AstraZeneca’dan COVID-19 Aşısı Hakkında Karar

Dünyaca ünlü ilaç şirketi AstraZeneca, ürettiği COVID-19 aşısını dünya çapında geri çekme kararı aldığını duyurdu.

COVID-19 aşısının çok ender görülen bir yan etkiye yol açabileceği mahkeme tarafından kanıtlanan ilaç devi AstraZeneca, aşısını dünya çapında geri çekme kararı aldığını açıkladı. AstraZeneca tarafından yapılan açıklamada, aşının “ticari nedenlerden dolayı” piyasadan kaldırıldığı ifade edilirken, Vaxzevria isimli aşı, kan pıhtılaşmasına ve düşük kan trombosit sayısına sebebiyet veren çok nadir bir yan etki yaratmakla suçlanıyor.

İngiltere merkezli ilaç devi AstraZeneca, yasal sürecin ardından Oxford Üniversitesi ile ortak geliştirdiği covid aşısının nadir görülen bir yan etkiye yol açabileceğini kabul etti. Şirketin aşıyı gönüllü olarak piyasadan çekme kararı almasının ardından aşı artık Avrupa Birliği üyesi ülkeler tarafından kullanılamayacak. Aşının geri çekilmesiyle ilgili başvuru 5 Mart’ta yapılmış olup söz konusu karar salı günü yürürlüğe girdi.

“Aşı ticari nedenlerden dolayı piyasadan çekildi”

Geri çekme kararı, Boris Johnson tarafından “İngiliz biliminin zaferi” olarak müjdelenen ve altı milyondan fazla hayat kurtardığına inanılan aşının kullanımına son veriyor. AstraZeneca tarafından yapılan açıklamada, aşının ticari nedenlerden dolayı piyasadan kaldırıldığı kaydedildi. Şirket açıklamasında, aşının artık üretilmediğini ve yerini yeni varyantlarla mücadele eden güncellenmiş aşıların aldığını belirtti.

Vaxzevria isimli aşı, kan pıhtılaşmasına ve düşük kan trombosit sayısına sebebiyet veren çok nadir bir yan etki nedeniyle son aylarda yoğun bir incelemeye tabi tutuldu.

“Zamanlama tamamen tesadüf”

Şirket, İngiliz Yüksek Mahkemesi’ne Şubat ayında sunduğu yasal bir belgede aşısının “çok nadir durumlarda TTS’ye neden olabileceğini” kabul ederek, covid aşısına ilişkin toplu bir davada birden çok suçlamayla karşı karşıya kaldı.

Şirket tarafından yapılan açıklamada, “Tahminlere göre, aşımız kullanımının ilk yılında 6,5 milyondan fazla hayat kurtardı ve dünya çapında 3 milyarın üzerinde doz tedarik edildi. Çabalarımız dünyanın dört bir yanındaki hükümetler tarafından takdir edildi” ifadeleri kullanıldı.

Şirket, geri çekme kararının devam eden davalar ya da aşının TTS’ye neden olabileceğinin kabul edilmesiyle bağlantılı olmadığı konusunda ısrarcı. Zamanlamanın tamamen tesadüf olduğu iddia edildi. İngiltere’de 50 milyondan fazla kişiye uygulanan AstraZeneca aşısı, 73 ölüm ile ilişkilendirilmektedir. (Kaynak: ntv.com.tr – Tarık Kızıldağ)

Exit mobile version