Zika virüsü bir sağlık riskidir ve şu anda bunun için bir aşı veya ilaç bulunmamaktadır. Virüse maruz kaldığınızdan şüpheleniyorsanız en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Dehidrasyon ve diğer komplikasyonları önlemenin en iyi yolu dinlenmek ve bol su içmektir.
Zika Virüsü Belirtileri
İnfekte kişilerden ancak 4’te 1’i semptomatiktir. En sık görülen belirtiler; aniden başlayan ateş, döküntü, eklem ağrıları, gözlerde kızarıklıktır. Eklemlerde, özellikle el ve ayaklardaki küçük eklemlerde şişmeler olabilir. Diğer belirtiler: kas ağrısı, baş ağrısı, gözlerin arkasında ağrı ve kusma olabilir.
Bulaşma
ZIKV’nin insanlar arası geçişinin ilk göstergesi 1966’da Malezya’dan geldi. Virüs, hastalığı insanlara bulaştırdığı bilinen antropofilik bir sivrisinek olan Aedes (Stegomyia) aegypti’de keşfedildi. Virüsün bulaşma modeli tam olarak anlaşılamamıştır, ancak küresel dağılımına bir dizi faktör katkıda bulunabilir. ZIKV için bir aşı takvimi oluşturmanın ilk adımı sivrisinek popülasyonunu kontrol etmektir.
Nisan 2018’de yapılan bir bilimsel literatür araştırması, ZIKV’yi bulaştıran sivrisinekler hakkında 45 uygun çalışma tespit etti. Aedes türleri, virüsün bulaşmasına karışan sivrisinekler listesine hakimdir. Bu türlerden sekizinin tükürük bezlerinde enfeksiyon tespit edildi. Bu türler dünya çapında yaygın olarak dağılmıştır ve yıkıcı hastalıktan sorumludur. Bununla birlikte, Aedes luteocephalus gibi bazı sivrisinekler, ZIKV salgını ile güçlü bir ilişki göstermiştir.
Tedavi
Bir kan testi, Zika virüsü kaptığınızı doğrulayabilir. Doktorunuz ayrıca sivrisinek kaynaklı diğer hastalıkları kontrol etmek için idrar testi yapabilir. Zika virüsünün tedavisi henüz mevcut olmasa da, reçetesiz satılan ağrı kesiciler ve bol bol dinlenme ile semptomları yönetebilirsiniz. Enfekte sivrisineklerle temastan kaçınmak için açık havada cibinlik takmayı da düşünmelisiniz.
Zika virüsünün belirtileri genellikle bir hafta kadar sürer. Bir enfeksiyon geçirdiyseniz, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza danışmalısınız. Enfekte olduklarının farkında olmayan enfekte kadınların virüse yakalanma riski daha yüksektir. Virüs fetüste doğum kusurlarına neden olabilir ve ayrıca düşüklere veya ölü doğumlara neden olabilir. Bazı durumlarda, virüs fetüslere bulaşıcı olabilir.
Önleme
Sivrisinekler uyku alanlarınıza ulaşabileceğinden, kendinizi virüsten korumak için cibinlik veya diğer sivrisinek kovucuları kullanın. Doğrulanmış Zika vakalarının olduğu bir bölgeyi ziyaret ederseniz, ne pahasına olursa olsun sivrisineklerden kaçının. Bir aşı üzerinde çalışılıyor, ancak ticari olarak kullanılabilir hale gelmesi yıllar alacak. Bu arada giysilerinize böcek kovucu, EPA onaylı böcek kovucu veya permetrin uygulayabilirsiniz. Durgun su sivrisineklere üreme alanı sağlar ve çok uzağa gitmez. Ancak Zika virüsü bulaşmış bir kişiyle yakın temas halindeyseniz herhangi bir belirti hissetmeyebilirsiniz.
Bilinen Zika virüsü vakalarının olduğu bir bölgeye seyahat ederken, EPA tarafından tescil edilmiş böcek kovucu kullanın. Zika virüsü riskinin yüksek olduğu bir bölgeye seyahat ediyorsanız suyun temiz ve kuru olduğundan emin olmalısınız. Enfekte olduktan sonraki ilk hafta boyunca gerekli tüm önlemleri almalısınız.
Son dakika personel sağlık haberleri ve merak edilen tüm sağlık makaleleri‘ni Sağlık Ağı ile takip edin.