Yaz aylarının sıcak geçmesi ile tansiyon hastalığı olan kişilerin sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceği uyarısında bulunan uzmanlar, günümüzde insanlar için büyük bir tehlike oluşturulan ve sessiz katil olarak adlandırılan hipertansiyon kontrol altına alınmadığı takdirde, beyin kanaması, kalp krizi ve böbrek yetmezliği gibi hayati tehlike oluşturabilecek sorunlara yol açacağını açıkladı.
Uzman doktorlar, yaz sıcaklarında hipertansiyon rahatsızlığı olan kişilerin kendilerine dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizdi. Güneş ışıkları 10.00 – 15.00 saatleri arasında yeryüzüne dik şekilde indiği için mevcut rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Bu yüzden tansiyon hastalığı olanların terlemeye bağlı yüksek sıvı kaybını kontrol etmedikleri takdirde hayati tehlikeye varan sorunlar yaşayabileceklerini dile getirdi. Böyle durumlarda hareket oranı fazla olan işlerin ve egzersizlerin akşam saatlerinde, yemekten ortalama iki saat sonra, havanın serinlemesinin ardından yapılmasının daha sağlıklı olacağına değinildi.
Ayrıca, sigara kullanan insanların vücudunda anti-oksidan maddelerin veriminin azalması sonucu damarların esneme kabiliyetinin bozduğunu vurgulayarak, alkolle birlikte sigara kullanmanın tansiyon yükselmelerine neden olabildiğini vurgulandı.
“Düzenli doktor kontrollerini aksatılmamalı “
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Sennaroğlu, “Hipertansiyon hastalarının bu dönemde idrar söktürücü etkileri nedeniyle çay ve kahveden mümkün olduğunca kaçınmaları, günlük tüketimi 1-2 fincan çay ve 1 fincan kahve ile sınırlandırmaları ve en az 8 bardak su tüketmeleri tavsiyesinde bulundu. Aşırı sıcaklarda vücutta oluşabilecek yoğun sıvı kaybının, kan basıncını düzenlemek için kullanılan idrar söktürücü ilaçların da etkisiyle hipertansiyon hastalarında ciddi tansiyon düşüklüğüne yol açabileceğini hatırlatarak, bunun sonucunda bayılma ve böbrek fonksiyon bozukluğu gibi önemli problemler gelişebileceğini” kaydetti.
Dr. Sennaroğlu, tansiyon hastalığı olan hastaların tansiyonlarını kontrol altına aldıktan sonra ve düzenli ilaç alan hastaların soğuk suyla duş alabileceğini ancak özel bir durumda uygun bulmadıklarını dile getirdi.
Sennaroğlu, yaz aylarında buğday ve yulaf ekmeği, meyve, yeşil yapraklı sebze gibi sindirimi kolay olan lifli ve posalı gıdalar tüketilmesi ve hayvansal protein yerine bitkisel proteinlerin seçilmesi gerektiğini ifade etti ve sözlerini şöyle tamamladı: “Uzun süreli tatil nedeniyle düzenli doktor kontrolünüz aksayabilir. Eğer idrar söktürücü dahil birden fazla ilaç kullanıyorsanız ya da tansiyona bağlı böbrek sorununuz varsa doktorunuzu her ay mutlaka ziyaret ediniz”