Uzmanlar Açıkladı! KOAH’tan Kurtulmanın Kesin Yolu

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Didem Tezcan, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hakkında bilgi verdi. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Didem Tezcan, KOAH’tan kurtulmanın kesin çözümünün sigarayı bırakmak olduğunu vurguladı. Tüm dünyada ölüm sebepleri listesinde 4. sırada bulunan KOAH hakkında bilgi veren Tezcan, “KOAH; akciğerlerde bulunan ve bronş adı verilen hava keseciklerinin tıkanması sonucu; solunum […]

AW761203 01

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Didem Tezcan, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hakkında bilgi verdi.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Didem Tezcan, KOAH’tan kurtulmanın kesin çözümünün sigarayı bırakmak olduğunu vurguladı.

Tüm dünyada ölüm sebepleri listesinde 4. sırada bulunan KOAH hakkında bilgi veren Tezcan, “KOAH; akciğerlerde bulunan ve bronş adı verilen hava keseciklerinin tıkanması sonucu; solunum güçlüğü, öksürük ve nefes darlığı gibi şikayetlere yol açan kronik bir hastalıktır. Nefes alma ile birlikte akciğerlere dolan temiz hava bronşlar tarafından emilir ve temiz hava içerisinde yer alan oksijen, kan ile dokulara ulaştırılır. KOAH hastalığının oluştuğunda bronşlar tıkanarak akciğer kapasitesinin büyük oranda azalmasına neden olur. Bu durumda alınan temiz hava akciğerlerden yeteri kadar emilemez, dolayısıyla kan ile dokulara yeterli oksijen iletimi sağlanamaz” ifadelerini kullandı.

KOAH’ın belirtileri nelerdir?

Hastalığın belirtilerinden bahseden Uzm. Dr. Ayşe Didem Tezcan, “En önemli belirtiler nefes darlığı, öksürük, balgam, göğüste tıkanma hissi, hırıltılı solunum ve morarma gibi şikayetlerin gelip geçici değil aylarca hatta yıllarca devam etmesidir. Nefes darlığı başlangıç evresinde hızlı yürürken, merdivenleri çıkarken ya da yokuş tırmanırken hissedilir. Daha sonra gittikçe artar ve konuşurken, giyinirken hatta istirahat halinde bile hissedilir hale gelir” şeklinde açıkladı.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’na sebep olan en büyük etkenin sigara içmek olduğunu belirten Tezcan, “İlk ve en önemli sebep sigara içmektir. Günümüzde üreticiler light, hafif düşük katranlı, aromalı – mentollü ya da zararı azaltılmış sigara diyerek tüketiciyi ikna etme yollarına başvurmaktadır. Fakat bilinmelidir ki bu şekilde reklamı yapılan tüm sigaralar oldukça zararlıdır. Bununla beraber solunan havanın kirli olması, tandır ve tezek kullanılması, geçirilmiş akciğer enfeksiyonlarının olması, yetersiz beslenme ve ailesel yatkınlık hastalığın belli başlı sebeplerindendir. Tedavide ilk ve en önemlisi sigarayı bırakmaktır. Beraberinde tozlu ve dumanlı ortamlarda bulunmamak, nefes açıcı ilaç kullanmak, uzun süreli oksijen tedavisi almak, atak tedavisi görmek ve destekleyici tedavi almaktır” dedi.

Exit mobile version