Uzmanından, Aşırı Sıcaklara Karşı Uyarı

Etlik Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari Sorumlusu Doç. Dr. Ahmet Burak Erdem, aşırı sıcaklardan dolayı özellikle güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması uyarısında bulundu. Doç. Dr. Erdem, yurt genelinde yarından itibaren beklenen aşırı sıcak nedeniyle vatandaşların sağlık sorunu yaşamaması adına yapmaları gerekenleri anlatarak uyarılarda bulundu. Hava sıcaklıklarının yükselmesiyle sıcak çarpması vakalarının arttığına […]

Uzmanından, Aşırı Sıcaklara Karşı Uyarı

Etlik Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari Sorumlusu Doç. Dr. Ahmet Burak Erdem, aşırı sıcaklardan dolayı özellikle güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması uyarısında bulundu.

Doç. Dr. Erdem, yurt genelinde yarından itibaren beklenen aşırı sıcak nedeniyle vatandaşların sağlık sorunu yaşamaması adına yapmaları gerekenleri anlatarak uyarılarda bulundu. Hava sıcaklıklarının yükselmesiyle sıcak çarpması vakalarının arttığına değinen Doç. Dr. Erdem, “Bu dönemde, vücuttan aşırı sıvı kaybı olması ve vatandaşların sıvı tüketimine dikkat etmemelerinden kaynaklı vücut ısısının aşırı derecede artmasıyla beraber baş ağrısı, bulantı, kusmadan, bilinç kapanmasına ve komaya kadar ilerleyen klinik durumlarla karşılaşabiliyoruz.” dedi.

Erdem, bu tür durumlardan korunmak için özellikle güneş ışınlarının yoğun, sıcaklığın en yüksek olduğu saatlerde zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmamak gerektiğinin altını çizerek şunları kaydetti; “Eğer dış ortamlara çıkılacaksa da kıyafetlerin açık renkli olması, yanımızda mutlaka su taşımamız gerektiği aklımızdan çıkmamalı. Aynı şekilde bekleme alanlarında gölgelik yerlerde beklememiz gerekiyor.”

“Yaşlı ve çocuklarda sıvı kaybı çok hızlı olabiliyor”

Yaşlı ve çocukların sıcaktan daha fazla etkilendiklerine, sıvı kaybının çok hızlı olabildiğin altını çizen Doç. Dr. Erdem, konuşmasına şöyle devam etti: “Çünkü onların vücut kapasiteleri, diğer sağlıklı erişkinlere göre daha zayıf olmakta. Bundan dolayı da sıcak çarpması gibi reaksiyonlara daha hızlı yakalanabiliyorlar. Yaşlılarda, özellikle kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, karaciğer hastalığı, yüksek tansiyonu olan kişilerde hem hastalıklarının ilerlemesiyle ilgili acil durumlar ortaya çıkabiliyor hem de sıcak çarpmasına daha hızlı maruz kalabiliyorlar.”

Doç. Dr. Ahmet Burak Erdem, yüksek sıcaklıklarda tansiyon yükselmeleri, kalp krizi gibi durumlarla da karşılaşılabildiğini belirterek, hastaların düzenli kullandıkları ilaçları aksatmamaları, su tüketimine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. (Kaynak: AA)

Exit mobile version