Uzmanından İştahı Kontrol Edebilmenin Yolu

Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör, yavaş yemek yemenin dengeli leptin salınımında önemli ölçüde rol oynamasından ötürü iştahı kontrol edebilmeyi sağladığının altını çizdi. Günlük yaşamın hızlı temposunun, büyük şehirlerde yaşayan birçok insanın öğünlerini es geçmesine, düzenli ve sağlıklı beslenememesine sebep olduğuna dikkat çeken Güngör,

“Bu sebeple de çabuk ulaşılan, yağlı, yüksek kalorili ve doyurmak bir yana, daha çabuk acıktıran besinler tercih ediliyor. Oysa bazı yiyecekler var ki, yenildikten sonra uzun süre midede tokluk hissi oluşturuyor. Yüksek kalorili besin tüketmeye bile gerek kalmıyor. Her öğünde protein içeren besinler bulundurulmalı. Proteinler hem leptin duyarlılığını arttırırken, sindirim süresi daha uzun sürdüğü için ghrelin seviyelerini düşürmede ve kilo vermede etkilidir. Yağsız et, tavuk, balık, yumurta, süt, yoğurt, ayran ve kuru baklagillere öğünlerde yer verilmeli. Yağlı balık, zeytinyağı, avokado, ceviz, badem, fındık, keten tohumu, susam, tahin, chia tohumu gibi sağlıklı yağlar tüketilmeli. Böylece omega 3 – omega 6 sağlıklı yağ asitlerinden faydalanarak, mide boşalımı ve tokluk süresini uzatılmış olur. Su tüketimi, kalorisiz, şeker ilavesiz sıvılar tercih edilmeli” ifadelerini kullandı.

İştahı kontrol edebilmeyi sağlayan bir başka yol öğün saatlerinin planlanması

Hande Güngör, öğün saatlerinin planlanmasının iştahı kontrol edebilmeye sağladığı faydalara da değinerek sözlerine şöyle devam etti, “Tüm besin öğelerini içeren dengeli ve düzenli bir beslenme planı uygulanmalı. Sık sık atıştırma alışkanlığı ve tıkınırcasına yeme davranışlarından uzak durulmalı. Yemek yeme sürenizi uzatarak, daha yavaş yeme davranışı edinilmeli. Yavaş yemek yemek dengeli leptin salınımını destekleyerek iştahı kontrol etmenizi sağlar. Bunun için yeme sürenizi etkileyen faktörleri fark edip, değiştirmeyi ya da iyileştirmeyi hedefleyin”

Exit mobile version