Türkiye’de Kişi Başına Kaç Doktor Düşüyor? İşte OECD Verileri…

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Avrupa bölge direktörü Hans Henri P. Kluge, Avrupalı ​​sağlık çalışanlarının yetersizliği sebebiyle geçen Mart ayında Avrupa’da profesyonellerin büyük bir krizi olması hakkında uyarıda bulundu. İşçi yetersizliği, birçok Avrupa ülkesi de dâhil olmak üzere dünyanın pek çok ülkesini etkileyen bir problemdir. Doktorlar hakkında, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), pek çok ülkede […]

Türkiye'de Kişi Başına Kaç Doktor Düşüyor? İşte OECD Verileri...

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Avrupa bölge direktörü Hans Henri P. Kluge, Avrupalı ​​sağlık çalışanlarının yetersizliği sebebiyle geçen Mart ayında Avrupa’da profesyonellerin büyük bir krizi olması hakkında uyarıda bulundu.

İşçi yetersizliği, birçok Avrupa ülkesi de dâhil olmak üzere dünyanın pek çok ülkesini etkileyen bir problemdir. Doktorlar hakkında, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), pek çok ülkede kişi başına düşen doktor oranına dayalı olarak toplanan verileri kapsayan bir liste hazırladı.

Hekimler “uygulamada” her hastaya, hastalığı doğrultusunda gerekli bakımı sağlamakla yükümlüdür. Öte yandan Türkiye, Kanada, Fransa, Hollanda ve Slovakya gibi bazı ülkeler için karşılaştırılabilir veri yetersizliğinden ötürü OECD rakamları “mesleki olarak aktif” doktorları, yani sağlık sektöründe onlara ihtiyaç duymadan çalışan insanları kapsamaktadır. “İsteğe bağlı olmak” yöneticiler, eğitimciler, araştırmacılar vb. diye ifade edilebilir.

Her bin vatandaşa 2 doktor düşüyor

Alınan son veriler doğrultusunda, Türkiye’de her bin vatandaşa 2 doktor düşmekte. İspanya’da her bin vatandaş için 4,6 hekim bulunurken, Norveç (5,2) ya da Avusturya (5,5) gibi diğer Avrupa ülkelerinde bu sayı biraz daha fazla görülebilmekte. Fransa (3,4) ve Birleşik Krallık’ta (3.2) ise hekim yoğunluğu diğer Avrupa ülkelerine göre düşüktür.

ABD’de her bin kişi için 2,6 doktor düşerken, sınır komşusu Meksika’da ise her bin kişi için 2,4 doktor bulunuyor. Bu yoğunluk İber-Amerikan Brezilya’sından (2,2) biraz daha fazla. Hindistan ise bin vatandaşa yalnızca bir doktordan daha azına sahip bir oranda olduğundan dolayı daha da düşük rakamlar kaydediyor.

COVID sürecinde en kırılgan sektör

Bu verilerin oluşmasındaki belirleyici etkenlerden biri, sağlık sistemlerinin kırılganlığını ve “sağlam ve dirençli sağlık personeline” sahip olmanın önemini belli eden koronavirüs pandemisi oldu.

Bu bağlamda DSÖ bölge direktörü, toplumlarımızın sağlığı ve refahı tehlikede olduğundan dolayı, sağlık personellerinin mücadele etmesi beklenen acil zorlukları ele almak adına daha fazla beklenemeyeceğini ifade etti. DSÖ, Avrupa tarafından geçtiğimiz sene Eylül ayında yayınlanan bölgesel bir rapor, Avrupa ve Orta Asya’nın sağlık sistemlerini tehdit eden bir “saatli bomba” konusunda uyarı yapmıştı.

Öte yandan bu bağlamda kronik hastalıklarda ve covid pandemisinin etkilerinde gözle görülür bir artış yaşanmakta. Bu sebepten ötürü rapor, ülkelerin sağlık sistemlerinin kilit alanlarında “yakın bir çöküş” uyarısını yaptı. Bu durumun, sağlık iş gücünden başlamakla birlikte bu sorunları çözmek amacıyla hızlı ve somut politika önlemleri alınmadığı takdirde gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Söz konusu rapor, veri sağlayan 44 ülkenin 13’ünde doktorların yüzde 40 gibi bir kısmının 55 yaşında yahut daha yaşlı olduğunu ve bunun büyük bir sürdürülebilirlik problemi oluşturduğunu ortaya çıkardı. (Kaynak: ODATV)

Exit mobile version