Lipödem Nedir? Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi

Lipödem Nedir?

Lipödem yağ birikim metabolizması üzerinde yaşanan bozulma sonucunda ortaya çıkan bir sorundur. Genellikle kadınlarda ortaya çıkmakta olup bacak ve kollarda oluşabilir. Özellikle başlangıç aşamasında selülite benzer bir görünüme sahiptir. Bu nedenle hastaların büyük bölümü selülit ile karıştırır ve bir doktora görünmeye gerek duymaz.

Lipödem Belirtileri

Amerika’da yapılan araştırmalar lipödemin genellikle hormonal değişikliklerin yüksek olduğu ergenlik, hamilelik ve menopoz gibi dönemlerde ortaya çıktığını göstermiştir.

Lipödem Neden Oluşur?

Lipödem, tıp literatürüne gireli uzun zaman olmayan hastalıklardan birisidir. Bu nedenle hakkında çok fazla araştırma bulunmaz. Ancak 2020 yılında University Hospital Regensburg tarafından yapılan bir araştırma hastalıkta genetiğin önemli bir faktör olduğunu göstermiştir. Lipödem görülen 10 hastadan 6’sının ebeveynlerinde ya da kardeşlerinde de lipödem olduğu görüşmüştür.

Hastalığın ortaya çıkışı hormonal değişikliklerin yoğun olduğu dönemlere denk geldiğinden östrojen seviyesi ve değişimi ile bağlantılı olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca lenfatik bozukluk görülen hastalarda lipödem görülme olasılığının daha yüksek olduğu anlaşılmıştır.

Lipödem Tedavisi

Lipödem tedavisi planlanırken hastalığın seyri göz önünde bulundurulur. Başlangıç seviyesindeki hastalıkta genellikle alışkanlıkların değiştirilmesi önerilir. İleri düzey lipödem hastalarında ise ekstra yöntemlerden faydalanılabilir.

Lipödem Diyeti

Lipödem hastalarının büyük bölümünün ideal kilosunun üzerinde olduğu gözlemlenmiştir. Bu nedenle eğer lipödem teşhisi koyulmuşsa ideal kilonuzda kalmak için sağlıklı beslenmeniz ve hayatınıza egzersizi dahil etmeniz önemlidir. Ayrıca bazı ipuçlarını da göz önünde bulundurabilirsiniz.

Lipödem Egzersizleri

Lipödem genellikle kilo fazlası olan kişilerde ortaya çıksa da zayıf kadınlarda da görülebilir. Bu nedenle egzersizin amacının kilo vererek yağ yakmak olmadığını unutmamalısınız. Lipödem, oldukça zayıf kişilerin dahi özellikle vücutlarının alt bölümünde düzensiz yağ birikimi görülmesine neden olabilir.

Lipödem tedavisine egzersizin dahil edilmesinin amacı kan akışının hızlandırılması ve iltihaplanmanın azaltılmasıdır. Yapabileceğiniz en etkili egzersiz ise yüzme ve su aerobiğidir. Su, lenf masajı etkisi yapacağından kısa sürede olumlu sonuçlar almanızı sağlar.

Yüzmenin yanı sıra pilates, yoga gibi egzersizlere yönelebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken nokta ise ağır egzersizlerden kaçınmaktır. Vücudu gereğinden fazla zorlamak sporun yararından çok yan etkilerini görmenize neden olabilir. Diğer egzersiz önerilerini sağlık makalelerinde bulabilirsiniz

Lipödem Ameliyatı

PAL adı da verilen güç yardımlı liposuction lipödem ameliyatlarında en çok kullanılan yöntemdir. Bu yöntemde kullanılan titreşimler sayesinde yağ hücreleri küçük parçalara ayrılır. Böylece yağların alınması daha kolay olur.

Liposuction yöntemine göre yaklaşık %30 daha verimli olan PAL operasyonları sonrası iyileşme süresi oldukça kısadır. Kişinin birkaç gün içerisinde normal hayatlarına dönmeleri mümkündür. Ancak 2 hafta kadar korse giymeleri ve bol su içmeleri şarttır. Ayrıca iyileşme süreci sonrasında yağlanmanın tekrar geri dönebileceği de göz önünde bulundurulmalıdır.

Lipödem Hangi Bölüm Bakar?

Lipödem, birden çok bölümün alanına giren bir hastalıktır. Eğer lipödem belirtilerini gösteriyorsanız öncelikle bir kalp ve damar cerrahına görünebilir. Doktorunuz gerek görürse sizi fizik tedavi ya da plastik cerrahi bölümlerine yönlendirebilir.

Exit mobile version