Doktorlar, hasta hakkında şüphe ettikleri hastalığa tanı koyabilmek için genellikle tahlil isterler. Bazı tahliller hemen sonuçlanırken bazı tahlillerin sonuçlanması, haftalar sürebilir. Tahlil sonuçlarının doktora gösterilmesi gerektiği için bu bekleme süreci, hastalar açısından biraz stresli geçebilir.
Tahlil Sonuçları Nasıl Öğrenilir?
Tahlil sonuçlarını öğrenmenin, iki temel yolu vardır:
- E-Nabız
- Hastanelerin kendi internet siteleri
1. E-Nabız Tahlil Sonucu Öğrenme
E-Nabız, vatandaşların kişisel sağlık verilerinin toplandığı platformdur. Bu platformda tahlil sonuçları; sonuç tarihi ve açıklama ve referans değerle birlikte görüntülenebilir.
Özellikle referans değer aralığı özelliği, tahlil sonucunun normal ya da anormal olduğunu anlamak için çok kullanışlı bir özelliktir. Tahlil sonucu referans değerinin altında ya da üstündeyse kırmızı renkte gösterilir.
E-Nabız üzerinden tahlil sonucu öğrenmek için şu adımlar takip edilmelidir:
- E-Nabız mobil uygulamasına ya da E-Nabız internet sitesine girilir.
- E-Nabız şifresiyle ya da E-Devlet üzerinden uygulamaya giriş yapılır.
- Sol bölümdeki menünün 6. seçeneği olan “Tahlillerim” butonuna tıklanır.
- Üst bölüme başlangıç ve bitiş tarihi yazılır.
- “Ara” butonuna tıklanarak girilen tarihler arasında sonuçlanan tahliller görüntülenir.
Sayfanın sağ üst bölümünde, aramayı kolaylaştıran bir dizi filtre bulunur:
- Tüm Sonuçları Göster: Bu seçeneğe tıklandığında, geçmişten bu yana kayıtlı olan bütün tahliller gösterilir.
- Normal Sonuçları Göster: Bu seçeneğe tıklandığında, sadece referans değer aralığı normal olan sonuçlar gösterilir.
- Normal Dışı Sonuçları Göster: Bu seçeneğe tıklandığında, sadece referans değer aralığı normal dışı olan (düşük ya da yüksek) tahlil sonuçları gösterilir.
- PDF (Türkçe): Bu seçenek, tahlil sonucunun PDF formatında Türkçe olarak indirilmesini sağlar.
- PDF (English): Bu seçenek, tahlil sonucunun PDF formatında İngilizce olarak indirilmesini sağlar.
- PDF (Deutsche): Bu seçenek, tahlil sonucunun PDF formatında Almanca olarak indirilmesini sağlar.
2. Hastanelerin İnternet Sitelerinden Tahlil Sonucu Öğrenme
Tahlil sonuçları, hastanelerin internet sitelerinden de öğrenilebilir. Özel hastane ya da devlet hastanesi olması fark etmeksizin bütün hastanelerin internet sitelerinde, tahlil sonuçlarının öğrenilebileceği bir panel bulunur.
Ancak bu yol, biraz daha karmaşık ve zor olabilir. Çünkü her hastanenin tahlil sonuçları için kendi sayfası bulunur. Öncelikle, doğru internet sitesini ve doğru internet sayfasını bulmak gerekir.
Örneğin, Kayseri Devlet Hastanesini ele alalım. Hastanelerin internet sitelerinden tahlil sonuçları, şöyle öğrenilir:
- Hastanenin internet sitesi ziyaret edilir ve menüde, tahlil sonuçlarıyla ilgili bir buton aranır.
- Ele aldığımız örnek sitenin (Kayseri Devlet Hastanesi) üst menüsünde, konuyla ilgili bir buton yer almaz.
- Ana sayfa incelenerek başka bir menünün olup olmadığına bakılır. Örnek internet sitesinin ana sayfasında, “Sık Kullanılanlar” başlıklı ikinci bir menü bulunur.
- Bu menüde, “Laboratuvar Sonuçları” butonu yer alır. Bu butona tıklanır. (Bu buton, başka sitelerde “Tetkik Sonuçları” ya da “Tahlil Sonuçları” şeklinde yer alabilir.)
- Açılan sayfada, yapılan tahlille ilgili bilgiler ve kişisel bilgiler, ilgili boşluklara yazılır.
- “Tahlil Sonucumu Göster” butonuna tıklanarak ilgili tahlil sonucuna ulaşılır.
Buton isimleri ve tahlil sonucuna ulaşmak için istenen kişisel bilgiler, her hastanenin internet sitesinde farklı olabilir. Bu nedenle tahlil sonuçlarını görüntülemek için E-Nabız’ı kullanmak her zaman daha pratiktir.
Tahlil Sonuçları E-Devlet
Tahlil sonuçları, doğrudan E-Devlet’te yer almaz. Ancak E-Devlet ile giriş yapılabilen E-Nabız uygulamasında yer alır.
E-Devlet şifresiyle tahlil sonucunu öğrenmek isteyenlerin, şu yolu takip etmesi gerekir:
- E-Nabız mobil uygulamasına (Android ya da iOS) veya masaüstü cihazlardan E-Nabız internet sitesine girilir.
- Ana sayfadaki “E-Devlet ile Giriş” butonuna tıklanır.
- Açılan sayfadaki ilgili boşluklara kimlik numarası ve E-Devlet şifresi yazılır.
- “Giriş Yap” butonuna tıklanır.
- E-Devlet’e giriş başarılıysa kullanıcı, E-Nabız uygulamasına yönlendirilir.
- Açılan E-Nabız uygulamasının sol bölümündeki menüden “Tahlillerim” seçeneğine tıklanır.
- Açılan sayfada alakalı filtreler kullanılarak aranan tahlil sonucu görüntülenir.
Tahlil Sonuçları Öğrenme MHRS
Bazı durumlarda vatandaşların, MHRS üzerinden tahlil sonuçlarını öğrenmeye çalıştıkları görülür. Ancak Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS), hastanelerden ve hekimlerden randevu almak için geliştirilen bir uygulamadır. Dolayısıyla tahlil sonuçları, MHRS sistemine yüklenmez. Tahlil sonuçlarının yüklendiği sistemin adı, E-Nabız’dır.
MHRS üzerinden tahlil randevusu da alınamaz. Tahlil için doktorun talep etmesi durumunda hastane laboratuvarında anlık olarak kayıt açtırılır. Doktor, hangi tahlil çeşitlerini (kan tahlili, idrar tahlili, patoloji tahlili vs.) talep ederse yalnızca o tahliller yapılır. Önceden randevu alarak tahlil yaptırmak mümkün değildir.
Tahlilin, doktorun hasta hakkındaki şüphelerini gidermesi için kullanılır. Tahlil sonuçları ortaya çıktığında hastaya artık doktor tarafından tanı konabilir. Birçok hastalık için tahlil sonucu olmaksızın tanı konulamaz. Bu nedenle doktorlar hastalardan sık sık tahlil talep ederler.
Tahlillerin geçerlilik süreleri, tahlil türüne de bağlı olarak doktorların inisiyatifindedir. Örneğin iki farklı doktor, üç hafta arayla hastadan iki kez kan ve idrar tahlili talep edebilir. Bir diğer yandan, bazı tahlillerin geçerlilik süresi çok daha uzundur. Örneğin mamografi çekimleri, bazı hastalarda altı ay, bazı hastalarda ise bir yıla kadar geçerliliğini korur. Bu süre zarfında, doktorun inisiyatifi doğrultusunda, yeni bir mamografi çekimi talep edilmez ve çekilen son mamografi dikkate alınarak hastanın son durumu belirlenir.
Sağlık Ocağı Tahlil Sonuçları Nasıl Öğrenilir?
Sağlık ocakları, sistemik hastalıkların tanısı için kan ve idrar tahlillerinin sıklıkla yapıldığı yerlerdir. Sağlık ocaklarında yapılan kan tahlilleri genellikle iki gün içinde; idrar tahlilleri ise 1-2 gün içinde sonuçlanır.
Sağlık ocağı tahlil sonuçları da yazımızda bahsettiğimiz yollarla öğrenilir. Sağlık Bakanlığına bağlı bütün kuruluşlarda yapılan tahlillerin sonuçları, E-Nabız uygulamasına düşer.
Sağlık ocağı tahlil sonuçları, doğrudan sağlık ocağına gidilerek de öğrenilebilir. Ancak bu yol, daha zahmetli bir yoldur. Çünkü bazen tahlil sonuçları gecikebilir ve kişi, defalarca sağlık ocağına gitmek zorunda kalabilir. Bu nedenle tahlil sonuçlarının çıkıp çıkmadığını belirli aralıklarla E-Nabız üzerinden kontrol etmek, daha hızlı ve kolay bir yöntemdir.
Tahlil Sonuçlarımı E-Nabız’da Göremiyorum
Bazen tahlil sonuçları, E-Nabız’da görünmeyebilir. Bu durumun iki sebebi olabilir:
- Tahlil sonucu henüz çıkmamış olabilir.
- Nadir de olsa tahlil sonucu çıktığı halde sistemsel bir hata nedeniyle görüntülenemeyebilir.
Yapılan tahlile göre sonuçlanma süresi değişiklik gösterdiğinden öncelikle tahlil sonucu için yeteri kadar beklendiğinden emin olunmalıdır. Tahlillerin çeşitlerine göre sonuçlanma süreleriyle ilgili bilgi edinmek için “Tahlil Sonuçları E-Nabız’a Ne Zaman Düşer?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Yeteri kadar beklendiği halde tahlil sonuçları E-Nabız’da görülmüyorsa bu durumda, tahlili alan hastanenin internet sitesinden sorgulama işlemi yapılmalıdır. Bu sorgulamada da tahlil sonuçlarına ulaşılamıyorsa tahlili alan laboratuvar ile iletişime geçilmelidir. Tahlili gerçekleştiren laboratuvar hastaya, tahlil sonuçları ile ilgili en doğru ve net bilgiyi verir.