Zona nedir? Derinin bu durumu genellikle varicella-zoster virüsünün (VZV) neden olduğu bacağı etkiler ve genellikle su çiçeğine, kızamığa ve kızamıkçığa neden olan aynı virüsten kaynaklanır. Zona ağrılı olabilir ve oldukça rahatsız edicidir, daha ciddi hale geldiğinde bir doktor tarafından çıkarılmasına neden olur. 65 yaş üstü yetişkinlerde oldukça yaygın olmasına rağmen, çocuklarda daha sık görülür ve her beş vakadan birini etkiler.
Zona, suçiçeğine neden olan aynı virüs olan varicella-zoster virüsünden kaynaklanır. En sık görülen semptomlar, etkilenen bölgelerde, özellikle cildin kenarlarında ağrı ve yanmadır. Su çiçeğinin ne zaman var olup olmadığını söylemenin bir yolu yoktur, çünkü buna her zaman aynı virüs neden olur, ancak zona geliştiren kişilerin çoğu hayatlarının bir noktasında bu semptomlardan bazılarına sahip olacaktır. Salgınlar günler veya aylar sürebilir ve hatta bazıları yıllarca sürebilir.
Her türlü ciddi cilt rahatsızlığında olduğu gibi, özellikle gerçek bir tedavisi olmadığı için zona hafife alınmamalıdır. Zonayı tedavi etmenin en iyi yolu, bölgeyle herhangi bir temastan kaçınmak ve varlığından haberdar olur olmaz enfeksiyonu bir anti-viral ilaçla tedavi etmektir. Zonadan korunmanın en iyi yolu, özellikle güneşe maruz kaldıktan sonra zona belirtileri ortaya çıkıyorsa, sağlıklı kalmak ve bölgeyi temiz tutmaktır. Zona veya su çiçeği geliştirmiş olabileceğinizi düşünüyorsanız, durumunuz için etkili bir tedavi rejimi başlatmak için mümkün olan en kısa sürede doktorunuza görünün.
Zona Belirtileri Nelerdir?
Zona belirtileri nelerdir? Zona, daha yaygın olarak herpes simpleks virüsü olarak bilinen varicella-zoster virüsünün (VZV) neden olduğu viral bir enfeksiyondur. Virüs, döküntü veya kaşıntı gibi çeşitli şekillerde tanımlanabilir. Döküntü vücudun herhangi bir bölgesini etkileyebilir, ancak çoğunlukla bacaklarda ve ayaklarda bulunur. Bazı insanlar ayrıca kızarıklık, tahriş ve kaşıntı ile karakterize sıcak noktalar olarak bilinen şeyler yaşayabilir.
Zona belirtileri nasıl teşhis edilir? Doktorunuz, enfeksiyon ve olası zona belirtileri aramak için cildinizin basit bir fizik muayenesini yapacaktır. Virüsünüz varsa, sizden geçmiş hastalıklar ve zona salgınları hakkında bir anket doldurmanızı isteyebilir. Ayrıca size yaşam tarzınız ve son zamanlarda yüksek bulaşıcılık oranlarına sahip bölgelere seyahat edip etmediğiniz hakkında sorular soracaklar. Bu sorular, zona hastalığına daha yatkın olup olmadığınızı belirlemede önemlidir ve tedavinizin gidişatını belirlemenize yardımcı olacaktır.
Zona semptomları ateş, iştahsızlık, şişmiş bezler ve baş ağrısı gibi diğer sorunları da içerebilir. Bu belirtiler oldukça can sıkıcı olsa da tedavi aramanıza engel olmamalıdır. Virüsün bilinen bir tedavisi olmadığını belirtmekte fayda var. Bununla birlikte, tedavi semptomları azaltabilir ve rahatsızlığınızı giderebilir. Ayrıca semptomlarınızı hafifletmek için OTC ağrı kesici veya iltihap önleyici ilaç reçetesi de alabilirsiniz. Bu ilaçları almak, zona belirtileri olan kaşıntı ve kızarıklığın giderilmesine yardımcı olacaktır.
Zona Tedavileri Nelerdir?
Zona tedavileri nelerdir? Zona, su çiçeği geçirmiş kişilerde oluşan kabarcıklardır. Herpes zoster olarak da bilinen suçiçeği, varicella-zoster virüsünün bir suşunun neden olduğu viral bir hastalıktır. Bu virüs bulaşıcıdır, bu nedenle herhangi bir hastalık belirtisi göstermeseniz bile başkalarına bulaştırabilirsiniz.
Zona belirtileri kişiye ve suçiçeği tipine göre değişiklik gösterebilir. Hafif vakalarda hastalarda hafif ateş ve kızarıklık görülebilir. Daha ciddi vakalarda, hastalar kas ağrıları, iştahsızlık, kusma, uyku kaybı, baş ve gövde bölgelerinde ağrı ve şişlik, baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma gibi daha şiddetli semptomlar yaşayabilir. Zona, hastalanmadan önce hastada bulunan virüsün neden olduğu ikincil bir enfeksiyondan da kaynaklanabilir. Bu enfeksiyonlar en kısa sürede tedavi edilmelidir. Nadir durumlarda, zona hiçbir semptom göstermeyebilir ve bu nedenle teşhis edilmeyecektir.
Su çiçeği ile enfekte olduğunuzu düşünüyorsanız ancak zona geliştirmediyseniz, suçiçeği virüsünü enfekte olduktan birkaç hafta veya ay sonra geliştirme şansınız vardır. Su çiçeğinin kuluçka süresi genellikle bir hafta kadar sürdüğünden, hastalığa yakalanmak ve daha sonra zona geliştirmek mümkündür. Bu nedenle, suçiçeğinin zonalarınızın kökeninde olup olmadığını belirleyebilmesi için doktorunuzun sizi herhangi bir hastalık belirtisi açısından kontrol etmesi önemlidir. Hastalığa suçiçeği virüsünün neden olduğunu belirlerse, doktorunuz ya suçiçeği virüsünün gücünü azaltacak ve dolayısıyla bir salgın olasılığını azaltacak ya da virüsü başka yollarla zayıflatacak bir dizi ilaç yazacaktır. Suçiçeği tedavisi için belirli durumlarda kemoterapi de alabilirsiniz.