Yabancı Uyruklu Doktorlar Türkiye’de Çalışabilir mi?

Peki gerçekten Türkiye’de yabancı uyruklu kişiler doktor olarak çalışabiliyor mu? Hangi şartlarda çalışabiliyor? Yabancı kişilerin Türkiye’de doktor olarak çalışması için gerekli şartlar neler? Yurtdışındaki üniversiteleri tıp bölümlerinden mezun olan yabancılar Türkiye’de doktor olarak çalışabiliyor mu? Yabancı Uyruklular Doktor Olabilir mi? Diğer meslekler gibi doktorluk mesleğinin de ülkemizdeki çalışma izinlerini ve şartlarını, esas olarak Türkiye Cumhuriyeti […]

yabanci uyruklu doktorlar turkiyee28099de calisabilir mi

Peki gerçekten Türkiye’de yabancı uyruklu kişiler doktor olarak çalışabiliyor mu? Hangi şartlarda çalışabiliyor? Yabancı kişilerin Türkiye’de doktor olarak çalışması için gerekli şartlar neler? Yurtdışındaki üniversiteleri tıp bölümlerinden mezun olan yabancılar Türkiye’de doktor olarak çalışabiliyor mu?

Yabancı Uyruklular Doktor Olabilir mi?

Diğer meslekler gibi doktorluk mesleğinin de ülkemizdeki çalışma izinlerini ve şartlarını, esas olarak Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı belirliyor.

Doktorluk mesleği, önceden Türkiye’de yalnızca Türk vatandaşlarının icra edebildiği bir meslekken günümüzde yabancıların çalışması yasak olan meslekler arasında yer almıyor. Yani yabancı uyruklu kişiler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan gerekli izinleri almak koşuluyla Türkiye’de doktor olarak çalışabiliyor.

Peki yabancı uyruklular Türkiye’de hemşire olabilir mi?

Tıpkı doktorluk mesleği gibi hemşirelik mesleğinin de ülkemizde yabancı uyruklu kişiler tarafından icra edilmesinin önünde, hukuki olarak bir engel bulunmuyor.

Gerekli şartları taşıyan yabancı hemşireler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan izin alarak Türkiye’de hemşire olarak işbaşı yapabiliyor.

Yabancı Doktorların Türkiye’de Çalışması için Gerekli Koşullar

Yabancı uyruklu doktorların ve hemşirelerin Türkiye’de çalışabilmek için şu şartların tamamını karşılamaları gerekiyor:

Yabancı doktorların ve hemşirelerin Türkiye’de çalışabilmek için esas olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından izin almaları gerekse de bu izni alabilmek için, kişilerin öncelikle ön izin belgesine sahip olmaları gerekiyor.

Ön İzin Başvurusu ve Belgesi Nedir?

Ön izin başvurusu, ön izin belgesi almak için Sağlık Bakanlığı’na yapılan başvurudur. Ön izin başvurusu olmayan kişi, Türkiye’de doktor ve hemşire olarak çalışmak için Çalış ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvuruda bulunamaz.

Ön izin başvurusu için gerekli evraklar, kişinin mezun olduğu tıpı fakültesine göre (Türkiye’deki bir tıp fakültesi ya da yurtdışındaki bir üniversitenin tıp fakültesi) değişmektedir.

Ön İzin Başvurusu için Gerekli Evraklar (Türkiye’den Mezun OLAN Yabancı Uyruklu Doktorlar ve Hemşireler için)

Eğer yabancı uyruklu kişi, Türkiye’deki bir üniversitenin tıp fakültesinden mezun olduysa ön izin başvurusu için şu belgeleri toplamalıdır:

Türkiye üniversitelerinden mezun olan kişi, bu belgelerden herhangi bir tanesini temin edemiyorsa Sağlık Bakanlığı ön izin başvurusunda bulunamaz.

Ön İzin Başvurusu için Gerekli Evraklar (Türkiye’den Mezun OLMAYAN Yabancı Uyruklu Doktorlar ve Hemşireler için)

Türkiye dışındaki bir üniversitenin tıp fakültesinden mezun olan kişinin ön izin belgesi alabilmek için şu belgeleri bir araya getirmesi gerekir:

Yukarıda anlatılan süreçler ve belgeler, Türkiye’de çalışmak isteyen yabancı uyruklu hemşireler için de aynı şekilde uygulanır.

Yabancı Uyruklu Doktorların Türkiye’deki Çalışma Şartları

Yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de sağlık sektöründe çalışıp çalışamayacağına Sağlık Bakanlığı karar verir, ancak kişilerin Türkiye’de çalışmak için nihai izni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan almaları gerekir. Sağlık Bakanlığı tarafından verilen belge, bir çeşit ön onay niteliği taşır ve Sağlık Bakanlığı’nın kişinin Türkiye’de çalışabileceği yönünde görüş bildirdiğini ifade eder.

Türkiye’de çalışacak olan yabancı uyruklu doktorların ayrıca şu hususa da dikkat etmeleri gerekir: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilen çalışma izni, aynı zamanda ikamet izni yerine geçer. Kişinin ayrıca ikamet izni başvurusu yapması gerekmez.

Yabancı Uyruklular Türkiye’de Diş Hekimliği Yapabilir mi?

Diş hekimliği mesleği, kanunla Türk vatandaşlarına hasredilmiş bir meslektir. Yabancı kişilerin Türkiye’de doktor olarak çalışmasına izin verilir fakat diş hekimi olarak çalışmasına izin verilmez.

Doktor ve hemşire dışındaki sağlık personelleri Türkiye’de çalışabilir mi?

Doktor ve hemşire dışındaki sağlık personeli de Türkiye’de çalışamaz. Yabancı uyruklu kişiler, Türkiye’de sağlık sektöründe yalnızca doktor ya da hemşire olarak görev alabilirler. Hasta bakıcılığı ve acil tıp teknisyenliği gibi mesleklerin, yabancılar tarafından icra edilmesi kanunla yasaklanmıştır. Bu konuda Türkiye’deki kanunlarda yeni bir düzenleme olursa Sağlık Ağı üzerinden en son bilgilere ulaşabileceksiniz.

 

 

Exit mobile version