık Bakanlığının resmi internet sitesinden derlenmiştir.

Exit mobile version