Gerçek Kişi, Tüzel Kişi, Kamu Tüzel Kişiliği Nedir?

Herhangi bir kuruma resmi bir başvuru gerçekleştirirken gerçek kişilerden, tüzel kişilerden ve kamu tüzel kişilerinden farklı belgeler talep edildiğini görebilirsiniz. Başvurunuzu tamamlamanız için doğru belgeleri kuruma iletebilmeniz adına gerçek kişinin, tüzel kişinin ve kamu tüzel kişiliğinin ne anlama geldiğini bilmeniz gerekir. Gerçek Kişi Kimdir? Hukuki metinlerde geçen “gerçek kişi” tanımı, şu kişileri içerir: En basit […]

gercek kisi tuzel kisi kamu tuzel kisiligi nedir

Herhangi bir kuruma resmi bir başvuru gerçekleştirirken gerçek kişilerden, tüzel kişilerden ve kamu tüzel kişilerinden farklı belgeler talep edildiğini görebilirsiniz. Başvurunuzu tamamlamanız için doğru belgeleri kuruma iletebilmeniz adına gerçek kişinin, tüzel kişinin ve kamu tüzel kişiliğinin ne anlama geldiğini bilmeniz gerekir.

Gerçek Kişi Kimdir?

Hukuki metinlerde geçen “gerçek kişi” tanımı, şu kişileri içerir:

Tüzel Kişi Kimdir?

“Tüzel kişi” tanımı, özel hukuk tüzel kişilerini ifade etmek için kullanılır. Yani tüzel kişiler, özel hukuk alanındaki bir hukuki işlem sonucu kurulur. Bu tanım, şu kişileri içerir:

Gerçek Kişi ile Tüzel Kişi Arasındaki Farklar

Gerçek kişiler ile kamu tüzel kişileri arasında bazı önemli farklar söz konusudur:

Kamu Tüzel Kişiliği

“Kamu tüzel kişiliği” tanımı, kamu otoritesine sahip olan ve kamu görevi yapan tüzel kişileri içerir. Bu kategorideki tüzel kişiler şunlardır:

Görüldüğü üzere üniversiteler, belediyeler, kamu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bakanlıklara bağlı genel müdürlükler, kurumlar ve başkanlıklar kamu tüzel kişiliği statüsündedir. Öte yandan bazı kurumların kendilerine has tüzel kişilikleri yoktur ve bu kurumlar, devlet tüzel kişiliği altında sayılır. Devlet tüzel kişiliği, kamu tüzel kişiliğinin bir parçasıdır.

Devlet tüzel kişiliği altındaki kurumlar şunlardır:

Kamu Tüzel Kişiliği Özellikleri

Bir kamu tüzel kişiliği şu özelliklere sahiptir:

Kamu Tüzel Kişiliği Nasıl Kurulur?

Kamu tüzel kişiliğinin nasıl kurulacağı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 123’üncü maddesinde açıkça belirtilir. Buna göre bir kamu tüzel kişiliği, kanunla ya da kanunun açıkça verdiği yetkiye dayanarak kurulur.

Buna göre bir tüzel kişinin “kamu tüzel kişiliği” vasfıyla hareket edebilmesi için ya kanunla kurulması ya da kanun tarafından verilen yetkiyle idare tarafından kurulması gerekir. Başka bir yolla kamu tüzel kişiliği kurmak mümkün değildir.

Kamu tüzel kişiliklerinin sonlandırılmasında da kanuna ya da kanun tarafından verilen bir yetkiye ihtiyaç vardır. Yani kamu tüzel kişilikleri nasıl kurulduysa o şekilde sonlandırılır. Örneğin bir kamu tüzel kişiliği KHK ile kurulduysa yine KHK ile kapatılabilir.

Kamu Tüzel Kişiliği Ne İşe Yarar?

Kamu tüzel kişiliklerinin ortak amacı, kamu yararının gerçekleşmesidir. Kamu yararı, halkın ve toplumun yararı ve refahını ifade eden bir kavramdır. Her kamu tüzel kişiliğinin, kuruluş amaçları doğrultusunda farklılaşan çalışmaları vardır.

Örneğin kamu tüzel kişiliği statüsündeki belediyeler; su, imar, ulaşım, temizlik, itfaiye, defin ve mezarlık gibi hizmetleri halka ulaştırır. Aynı statüdeki Türk Patent Enstitüsünün görevi ise patentlerle ilgili mevzuat hükümleri uyarınca kişilerin tescil haklarının korunması için çalışmalar yürütmektir. Yani kamu tüzel kişiliklerinin çalışma alanları, birbirinden farklıdır.

Aradığınız tüm personel sağlık ve gündem haberlerine Sağlık Ağı ile ulaşın.

Exit mobile version