Yumurtalık İltihabı Nedir?

Yumurtalık İltihabı Risk Faktörleri Risk faktörleri arasında 25 yaşından küçük yaş, yeni veya birden fazla seks partneri, korunmasız cinsel ilişki, semptomatik bir partnerle ilişki, cinsel aktivitenin başlangıcında genç yaş (15 yaşından küçük) bulunur. Cinsel olarak aktif her kadında yumurtalık iltihabı olasılığı düşünülmelidir. Pek çok kadın, tek eşli bir ilişki içinde olduklarına ya da eşlerinin bir […]

yumurtalik iltihabi nedir

Yumurtalık İltihabı Risk Faktörleri

Risk faktörleri arasında 25 yaşından küçük yaş, yeni veya birden fazla seks partneri, korunmasız cinsel ilişki, semptomatik bir partnerle ilişki, cinsel aktivitenin başlangıcında genç yaş (15 yaşından küçük) bulunur. Cinsel olarak aktif her kadında yumurtalık iltihabı olasılığı düşünülmelidir. Pek çok kadın, tek eşli bir ilişki içinde olduklarına ya da eşlerinin bir cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları barındırmadığına inanmaktadır; bu nedenle, tarama için düşük bir eşik garanti edilir.

Epitelde enfeksiyon (tipik olarak Chlamydia trachomatis veya N. gonorrhoeae ) nedeniyle oluşan hasar , organizmaların serviksten üst genital yola çıkmasına izin verir.

Yumurtalık İltihabı Belirtileri

Yumurtalık iltihabı ana semptomu, cinsel olarak aktif bir kadında alt karın veya pelvik ağrının aniden başlamasıdır. Semptomlar, cinsel birleşme, anormal uterin kanama, artan idrar sıklığı, dizüri veya anormal vajinal akıntı ile kötüleşen hafif bilateral alt karın ağrısı ile hafif olabilir. Ateş de ortaya çıkabilir, ancak ateş baskın semptom değildir. Hareket ve nefes alma ile daha kötü olan sağ üst kadran ağrısı, perihepatit (yani Fitz-Hugh-Curtis sendromu) gibi karaciğer kapsülünün iltihaplanması ve yapışıklıklarından kaynaklanır.

 

Yumurtalık İltihabı Teşhis

Yumurtalık iltihabı tanısı kliniktir ve görüntüleme ve daha invaziv çalışmalar tanısal belirsizlik veya komplikasyonlarla ilgili endişeler (örn., tubo-ovaryan apsesi) için ayrılmıştır. Bu nedenle, 25 yaşından küçük cinsel olarak aktif kadınlarda veya alt karın veya pelviste ağrı ile başvuran cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlarının riskini taşıyan daha yaşlı kadınlarda başka bir tanı daha olası değilse, doktorlar tanıyı koymalı ve yumurtalık iltihabı tedavisine başlamalıdır.

Yumurtalık İltihabı Teşhisinin Spesifikliğini Artırmak İçin Ek Kriterler:

Yumurtalık İltihabı Tedavisi

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların test sonuçları bilinene kadar tedavi durdurulmamalıdır. Tedaviyi başvurudan iki ila üç gün geciktirmek, kısırlık ve dış gebelik riskini yaklaşık üç kat artırır.

Yatarak tedavi endikasyonları arasında gebelik; oral tedavinin başarısızlığı veya hoşgörüsüzlüğü; yüksek ateş, mide bulantısı, kusma, inatçı karın ağrısı veya şiddetli hastalık; tubo-yumurtalık apsesi; veya cerrahi acil durum dışlanamadığında.  Yatarak tedavi gerektiren kadınlarda, klinisyen tarafından önerilen parenteral antibiyotik rejimlerinden herhangi biri kullanılabilir. Hasta kusmuyorsa, intravenöz infüzyon ağrısı ve benzer biyoyararlanım nedeniyle parenteral uygulamaya göre oral doksisiklin tercih edilir.

 

Hastalar, 24 saatlik klinik iyileşmeden sonra parenteral tedaviden oral tedaviye geçebilirler. Oral ilaçlarla 14 günlük tedavinin tamamlanması önerilir. Klinisyen tarafından önerilen yatarak tedavi rejimlerinden herhangi biriyle veya alternatif rejimle tedavi edilen hastalar, her 12 saatte bir 100 mg oral doksisikline geçilmelidir. Bununla birlikte, spesifik olarak klindamisin ve gentamisin ile tedavi edilen hastalar, her 12 saatte bir 100 mg oral doksisikline veya altı saatte bir 450 mg oral klindamisine geçilmelidir. Bir tubo-ovaryan apse varsa, cerrahi konsültasyona ek olarak, hasta her 12 saatte bir 100 mg oral doksisikline, altı saatte bir 450 mg oral klindamisin veya 500 mg oral metronidazol (Flagyl) ile değiştirilmelidir.

Yatarak tedaviye ihtiyacı olmayan hastalarda kas içi ve oral tedavi uygulanabilir. Yumurtalık iltihabı tedavisinde genişletilmiş anaerobik kapsamın önemi hala bilinmemektedir.

 

Exit mobile version