TALASSOFOBİ NEDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Daha az bilinen spesifik fobilerden biri olan Talassofobi, deniz korkusu olarak da bilinir. Akrofobi yaygındır, ancak bu fobisi olan kişilerde anksiyete atakları yalnızca derin okyanusa dalış yaparken değil, aynı zamanda derin okyanusta geçen filmleri izlerken veya okyanus fotoğrafları gibi görüntülerin önünde de ortaya çıkabilir. Çok fazla tetikleyici. Sıradan bir fobi değil ama insanların hayatını ciddi […]

talassofobi nedir tedavisi nedir

Daha az bilinen spesifik fobilerden biri olan Talassofobi, deniz korkusu olarak da bilinir. Akrofobi yaygındır, ancak bu fobisi olan kişilerde anksiyete atakları yalnızca derin okyanusa dalış yaparken değil, aynı zamanda derin okyanusta geçen filmleri izlerken veya okyanus fotoğrafları gibi görüntülerin önünde de ortaya çıkabilir. Çok fazla tetikleyici. Sıradan bir fobi değil ama insanların hayatını ciddi anlamda etkileyebilecek bir durumdur.

Talassofobi nedir?

Yaygın olarak deniz korkusu olarak bilinen bu korku, okyanuslar, göller ve havuzlar gibi derin su kütlelerine yönelik yoğun bir korkudur. Talassofobi bir anksiyete bozukluğu olarak sınıflandırılır. Özgül fobisi olan kişiler, durumla orantısız, ciddi sıkıntı ve paniğe neden olan ve belirli uyaranlarla tetiklenen yoğun bir korku yaşarlar. Tedavi edilmediği takdirde kişinin hayatını ciddi şekilde sınırlayabilir. Bu fobiden mustarip olan kişiler giderek daha endişeli hissederler ve sahile gitmek, tatilde havuzlu otellerde kalmak, sahili veya denizle ilgili filmleri seyretmemek gibi eskiden keyif aldıkları pek çok aktiviteyi yapamaz hale gelirler.

Nedenleri

Talassofobi de dahil olmak üzere spesifik fobilerin ortaya çıkış nedenleri kesin olarak belirlenmiş durumda değil. Nedenler vakadan vakaya farklılık gösterebilir ve bu nedenlerin genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığına inanılıyor.

Genetik: Araştırmalar, belirli genlerin belirli fobilerle ilişkili olduğunu göstermiştir, ancak talasofobi konusunda herhangi bir genetik araştırma yapılmamıştır. Ancak, insan atalarının derin denizden korktuğuna ve bu korkunun bir sonraki nesle gen olarak aktarıldığına inanılmaktadır. Tabii ki, bu teori kesin değildir ve henüz kanıtlanmamıştır veya araştırılmamıştır.

Travmatik olaylar: Bu korku, travmatik olaylardan da kaynaklanabilir. Çocukken boğulma riski altında olmak, boğulmaya tanık olmak veya deniz ya da okyanuslar hakkında korkunç hikayeler duymak gibi pek çok faktör bu fobiye katkıda bulunabilir.

Semptomlar

Talassofobi, diğer spesifik fobilere benzer semptomları paylaşır. Talassofobi ile diğer bazı fobiler ve anksiyete bozuklukları arasındaki fark, tetikleyicinin derin deniz ve bununla ilişkili görüntüler ve açıklamalar olmasıdır. Talassofobinin belirtileri şunları içerir:

Talassofobi tetikleyicileri:

 Teşhisi

Tüm fobiler gibi talassofobi de bir psikiyatrist tarafından teşhis edilebilir. Teşhis tipik olarak aşağıdaki gibi konularda sorular içerir: Talassofobi teşhisi konulabilmesi için kişinin şu sorunları yaşaması gerekir:

Tedavi

Fobinin kullanılacağı çeşitli tedaviler vardır. Bu aynı zamanda talassofobi için de geçerlidir. Maruz bırakma terapisi, bilişsel-davranışçı terapi ve korku geçene kadar uyarana sabit bir maruz kalma düzeyi olarak uygulanan başa çıkma terapisi bu fobinin tedavisinde kullanılan yöntemlerdir.

Tedavi yöntemi doktorunuz tarafından belirlenir.

Exit mobile version