Vücudunun Yarısı Olmadan Hayata Tutunacak

Dünya genelinde yalnızca 70 kişide görülen ve oldukça nadir yapılan “Hemikorperektomi” ameliyatı, 65 yaşındaki emekli öğretmen Tuncer Poşluk’un hayatını değiştirdi. Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde iki ay önce gerçekleştirilen ve 13 saat süren bu zorlu operasyonla, belden aşağısı kesilerek tümörden kurtarılan Poşluk, dünya çapında hayatta kalmayı başaran 8. kişi oldu. Türkiye’de bir ilk olarak kaydedilen […]

Vücudunun Yarısı Olmadan Hayata Tutunacak

Dünya genelinde yalnızca 70 kişide görülen ve oldukça nadir yapılan “Hemikorperektomi” ameliyatı, 65 yaşındaki emekli öğretmen Tuncer Poşluk’un hayatını değiştirdi.

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde iki ay önce gerçekleştirilen ve 13 saat süren bu zorlu operasyonla, belden aşağısı kesilerek tümörden kurtarılan Poşluk, dünya çapında hayatta kalmayı başaran 8. kişi oldu. Türkiye’de bir ilk olarak kaydedilen bu vaka, Poşluk’un yeni yaşam mücadelesini simgeliyor.

İstanbul’da tedavi edilemeyen büyük bir kuyruk sokumu tümörüne sahip olan Poşluk, SEAH’ta yapılan tetkiklerin ardından, nadir uygulanan ‘Hemikorperektomi’ operasyonuyla sağlığına kavuşma şansı buldu. Ameliyat sırasında tümör ve çevresindeki organlarla birlikte belden aşağısı vücudundan ayrıldı. Başarılı geçen ameliyat sonrası 40 gün yoğun bakımda tedavi gören Poşluk, servise alınarak ortopedi bölümünde tedavisine devam ediliyor. Artık vücudunun yarısı olmadan hayatını sürdürecek olan Poşluk’un bu süreci, onu ölümden döndüren ekip sayesinde mümkün oldu.

Operasyonun başarısında Ortopedi Bölümü’nden Mustafa Erkan İnanmaz ve Doç. Dr. Fevzi Sağlam, Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Fatih Altıntoprak ve Doç. Dr. Necattin Fırat, Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Hakan Saçlı, Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Hacı İbrahim Çimen ile Anestezi ve Reanimasyon Bölümü’nden Prof. Dr. Ali Fuat Erdem, Doç. Dr. Onur Balaban ve Doç. Dr. Havva Kocayiğit’in önemli katkıları oldu.

“13 SAAT SÜREN AMELİYATTA HASTANIN VÜCUDUNUN YÜZDE 45’İNİ ALMIŞ OLDUK”

Hastanın kuyruk sokumundan kaynaklı bir kanser tanısıyla başvurduğunu belirten Ortopedi Bölümünde görevli Doç. Dr. Fevzi Sağlam, “Tabii bu kanser sadece kuyruk sokumunda kalmayıp; hastanın leğen kemiklerini, idrar torbasını, tüm kalça kaslarının tamamını ve bağırsaklarında bir kısmını da tutmuş hale geldi. Ayağı besleyen önemli arterleri de tamamıyla içine almıştı. Ama hastanın bu şansız durumuna rağmen şanslı olduğu kısmı bu kanser sadece bu bölgede sınırlı olup özellikle bizim için tedaviyi planlarken en önemli olan başka bir organa yayılımı yoktu. Hasta aslında birçok büyük merkezde birçok büyük ilde hem özel hem de kamu hastanelerine başvurmuş ama yapılabilecek tedavi olarak kitlenin büyüklüğünden ve sarmış olduğu organlardan dolayı herhangi bir cerrahi tedavi yapılamaz tanısı konulmuş. Hasta bize geldikten sonra gerekli tetkiklerini, görüntülemelerini tekrar yaptık. Hastayı Ortopedik Onkoloji Konseyimizde tekrar değerlendirdik. Biz bu hastayı nasıl tedavi edip bu kanserden kurtarırız diye açıkçası çok kafa yorduk.

Sonra hastaya, dünya genelinde de çok nadir yapılmış olan ameliyatlardan biri olan ‘Hemikorperektomi’ dediğimiz belden aşağısını tamamıyla kesip tümörlü organlarla beraber tümörü ayırma ameliyatını yapmaya karar verdik. Tabii bu zor bir ameliyat, hasta içinde gerçekten cerrahi sırasında yaşamına mal olabilecek bir ameliyat. Bunların hepsini aileyle, hastayla defaten konuştuk çünkü çok nadir yapılan bir ameliyat. Ama iyi geçerse de hastamızın bu kanserden kurtulacağını düşündüğümüzü belirttik. Hasta ve ailesi belli bir süre düşündükten sonra bu ameliyat için onay verdi. Bu bir ekip işi ve bu ekipte; ortopedist, kaplama cerrahisi, üroloji, anestezi, ameliyathane hemşirelerimiz ve ameliyathanedeki personelimizin hepsi ile biz bu ameliyatın aslında provasını yaptık. Ameliyat süreci yaklaşık 13 saat sürdü. Hastamız ameliyata girmeden önce 55 kiloydu, kitleyle beraber hastanın belden aşağısını kestiğimizde yaklaşık 25 kilogramlık bir vücut uzvunu kaybetmiş oldu. Geriye hastanın 30 kilogramlık bir vücudu kaldı, yani yüzde 45’ini almış olduk” dedi.

“HASTAMIZ BİZE GELDİĞİ ZAMAN ZATEN YÜRÜYEBİLEN BİR HASTA DEĞİLDİ”

Hastanın yürüyemediğini belirten Sağlam, “Cerrahi sonraki süreçte yaklaşık 40 günlük bir yoğun bakım süreci oldu. Hastamız bu süreci; anestezinin gerçekten çok iyi hasta takibi, çok iyi yönetmesiyle gayet iyi bir şekilde atlattı. Yaklaşık 45 gün oldu hastamızı ameliyat edeli ve ortopedi servisimizde takip ediyoruz. Bu ameliyat açıkçası bazı kanserlerde, seçilmiş vakalarda tutulum yerine bağlı olarak eğer ümidini kaybetmiş hastalarda ya da cerrahi yapılamaz denilen hastalarda küçükte olsa bir ümit olabilir hastaya. Bu büyük ameliyatla onlara küçük de olsa bir ümit verebiliriz diye düşünüyorum. Hastamız bize geldiği zaman zaten yürüyebilen bir hasta değildi.

Yine sedyeyle getirilmişti. Çok şiddetli ağrıları vardı. Bu ameliyatı olmasa da hasta açıkçası belki birkaç ay gider ya da gidemez, yani hayatını kaybedecekti bu hastalıktan dolayı. Yürüyemeyen bir hastamızın, ona yük olan uzvunu yani belden aşağısını omurgadan itibaren keserek sağlam vücuttan ayırmış olduk bu kanserli dokuyu. Şimdi hastanın kolostomi dediğimiz bağırsak için ve ürostomi dediğimiz idrar için bir torbası var. Bununla beraber üst ekstremitesini, kollarını rahatlıkla kullanabiliyor. Hastamız, yaşamını kendi başına idame ettirebilecek düzeye gelecek. Bizleri her zaman destekleyen hastanemiz Başhekimliği ve İl Sağlık Müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz” diye konuştu. (İHA)

Exit mobile version