4D statüsünde çalışan işçiler, zam konusunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının atacağı adımları bekliyor. Devlet memurları ve emekliler için çeşitli zamlar ve enflasyon farkı ödemeleri gündemdeyken 4D statüsünde çalışan işçiler, maaşlarını zamlı alma umuduyla taşeron son dakika haberlerini takip ediyor. Taşeron işçiler tarafından zam haberlerinin dışında takip edilen en önemli iki konu ise atama hakkı ve yüzdelik dilim…
Taşeron İşçilere Ne Kadar Zam Yapılacak?
Kamu işçilerinin hakları, toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında şekilleniyor. 4D’li kamu işçileri, çeşitli zamlardan ve enflasyon farkından yararlanabiliyor. Ayrıca kamuda çalışan daimi işçiler için bazı dönemlerde ek zamlar da söz konusu olabiliyor.
Kamu işçileri, toplu sözleşme kapsamında Ocak 2022’de %12, Temmuz 2022’de ise %5 zam alıyor. Bu zamlara ek enflasyon farkı da işçilerin maaşlarına yansıtılıyor.
Dolayısıyla kamu işçisi maaşlarının Temmuz 2022’de son altı ayın enflasyonu miktarı kadar zamlanması bekleniyor. Bu miktarın, yaklaşık %25 olduğu tahmin ediliyor. Dolayısıyla bir kamu işçisinin Temmuz 2022’de, yaklaşık 5 bin lira taban ücret alması bekleniyor.
Kesin zam miktarı, Haziran 2022 enflasyon verisinin TÜİK tarafından 3 Temmuz 2022’de açıklanmasıyla belli olacak. Taşeron son dakika haberleri ve maaş bilgileri güncellendikçe sizlere aktarmaya devam edeceğiz.
2021 Toplu Sözleşmesi Taşeron İşçilere Ne Öneriyordu?
2021 toplu sözleşmesi kapsamında taşeron işçilere 2022’nin ilk altı ayı için %12’lik, ikinci altı ayı için %5’lik zam öngörülmüştü. Ayrıca enflasyon artışı kadar fark ödemesi konusunda anlaşmaya varılmıştı. Ayrıca ilk defa “hizmet zammı” adı altında taşeron işçilere zam yapılmıştı.
Bu zamlarla birlikte en düşük aylık ücrete sahip işçinin maaşının, kümülatif olarak yıllık %34,62 artması ve 4 bin 835 liraya ulaşması planlanmıştı. Ortalama aylık ücret alan bir kamu işçisinin maaşının ise yıllık %27,17 oranındaki kümülatif artışla 5 bin 835 liraya ulaşması planlanmıştı.
Ancak enflasyon farkının 2022’nin ilk döneminde yüksek olması, taşeron işçilerin zam beklentilerini arttırdığı bilinmektedir.
Taşerona Atama Hakkı – Son Dakika
Taşerondan kadroya geçen işçiler için tayin hakkı konusu, uzun süredir konuşulan bir konuydu. Çakılı kadro kapsamında olan kamu işçileri, eş durumu nedeniyle tayin olamıyordu. Ancak bu konunun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çalışıldığı biliniyordu. İşçi konfederasyonları ise kamu işçilerine tayin hakkı çalışmasının hızlandırılması için çalışmalar yürütüyordu.
Bu hakkın 2022 yılı içinde, 3600 ek gösterge çalışmaları kapsamında taşerondan kamuya geçen işçilere verilmesi bekleniyor.
Taşeron İşçilerin Yüzdelik Dilim Farkları
Taşerondan kadroya geçen kamu işçilerinin en çok takip ettiği bir diğer konu ise taşeron işçilerinin yüzdelik dilim farkı konusuydu. Bu konuda Yargıtay tarafından geçen sene verilen emsal karar, yüzdelik farkın ödenmesine yönelik engelleri ortadan kaldırıldığı bilinmektedir.
Hatırlatmak gerekirse Yargıtay, kadroya geçiş aşamasında sözleşmesinde “asgari ücretin yüzde … fazlası” ibaresi bulunan işçiler için farkın ödenmesi yönünde karar aldı.
5 Temmuz tarihli Yargıtay kararına göre işçiler, eğer kadroya geçiş aşamasında işçilerin sözleşmelerinde yüzdelim dilim farkı bulunuyorsa işçiler, geçmişe yönelik maaş farkı alabilecek.
Örneğin bir işçinin 2019 yılı maaşı, toplu sözleşmedeki zam miktarına ek olarak geçmiş sözleşmesindeki yüzdelik fark da esas alınarak tekrar hesaplanacak. Buna göre bir işçi, örneğin kadroya geçmeden önce asgari ücreti %30 fazlasını alıyorsa aynı oranda yüzdelik fark hakkını alabilecek.
Ancak bu hak, taşerondan kamuya geçen işçilere verilecek atama hakkı kadar kesin şekilde uygulanmamaktadır. Yargıtay’ın emsal kararının da ortaya koyduğu gibi taşeron işçilerin yüzdelik dilim farkları, 2022 yılında hala sürekli olarak dava konusu olmaktadır ve hukuki bir mücadele gerektirmektedir.
Örneğin sözleşmelerinde yüzdelik fark bulunmayan ve yukarıdaki kararın mağduriyet doğurduğunu düşünen işçiler, Yargıtay’a başvurmuştur. Bu kategorideki işçiler için %4’lük toplu sözleşme zammı, hukuka uygun bulunmakta olduğu bilinmektedir.
İlave Tediye Ödemesi Ne Zaman?
İlave tediye, kamuda işçi statüsünde çalışan kişilere yılın belirli dönemlerinde yapılan bir ödemedir. Bu ödeme, çalışanın maaşına göre yapılan 52 günlük bir ikramiyedir. 26 günlük tutar yılın ilk yarısında, kalan 26 günlük tutar ise ikinci yarısında ödenir. Ödemenin tarihleri, her yıl Cumhurbaşkanlığı kararıyla Resmi Gazete’de yer alır.
Buna göre 2022 yılı için ilk ilave tediye ödeme tarihi, 28 Ocak’tır. İkinci tediye ödeme tarihi ise 29 Nisan’dır. Maden işçilerinin ilave tediyelerinin tamamı için ödeme tarihi ise 23 Aralık’tır.
Bu tarihler dışında, 2022 yılı için ilave tediye ödeme tarihi bulunmaz. İlave tediye tarihleri, her yıl Resmi Gazete’de yayınlanarak kararlaştırılır. 2023 yılı ilave tediye ödeme tarihleri henüz kararlaştırılmamıştır. Ancak genel hatlarıyla kamu işçilerine ikramiyelerin, bayramlardan önce verildiği görülmektedir.
Taşeron İşçiler İçin Banka Promosyonu
Taşerondan kamuya geçen işçilerin ve kamuda çalışan taşeron işçilerin en çok takip ettiği konulardan bir tanesi de banka promosyonudur. Banka promosyonları; kamudaki sürekli işçilere ve taşeron işçilere ödenebilmektedir. Kadrolu ya da kadrosuz olması fark etmeksizin kamuda çalışan personel, banka promosyonlarından yararlanabilir.
Kamu işçilerinin promosyon ihaleleri, 3 ya da 5 yıllık periyotlarla yapılır. Ancak süre bakımından kısıtlayıcı bir şart söz konusu değildir. Kurumlar, her zaman bankalar arasında promosyon ihalesi düzenleyebilir. En yüksek miktarı veren banka, ihaleyi alabilmektedir.
Promosyon bilgisi için işçinin çalıştığı kurumun il müdürlüğündeki promosyon ihalesini takip etmesi gerekir. Bu ihaleden çıkan sonuç, taşeron işçileri için de bağlayıcıdır. Statüsü fark etmeksizin kamuya çalışan bütün işçiler, banka promosyonu alma hakkına sahiptir ve promosyon ihalesini kazanan bankanın sunduğu promosyondan yararlanabilir. Kamuda çalışan işçilerin mali ve sosyal haklarıyla ilgili bütün taşeron son dakika haberlerini, Sağlık Ağı’nda bulabilirsiniz.