Uzmanlar Soba Zehirlenmelerine Karşı Nelere Dikkat Edilmesi Gerektiğini Açıkladı

Düşen hava sıcaklıklarıyla birlikte ısınma yöntemlerinde biri olan soba kullanımı nedeniyle karbonmonoksit zehirlenmeleri arttı. Uzmanlar karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı dikkat edilmesi gereken hususlar neticesinde vatandaşı uyardı. Kış aylarında ısınmak için kullanılan soba ve tüplü ısıtıcıların hatalı kurulması, ateşin yanlış zamanda harlanması ve rüzgarlı günlerde kullanılması karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine sebep olabiliyor. Herhangi bir rengi, tadı ve koku […]

istockphoto 1144551273 612x612 1

Düşen hava sıcaklıklarıyla birlikte ısınma yöntemlerinde biri olan soba kullanımı nedeniyle karbonmonoksit zehirlenmeleri arttı. Uzmanlar karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı dikkat edilmesi gereken hususlar neticesinde vatandaşı uyardı.

Kış aylarında ısınmak için kullanılan soba ve tüplü ısıtıcıların hatalı kurulması, ateşin yanlış zamanda harlanması ve rüzgarlı günlerde kullanılması karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine sebep olabiliyor.

Herhangi bir rengi, tadı ve koku olmadığı bilenen Karbonmonoksit gazından zehirlenmelerin artış gösterebileceği kış dönemine girmiş bulunmaktayız. Zehirli karbonmonoksit gazı, maruz kalınması durumunda zehirlenmenin tespit edilmesinin bir hayli zor olduğundan bahseden uzmanlar, hastaların genellikle baş ağrısı şikayetiyle hastaneye başvurduğunu ve yapılan tetkikler sonucunda karbonmonoksit gazı nedeniyle zehirlenme tanısı koyulduğunu belirtti.

Karbonmonoksit gazı nedeniyle zehirlenen hastalarda görülen belirtiler genellikle baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı ve kusma şeklinde kendini göstermekte olduğu uzmanlar tarafından ifade edilirken bu durum ağır vakalarda bilinç değişiklikleri, bilinç kaybı, koma, epilepsi nöbetleri, idrar ve dışkı kaçırma gibi semptomlara rastlanıldığı da belirtiliyor.

Uzmanlar vatandaşa mümkünse farklı ısınma yöntemlerini kullanmalarını öneriyor. Soba, kombi ve şofben benzeri cihazların tek bir bacadan ortak kullanılmaması gerektiğini, soba borularının baca içinde çok fazla bulunmamasını ve boruların eski, yıpranmış ya da hasarlı olmaması gerektiğin belirtiliyor. Zehirlenme olasılığını en aza indirgemek içinse kapı ve pencerelerde menfezlere yer verilmesi gerektiği ifade ediliyor.

Exit mobile version