Tıbbi Sekreterlik Nedir?
Sağlık kuruluşlarında ve özel muayenehanelerde çalışan tıbbi sekreterler, hasta ve hasta yakınları ile ilk kez muhatap olan sağlık çalışanlarıdır. Hastaları sağlık kuruluşunda ilk kez kabul eden tıbbi sekreterler; genel anlamda kayıt tutmaktan ve iş yeri/ofis düzeninden sorumludur.
Acil servis sekreteri olarak bilinen ve acil bölümünde çalışan tıbbi sekreterler ise genel anlamda yeni hatalara kayıt açmakla, hastaların dosya numaralarını tespit etmekle, arşivdeki hasta dosyalarını düzenlemek ve kayıt altında tutmakla ve hasta yakınlarıyla iletişim kurmakla görevlidir. Acil servis sekreteri, mümkün olduğunca hasta yakınlarına yardımcı olur.
Tıbbi Sekreter Ne İş Yapar?
Tıbbi sekreterin görevleri ve sorumlulukları şunlardır:
- Hasta telefonlarını cevaplar, mesajları kaydeder ve hasta ile doktor arasında köprü vazifesi görür.
- Hastalarla gerekli durumlarda sigorta ve ödeme bilgilerini paylaşır.
- Hastaların randevu tarihlerini ayarlar.
- Evrak işlerinde hastaları yönlendirir ve hastalara yardımcı olur.
- Faturalarla ilgili gerekli işlemleri yapar.
- Sarf malzeme stokunu takip ederek ofisteki eksikliklerin giderilmesini sağlar.
- Gerekli durumlarda finansal kayıtları düzenler.
- Doktorun takvimini düzenleyerek iş verimliliğini arttırır.
Tıbbi Sekreterlik Nasıl Bir Meslek?
Tıbbi sekreterlik, sağlık alanında çalışmak isteyen, ofis işlerini seven, dışa dönük, insanlarla iletişim kurmayı seven bireyler için ideal bir meslektir.
Tıbbi sekreter olmak isteyen kişinin şu özellikleri taşıması gerekir:
- Tıbbi terminolojiye hakim olmalıdır.
- Yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
- Aktif dinleme becerisi olmalıdır ve etkili iletişim kurabilmelidir.
- Sabırlı, güler yüzlü ve dışa dönük olmalıdır.
Nasıl Tıbbi Sekreter Olunur?
Tıbbi sekreter olmanın tek şartı, sağlık hizmetleri meslek yüksekokullarının iki yıllık tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümünü bitirmektir.
Tıbbi Sekreterlik Eğitimi
Online ya da yüz yüze olarak verilen tıbbi sekreterlik eğitimi, tıbbi sekreter olmak için şart değildir. Tıbbi terminolojiye hakim olmayan tıbbi sekreter adayları, tercihe bağlı tıbbi sekreterlik eğitimi alarak kariyerlerini destekleyebilir.
Tıbbi Sekreterlik Sertifikası Nasıl Alınır?
Özel eğitim kurumları tarafından verilen tıbbi sekreterlik kurslarını tamamlayan kişiler, kursların verdiği başarı sertifikasını almaya hak kazanır.
Bu sertifikalar, iş görüşmelerinde adaylara avantaj kazandırabilir. Adaylar, kurslarda genellikle şu konu başlıklar üzerine eğitim alır:
- Tıbbi terminoloji
- Tıbbi arşivleme
- Tıbbi dokümanların temel özellikleri
- Hasta dosyaları
- Hasta ile doğrudan iletişim
- ICD kodlaması (hastalıkların uluslararası dokümantasyon sistemi kodlaması)
- Dosya saklama yöntemleri
Tıbbi Sekreterlik Sertifikasını Kimler Alabilir?
Tıbbi sekreterlik kurslarına isteyen herkes başvurabilir ve isteyen herkes özel kurslardan tıbbi sekreterlik sertifikası alabilir. Ancak birçok kurum, işe alımlarda tıbbi sekreter olmak isteyen adayın iki yıllık tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümünü bitirip bitirmediğine bakmaktadır.
Tıbbi Sekreter 2023 Yılında Ne Kadar Maaş Alır?
Tıbbi sekreterlerin maaşları, hangi kurumda çalıştıklarına ve profesyonel iş hayatındaki tecrübelerine göre değişiklik gösterir.
Tıbbi Sekreterlik Maaşı Devlet
Mesleğe yeni başlayan bir tıbbi sekreter 10/2 derecesinden başlayarak 1/4 derecesine kadar yükselebilir. Tıbbi sekreter maaşları görev yaptıkları yere göre ek özel hizmet tazminatı, sosyal denge tazminatı, döner sermaye vb. ek ücretler ile kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Sağlık Bakanlığı bünyesinde Ön Lisans mezunu, 3+1’li, sendikası ve BES kesintisi olmayan 1 yıllık bir tıbbi sekreter 12 bin TL ile 14 bin 500 lira arasında, 10 yıldan fazla görev yapmış bir tıbbi sekreter ise 14 bin 500 lira ile 18 bin 500 lira arasında maaş alacaktır.
Tıbbi Sekreterlik Maaş Özel
Özel sektörde tıbbi sekreterlik maaşları 2023 yılında en düşük, asgari ücrettir. Deneyimli bir tıbbi sekreter, özel sektörde asgari ücretin 2 katına kadar maaş alabilir.