Uzmanından Uyarı: Çocuklarda Zehirlenme Vakaları Basit Tedbirlerle Önlenebilir

Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Türe, 5 yaş altı çocuklarda merak ve keşif amaçlı her şeyi ağızlarına alma dürtülerinin zehirlenme olaylarına yol açtığını ve bu sebeple çocuk acil servislerine başvuruların büyük bir kısmının zehirlenme vakalarından oluştuğunu ifade etti. Dünyada ve ülkemizde her sene binlerce sağlıklı çocuğun zehirlenme […]

zehirlenmeler en cok 5 yas altindaki cocuklarda goruluyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Türe, 5 yaş altı çocuklarda merak ve keşif amaçlı her şeyi ağızlarına alma dürtülerinin zehirlenme olaylarına yol açtığını ve bu sebeple çocuk acil servislerine başvuruların büyük bir kısmının zehirlenme vakalarından oluştuğunu ifade etti.

Dünyada ve ülkemizde her sene binlerce sağlıklı çocuğun zehirlenme nedeniyle sağlığını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığının altını çizen Türe, çocukluk çağında kaza, ergenlik çağında ise intihar veya keyif alma amacıyla ilaç veya diğer çeşitli maddelere maruz kalma sonucu zehirlenmelerle karşılaştıklarını söyledi.

Doç. Dr. Türe, okul öncesi çağdaki çocuklarda kaza sonucu binlerce zehirlenme vakalarıyla karşılaştıklarını ifade ederek; “5 yaşından küçük çocukların aktif ve keşif çağında olmaları, oral dönemde her şeyi ağızlarına alma dürtülerinin yanında ev içindeki dikkatsizlik ve tedbirsizlikler bu zehirlenme olaylarına zemin hazırlamaktadır. Zehirlenme olaylarının yüzde 80-85’i ev ortamında meydana gelir. Çocukluk çağı zehirlenmelerinin en yaygın sebepleri ilaçlar, temizlik ürünleri, zehirli bitkiler, gaz yağı/tiner, böcek ilaçları, bağımlılık yapıcı maddeler, hayvan ısırma ve sokmalarıdır. Özellikle aşındırıcı, yakıcı, çürütücü özellikteki temizlik ürünleri yemek borusu ve midede ciddi hasarlara neden olduğu için çocuklarda tehlikeli sonuçlar doğurabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Türe, hastalık tablosunun başlangıçta hiçbir şikayet olmadan şikayetlerin aniden ortaya çıkması şeklinde ilerleyebildiğini aktararak; “Tablonun seyrini etkileyen birçok faktör bulunur. Bunlar arasında toksik maddenin türü, miktarı, formülasyonu ve etkinliği, maruz kalma yolu, çocuğun yaşı, çocuğun kilosu, eşlik eden hastalık varlığı, böbrek fonksiyon testlerinin durumu, çoklu zehirlenme olup olmaması ve tedavinin başlama zamanını sayabiliriz.” diye konuştu. (Kaynak: AA)

Exit mobile version