Sağlık Makaleleri

Vitaminler Hangi Besinlerde Bulunur?

Sağlıklı bir şekilde hayatımızı devam ettirebilmemizin temel yollarından bir tanesi yeterli ve dengeli beslenmektir. Gün içerisinde almamız gereken ögelerden bir tanesi de vitaminlerdir.  Merak ediyor olabilirsiniz: Vitaminler Hangi Besinlerde Bulunur? İşte vücudunuz için ne yaptıkları ve onları nasıl alacağınız da dahil olmak üzere vitaminler hakkında hızlı bir başlangıç. A vitamini görüşünüzde çok önemli bir rol oynar ve gece görüşü için de hayati önem taşır. Bu vitamin ayrıca bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve çok çeşitli gıdalarda bulunur. Diğer B vitaminleri biotin, niasin ve folik asittir.

vitaminler hangi besinlerde bulunur?

Vitamin çeşitleri

A Vitamini
B1 Vitamini (Tiamin)
B2 Vitamini (Riboflavin)
B3 Vitamini (Niasin)
B5 Vitamini (Pantotenik Asit)
B6 Vitamini
B7 Vitamini (Biotin)
B9 Vitamini (Folat)
B12 Vitamini
C Vitamini
D Vitamini
E Vitamini
K Vitamini

Vitaminler Hangi Besinlerde Bulunur?

Suda çözünen vitaminler gıdalarda yaygın olarak bulunur, ancak konsantrasyonları her zaman tüketim için yeterince yüksek değildir. Bu vitaminlerin gıdalardaki konsantrasyonunu belirlemek için iyi bilinen birkaç yöntem vardır, ancak daha yeni, daha gelişmiş yöntemler henüz sağlığa önemli katkılarda bulunmamıştır. Bu derleme, suda çözünen vitaminlerin gıdalardaki rolünü ele alacak ve insan beslenmesindeki rollerini tartışacaktır. Burada, suda çözünen başlıca vitaminleri ve bunların alınmasının önemini kısaca açıklayacağız.

Vitaminler özelliklerine göre yağda veya suda çözünür olarak sınıflandırılır. Genel olarak, vitaminler kan dolaşımına girdiklerinde suda çözünürler. Daha sonra karaciğer veya yağ dokularında depolanırlar. Sekiz B vitamini ve C vitamini suda çözünürken, A, D, E ve K vitaminleri yağda çözünür. Ayrıca iki mineral kategorisi vardır: majör ve iz. Büyük mineraller insan sağlığı için gerekli olmasına rağmen, iz mineraller daha az önemlidir. Ana mineraller vücutta eser minerallerden daha fazla miktarda depolanır.

vitaminler hangi besinlerde bulunur?

Sebzeler

Sebzeler, yapraklar, çiçekler, gövdeler ve kökler gibi yenilebilir bitki parçalarıdır. Aynı zamanda önemli vitamin ve mineral kaynaklarıdır. Aslında sebzeler gezegendeki en besleyici besin kaynağıdır! Besin değerlerine ek olarak sebzeler tok hissetmenizi de sağlayabilir, bu yüzden onları yiyin! Sebzeler A, B, C ve E vitaminlerini içerir. Bu besinler, meyveler ve yeşil yapraklı sebzelerin yanı sıra tohumlar ve kök sebzeler de dahil olmak üzere birçok kaynaktan elde edilebilir.

Sebzeler birçok farklı renk ve tatta mevcuttur. Vitaminler, mineraller ve lif ile doludurlar. En popüler sebzelerden bazıları koyu yeşil ve kırmızı, diğerleri ise turuncu ve beyazdır. Diğer sebzeler arasında brokoli, karnabahar, yeşil bezelye, beyaz patates ve patlıcan bulunur. Fasulye ve diğer baklagiller de harika vitamin ve mineral kaynaklarıdır. Vejetaryen bir diyetiniz varsa, diyetinize mercimek ve siyah fasulye gibi daha fazla bakliyat eklemek isteyebilirsiniz.

vitaminler hangi besinlerde bulunur?

Hayvansal ürünler

Hayvansal ürünlerin birçok faydasına rağmen, yalnızca hayvansal gıdalara güvenmememiz için birkaç neden var. Bu ürünler yüksek konsantrasyonda mikro besinlere sahiptir ve genellikle bitki bazlı gıdalardan daha fazla biyoyararlıdır. Örneğin, hayvansal gıdalar çinko, demir ve karotenoidler açısından daha zengindir. Geleneksel gıda kompozisyon tablolarına kıyasla, bitki bazlı gıdalar bu besin maddelerinde düşüktür.

Bununla birlikte, bitki bazlı gıdalar tam protein değildir. İhtiyacınız olan tam amino asitleri elde etmek için farklı bitki bazlı gıdaların bir karışımını tüketmeniz gerekir. Bitki bazlı proteinin çoğunluğu, fitokimyasallar ve antinütrientlerle yüklü tohumlardan gelir. Hayvansal kaynaklı protein ise tamamlanmıştır. Ayrıca, bitkisel kaynaklı ve hayvansal kaynaklar arasında yağ içeriği farklıdır. Hayvansal bazlı gıdalar, DHA ve EPA dahil personel sağlık olmak üzere esansiyel yağ asitleri içerir. Ek olarak, birçok bitki bazlı gıda, bitkisel besinlerden ve antioksidanlardan yoksundur. Benzer şekilde, hayvansal ürünler, bitki bazlı muadillerine göre daha yüksek seviyelerde doymuş yağ ve kolesterol içerir.

vitaminler hangi besinlerde bulunur?

Takviyeler

Vitaminler ve mineraller bütün gıdalarda bulunsa da, bazı kişilerin yeterince aldıklarından emin olmak için takviyelere ihtiyacı olabilir. Vitamin takviyeleri, her bir hapdan küçük bir miktar almanın iyi bir yoludur, ancak bunlar çeşitli bir diyetin yerine geçmez. Bütün gıdalar çeşitli bitkisel besinler, antioksidanlar, lif ve diyet yağı içerir. Bu besinler gıdalarda bulunur ve vücudumuzun sağlığı için gereklidir.

AB’de gıda takviyeleri diğer gıdalar gibi düzenlenir. AB uyumlu mevzuat, vitamin ve minerallerin ve gıda takviyelerinde kullanılan diğer bileşenlerin kullanımını düzenler. Avrupa Komisyonu ayrıca, takviyelerde olumsuz etkilere neden olabilecek bilinen maddelerin bir listesini tutar. EFSA, listenin doğru ve güncel olmasını sağlar. Avrupa Komisyonu, bir vitamin veya mineral takviyesinin bu bileşenlerden herhangi birini içerdiğini tespit ederse, geri çekilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu