Tahlil Sonuçları E-Nabız’a Ne Zaman Düşer?

Bazı hastalardan bilindik bazı tahliller yerine detaylı laboratuvar tetkikleri istenebilir. Haberimizde ayrıca laboratuvar, patoloji ve radyoloji sonuçları nasıl öğrenilir, E-Nabız’da görülür mü sorularının yanıtlarını da okuyabilirsiniz.   Tahlil Nedir? Tahlil, tıbbi analiz yöntemlerinin genel adıdır. Tanı koymak ve hastalıkları takip etmek amacıyla gerçekleştirilir. En çok bilinen ve uygulanan tahlil çeşitleri; idrar tahlili, kan tahlili, kardiyoloji […]

tahlil sonuclari e nabiz8217a ne zaman duser

Bazı hastalardan bilindik bazı tahliller yerine detaylı laboratuvar tetkikleri istenebilir. Haberimizde ayrıca laboratuvar, patoloji ve radyoloji sonuçları nasıl öğrenilir, E-Nabız’da görülür mü sorularının yanıtlarını da okuyabilirsiniz.

 

Tahlil Nedir?

Tahlil, tıbbi analiz yöntemlerinin genel adıdır. Tanı koymak ve hastalıkları takip etmek amacıyla gerçekleştirilir. En çok bilinen ve uygulanan tahlil çeşitleri; idrar tahlili, kan tahlili, kardiyoloji tahlili, mikroskopi tahlili, radyoloji tahlili ve patoloji tahlilidir.

 

Tahlil Neden Yapılır?

Hekim tarafından hastadan tahlil istenmesinin başlıca sebebi, tanı koymak ya da tanısı konulmuş mevcut hastalığın takibini yapmaktır. Tanı koyma amacıyla istenen tahlil ya da tahliller, her zaman hastalık şüphesiyle istenmez. Tahlil istenmesinin amacı, bazı durumları (örneğin, gebelik) teşhis etmek de olabilir.

 

Tahlil Çeşitleri ve Sonuçlanma Süreleri

Halk arasında en çok bilinen tahliller ve bu tahlillerin sonuçlanma süreleri ortalama olarak şöyledir:

 

E-Nabız Nedir?

E-Nabız, Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen kişisel sağlık kaydı sistemidir. E-Nabız sistemine kayıtlı kişiler, kişisel sağlık bilgilerini görüntüleyebilir, yönetebilir ve başkalarıyla paylaşabilir.

 

E-Nabız üzerinden şu işlemler yapılabilir:

 

E-Nabız’a Nasıl Giriş Yapılır?

E-Nabız’a giriş yapmak birçok farklı yöntem bulunur. Öncelikle E-Nabız mobil uygulaması telefona indirilmeli ya da E-Nabız internet sitesine giriş yapılmalıdır. Daha sonra, şu yöntemlerden herhangi bir tanesi kullanılarak sisteme giriş yapılabilir:

 

 

Telefona E-Nabız Nasıl İndirilir?

Kullandığınız mobil cihazın türüne bağlı olarak telefonunuza E-Nabız uygulamasını indirebilirsiniz:

 

E-Nabız Tahlil Sonucu Öğrenme

E-Nabız sistemi üzerinden tahlil sonucu sorgulama ve görüntüleme işlemi, şu aşamalar takip edilerek yapılır:

  1. E-Nabız uygulamasına ya da internet sitesine giriş yapabilir.
  2. Sol bölümdeki menüden, “Tahlillerim” seçeneğine tıklanır.
  3. Açılan sayfada geçmişte yapılan bütün tahliller; tahlil sonuçları, sonuç birimi, referans değeri, rapor ve tarih olarak listelenir.
  4. Detaylı olarak görüntülenmek ve bilgisayara ya da telefona indirilmek istenen tahlil sonucu için “rapor” yazısına tıklanır.

 

E-Nabız Tahlil Sonuçlarını Göremiyorum

E-Nabız’da tahlil sonucunuzu göremiyorsanız bu durumun iki sebebi olabilir:

 

T.C. Kimlik Numarasıyla Tahlil Sonucunu Öğrenme

Tahlil sonuçları, yalnızca E-Nabız üzerinden öğrenilebilir. Sadece T.C. kimlik numarasını kullanarak tahlil sonucunu öğrenmek mümkün değildir. E-Nabız’a giriş yapmak için bir E-Devlet şifresi edinilmeli ya da aile hekiminden tek kullanımlık E-Nabız şifresi alınmalıdır.

 

Tahlil Sonuçları E-Nabız’a Ne Zaman Yansır?

Yapılan tahliller, sonuçlandığı anda E-Nabız’a düşer. Her tahlilin sonuçlanma süresi farklı olduğu için tahlillerin E-Nabız’a yansıma süreleri de farklılık gösterir. Buna göre:

 

Her Laboratuvar Sonucu E-Nabız’da Görülür mü?

Evet, görülür. Laboratuvar sonuçları; patoloji ve radyoloji sonuçları E-Nabız’a işlenir ve doktorunuzla E-Nabız sistemi üzerinden paylaşılır. Dolayısıyla bu veriler E-Nabız’da yer alır ve hasta tarafından görüntülenebilir, incelenebilir ve dijital ortamda kayıt altına alınabilir. Ayrıca şehir hastaneleri ve sağlık kuruluşları, laboratuvar sonuçlarını hastalara ulaştırmak için kendi elektronik sistemlerine sahip olabilir. Bu sistemlere, şehir hastanelerinin ve sağlık kuruluşlarının internet sitelerinden ulaşılabilir.

 

Örneğin Bursa Şehir Hastanesi Hasta Sonuçları Sistemi ile bu hastanede gerçekleştirilen laboratuvar, patoloji ve radyoloji tahlilleri sorgulanabilmektedir. Bursa Şehir Hastanesi internet sitesi üzerinden kimlik numarası, doğum tarihi ve barkod/dosya/işlem numarası bilgileriyle laboratuvar sorgulama, biyopsi numarası bilgisiyle patoloji sorgulama ve dosya numarası/işlem numarası ile radyoloji sorgulama işlemleri yapılabilmektedir.

 

Patoloji Sonucu E-Nabız’da Görülür mü?

Patoloji sonuçları, diğer tahlillere oranla daha geç çıktığı için hastalar patoloji sonuçlarının E-Nabız üzerinden görülemediğini düşünebilir. Ancak patoloji sonucu, E-Nabız’a yansır ve E-Nabız’da görüntülenebilir.

Eğer bir hafta geçmiş olmasına rağmen patoloji sonucunuzu E-Nabız’da göremiyorsanız tahlil yaptırdığınız laboratuvara ulaşarak laboratuvar personelinden bilgi alabilirsiniz.

 

Tahlil Sonuçları Kaç Gün İçinde Alınmalı?

Tahlil sonucu geçerlilik süresi; tahlilin türü ve doktorun görüşü dikkate alınarak belirlenir. Bazı tahlillerin geçerlilik süresi 15 gün iken bazı tahlillerin 1 yıla kadar geçerli olduğu kabul edilir. Kan ve idrar tahlillerinin geçerlilik süresi kısadır. Dolayısıyla bu tür tahliller, sonuçlandığı gün ya da sonuçlandıktan sonraki gün doktora gösterilmelidir. Eğer bir tahlilin sonuçları, geçerlilik süresi içinde doktora gösterilmezse hastadan tekrar tahlil yaptırması talep edilebilir. Bu nedenle hasta, tahlil sonuçlarını takip etmeli ve vakit kaybetmeden doktoruna göstermelidir.

 

E-Nabız sisteminde telefon numarası kayıtlı olan kişilere, sonuçlanan her bir tahlil sonuçları için sistem tarafından otomatik bilgilendirme mesajı atılır. Bu sebeple tahlil sonucu bekleyen hastalara, E-Nabız’daki telefon bilgilerini güncellemeleri tavsiye edilir.

Exit mobile version