Süpervizor Hemşire Nedir? Nasıl Olunur? Süpervizor Hemşirenin Görevleri

Süpervizör hemşire nedir? Devlet hastanelerinde, polikliniklerde ve özel hastanelerde sürekli olarak karşılaşılan Süpervizör hemşireler aslında pek çok noktada sağlık çalışanlarına destek olan ve hayat kurtarıcı niteliklere sahip hemşirelerdir. Kelime anlamı olarak bakıldığında Süpervizör kelimesi İngilizce kökenli olup ‘’denetçi’’ anlamına gelmektedir. Hemşire kelimesi ile birleşerek kullanıldığında ise ‘’Denetçi Hemşire’’ anlamını taşır. Sözlük anlamına bakacak olursak Süpervizör […]

supervizor hemsire nedir nasil olunur

Süpervizör hemşire nedir?

Devlet hastanelerinde, polikliniklerde ve özel hastanelerde sürekli olarak karşılaşılan Süpervizör hemşireler aslında pek çok noktada sağlık çalışanlarına destek olan ve hayat kurtarıcı niteliklere sahip hemşirelerdir. Kelime anlamı olarak bakıldığında Süpervizör kelimesi İngilizce kökenli olup ‘’denetçi’’ anlamına gelmektedir. Hemşire kelimesi ile birleşerek kullanıldığında ise ‘’Denetçi Hemşire’’ anlamını taşır. Sözlük anlamına bakacak olursak Süpervizör hemşire; Klinik tıpta görev alan ve de sağlık bakım hizmetleri gibi son derece önemli bir sektörün 7/24 sorunsuz bir şekilde işlemesi ve yürütülmesini sağlayan, denetleyen, kontrol eden ve sorunları çözen hemşire anlamına gelmektedir.

 

Türkiye’de de Süpervizör hemşireler denetimden sorumlu olan hemşirelerdir. Denetim merkezli bir şekilde sağlık konusuna yaklaşımları ve bakış açıları nedeniyle kısıtlı bir alandan sorumlu tutulmaktadırlar. Dolayısıyla da klinikte denetim odaklı bir izlence sürdürmek yerine daha çok otoriteye sahip, denetim odaklı ve etik ilkeler doğrultusunda işleyişi sürdürmeleri hedeflenmektedir. Klinik tıpta son dönemlerde sıradan bir meslek kolu olmanın yanı sıra profesyonel bir hale getirilmesi için ülkemizdeki tıp camiası tarafından çalışmalar sürdürülmüş sonuç olarak da bu şekilde ilerlemesine olanak sağlanmıştır. Elbette ki profesyonel bir meslek kolu olma sürecinde uzman kişilerin katkısı, işlevsel görev tanımının etik ve yasal çerçevede düzenlenmesine ve sağlık kuruluşları arasında da genel geçer bir düzeyde kabul edilmiş yasalara ihtiyaç duyulmaktadır.

 

 

Süpervizör hemşire nasıl olunur?

Hemşirelik mesleği bilindiği üzere tıp bölümünden farklı olarak üniversitelerin ‘’hemşire’’ fakültesinde okunması gereken bir meslek koludur. Dolayısıyla da Süpervizör hemşire olma yolunda atılacak ilk adım da hemşirelik fakültesinin lisans eğitimini başarılı bir şekilde tamamlamış olmak gerekmektedir. Daha sonraki aşamada ise (farklı kurumlarda bu sayıda değişiklikler olmakla beraber) çalışılan alanda yaklaşık 5 senelik bir iş geçmişi ve deneyimi aranmaktadır. Şart olmamakla beraber yüksek lisans veya doktora diplomasına sahip olmak da alandaki diğer rakiplerden öne geçilmesini sağlayacak bir avantaj sağlamaktadır. Çalışılan kurum veya kuruluş içerisinde herhangi bir lisans mezunu hemşire bulunmuyorsa başhemşire kademesinde bulunan çalışan, aday hemşireler arasında görevlendirme yapabilme yetkisine sahiptir. Yani çalışılan kurum veya kuruluşta siz dahil lisans mezunu hemşire yoksa, Süpervizör hemşire olup olmamak başhemşirenin inisiyatifindedir.

 

Süpervizör hemşire olabilme ihtimalini ve şansını arttıran bazı etmenler de mevcuttur. Bu etmenlerin yerinde ve zamanında doğru bir şekilde yerine getirilmiş olması da diğer adaylar arasında bireyin ön planda olmasını sağlamaktadır;

Gibi ekstra noktalarda özverili bir şekilde çalışma geçmişine sahip olunması hemşire ve Süpervizör hemşire adayı için hem iyi bir CV zemini hazırlayacak hem de ilerleyen süreçlerde başhemşire tarafından Süpervizör seçimi noktasında inisiyatif kullanılması gereken yerde yardımcı olacaktır.

 

 

Süpervizör hemşire başka bir hemşirenin görev yerini değiştirebilir mi?

Süpervizör yani denetleyici hemşireler, sıradan hemşireler kıyasla daha üstün yetkilere, başhemşireye kıyasla ise daha az yetkiye sahiptir. Ancak bu yetkiler arasında nöbetçi hemşirenin veya başka bir hemşirenin görev yerini değiştirmek yer almamaktadır. Süpervizör hemşirenin böyle bir talepte bulunması yasal olarak uygun olmadığı gibi eğer talebinde ısrarcı olursa idari dava açılmasına kadar ileriye gidilebilmektedir.

 

Süpervizör hemşirelerin görevleri nelerdir?

Bu görevde çalışanlarmış olur yalnızca hemşirelerle değil, eczaneyle, depoyla, kan merkeziyle, hasta yakınlarıyla, güvenlikle vb. Birimlerle koordineli olarak çalışır.

 

Süpervizör hemşire maaşı 2022

Hem devlet kurumlarında hem de özel kuruluşlarda görev yapabilecek bir meslek grubu olan süpervizör hemşireler,

D/K’sı 8/1 lisans süpervizör hemşire maaşı 5.065,55 TL, sabit ek ödemesi ise; 2.420,03 TL, toplam ücreti ise 7.475,32 TL’dir.

D/K’sı 1/4 Kıdem Yılı 25 ve Üstü lisans süpervizör Hemşire’nin 2022 Ocak Net Maaşı 5.813,25 TL + Sabit Ek Ödemesi ise; 3.083,21 TL, toplam ücret ise: 8.891,89 TL’dir

Exit mobile version