Çernobil’in Mutant Kurtları, Kanserle Mücadelede İnsanlar İçin Umut Olabilir

1986 yılındaki dünya tarihinin en kötü nükleer kazası Çernobil Enerji Santrali’ndeki nükleer reaktörün patlamasıyla meydana geldi. Araştırmacılar, insanların olmadığı Çernobil Bölgesi’nde yaşayan mutant kurtların insanların ölümcül hastalıklarla savaşmasına yardımcı olabilecek kansere dayanıklı genomlar geliştirdiğini ortaya çıkardı. 

Bölgede yaşayan vahşi hayvanlar yüksek seviyedeki radyasyona uyum sağlamayı ve hayatta kalmayı başardı. Bu durum insanlık için de umut ışığı oldu. Patlamanın kansere yol açan radyasyonu çevreye sızdırmasıyla birlikte insanlar bölgeyi terk etmek durumunda kaldı. Daha fazla radyasyona maruz kalınmasını önlemek için patlamadan etkilenen alan tellerle çevrilerek yaşanmaz bölge ilan edildi.

“Vahşi yaşam bölgede devam ediyor”

Çernobil Felaketinin ardından geçen 38 yılda vahşi yaşam, radyasyondan etkilenmemiş gibi görünen kurt sürüleri de dahil olmak üzere bölgeyi yeniden ele geçirdi. Princeton Üniversitesi’nden evrimsel biyolog ve ekotoksikolog olan Cara Love, mutant kurtların radyoaktif ortamlarda hayatta kalabilmek için nasıl evrimleştiğini araştırıyor.

2014’te Love ve meslektaşları Çernobil’e girdiler ve yabani kurtlara radyasyon dozimetreleri yerleştirilmiş GPS tasmaları taktılar. Öte yandan kansere neden olan radyasyona verdikleri tepkileri anlamak için hayvanlardan kan örnekleri de aldılar.

Özel tasmalar araştırmacıların kurtların nerede olduğunu ve ne kadar radyasyona maruz kaldıklarını gerçek zamanlı olarak takip edebilmesini sağladı. Bu kurtların yaşamları boyunca günde 11,28 milirem radyasyona maruz kaldıkları tespit edildi ve bu oran insanlar için yasal güvenlik sınırının altı katından fazla.

“Bulgular çok değerli”

Uzmanlar, Çernobil kurtlarının bağışıklık sistemlerinin normal kurtlara göre daha farklı göründüğünü ve radyasyon tedavisi gören kanser hastalarınınkine benzer olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmacı ekip, kurt genomunun artan “kanser riskine karşı dirençli” görünen belirli bölgelerini saptadı.

Söz konusu araştırma, insanlardaki gen mutasyonlarının kanserden kurtulma şansını nasıl artırabildiğini incelemek amacıyla kilit rol oynayabilir. Ortaya çıkan bulguların çok değerli olduğunu söyleyen bilim insanları, köpeklerin kanserle laboratuvar farelerine oranla insana daha benzer şekilde savaştığını ortaya çıkardı. (NTV)

Exit mobile version