Zeytinin lezzetli olmasının yanı sıra sağlık açısından da birçok faydası bulunmaktadır. Zengin antioksidan içeriği, iltihaplanma ve hastalıklarla savaşmaya yardımcı olabilir. Antioksidanlar, vücudu serbest radikallerin neden olduğu hasara karşı korumaya yardımcı olan güçlü bileşiklerdir. Aynı zamanda sağlıklı bir kilonun korunmasına yardımcı olan harika bir Demir kaynağıdır. Sağlıklı bir atıştırmalık arıyorsanız, zeytin mükemmel bir seçimdir.
Zeytinin Faydaları Nelerdir?
Sindirimi hızlandırır, kanser önleyicidir. Uzun süre tok tutma özelliğinin yanında cilt, saç ve tırnaklarımız için de oldukça besleyici özellik taşımaktadır.
Zeytinler, anti-inflamatuar özelliklere sahip olabilen oleuropein adı verilen benzersiz bir bitkisel besin içerir. Bu bitkisel besin, iltihaplanmaya neden olabilen bir enzim olan iNOS’un aktivitesini inhibe eder. Ayrıca antihistamin ve antihistaminik özelliklere sahiptir. Zeytinlerin iltihap önleyici özellikleri de alerjileri önlemeye yardımcı olabilir.
Zeytinyağının çözünür kısmı, anti-inflamatuar etkilerle ilişkili polifenoller içerir. Bu polifenoller ayrıca nöroprotektif ve yaşlanma karşıtı etkilerle de ilişkilidir. Ayrıca epitel dokusu üzerinde faydalı etkilerle de ilişkilidirler. Ayrıca, yara iyileşmesini iyileştirdiğine inanılmaktadır.
Zeytin, astım semptomlarını azaltmaya yardımcı olan kan akışını ve dolaşımını iyileştirmede etkilidir. Zeytinyağı ayrıca cilt hasarına ve yara iyileşmesine yardımcı olabilir. Geleneksel tıpta döküntüleri, yaraları ve yaraları tedavi etmek için kullanılmıştır. Topikal zeytinyağının yara iyileşmesi için etkinliği çeşitli klinik çalışmalarda rapor edilmiştir. Bununla birlikte, zeytinyağının bir yara iyileştirici ajan olarak etkinliğini doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Kilo kaybı potansiyeli
Kalorileri düşük olmasına rağmen, zeytinlerin yağ içeriği yüksektir. Tekli doymamış yağlar içerdikleri için kalbiniz için iyidirler. Ayrıca polifenoller olarak bilinen antioksidanlara da sahiptirler. Vücudu kalp hastalığı ve kan damarı hastalıklarının yanı sıra kanser ve nörodejeneratif hastalıklardan korumaya yardımcı olurlar. Bununla birlikte, zeytinlerin bu hastalıklara yakalanma riskinizi azaltmaya yardımcı olabileceğini kanıtlamak için daha fazla çalışma yapılması gerekiyor. Ek olarak, zeytinler genellikle yüksek tuz içeriğine sahip salamurada korunur. Fazla tuz, yüksek tansiyon, kalp krizi ve felce neden olabilir.
Çalışmalar, zeytinyağının yemekten iki ila on iki saat sonra kanda aşırı lipid birikimi olan tokluk lipemiyi düşürmeye yardımcı olduğunu göstermiştir. Ancak tokluk lipemi miktarı kişinin vücut ağırlığına göre değişir. Daha yüksek riskli bireyler, daha düşük kilolu olanlardan daha fazla Zeytinyağı’ndan yararlanabilir. Bunun nedeni, kandaki küçük trigliserit seviyelerini düşürmeye yardımcı olmasıdır.
Zeytinin faydalarından biri de yüksek demir içeriğidir. Ortalama olgun zeytin, 100 gramda üç miligram demir içerir. Bu miktar, kadınlar için önerilen günlük ödenekten ve erkekler için sekiz miligramdan fazladır. Demir, vücudun hemoglobin ve miyoglobin adı verilen oksijen taşıyan proteinler üretmesine yardımcı olur. Ayrıca vücudun ana enerji kaynağı olan adenozin trifosfat üretmesine yardımcı olur.
Zeytin ayrıca kansere ve kalp hastalığına neden olabilecek serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olan antioksidanlar içerir. Zeytin ayrıca demir ve çinko da dahil olmak üzere birçok vitamin ve mineral içerir. Ek olarak, fosfor, bakır ve magnezyum gibi birkaç temel mineral içerirler.
Antioksidanlar
Zeytinyağı, anti-inflamatuar ve antioksidatif özellikleri ile bilinir. Fenolik bileşikler içerir. Zeytinyağının anti-inflamatuar özellikleri vücuttaki serbest radikalleri azaltabilir. Zeytinyağının antioksidan özellikleri zeytinin çeşidine göre değişiklik göstermektedir. Üretim yılı ve içerdiği fenolik içerik antioksidan personel sağlık kapasitesini etkiler. Zeytinyağlarının antioksidan kapasitesini belirlemek için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Zeytinyağı analizinin yaygın yöntemlerinden bazıları şunlardır:
Zeytinyağı, kılcal gaz kromatografisi ve katı faz ekstraksiyonu kullanılarak zeytinlerden diğer yağlardan ayrılabilir. Ekstraksiyon işlemi ayrıca zeytinyağındaki pestisit kalıntılarının tespitini de sağlar. Zeytinyağı ayrıca yüksek performanslı sıvı kromatografisi kullanılarak pestisitler için test edilir.
Kalp hastalığı riskinin azalması
Araştırmacılar, daha yüksek zeytinyağı tüketimi ile insanlarda kalp hastalığı riskinin azalması arasında bir bağlantı buldular. Araştırmacılar, günde 0,5 yemek kaşığından fazla zeytinyağı tüketen kişilerin %14 daha düşük KVH riskine sahip olduğunu bulmuşlardır. Sosyoekonomik durumu hesaba kattıktan sonra bile, çalışmanın sonuçları doğru çıktı.
Daha fazla zeytinyağı tüketen insanlar daha aktifti, sigara içmedi ve daha fazla meyve ve sebze yedi. Bu faktörler, zeytinyağı tüketimi ile düşük kalp hastalığı riski arasındaki ilişkiyi açıklayabilir. Dr. Tadwalkar, zeytinyağı tüketimi ile kardiyovasküler hastalık arasındaki bağlantıdan endişe duyanlar için sonuçların olumlu olacağını söyledi.
Araştırmacılar, daha fazla zeytinyağı tüketen kişilerin %19 daha düşük KKH ve toplam KVH riskine sahip olduğunu bulmuşlardır. Ayrıca margarin ve süt yağını zeytinyağı ile değiştiren kişilerin daha düşük KVH riskine sahip olduğunu belirtmişlerdir. Bununla birlikte, diğer bitkisel yağların alımı ile CVD arasında anlamlı bir ilişki yoktu.