Bilim İnsanları Uyardı: Bir Sonraki Pandemi Ölümcül Mantar Enfeksiyonu mu?

ABD’li bir uzman, önümüzdeki süreçte nefes almayı engelleyen ve beyin şişmesine yol açan ölümcül mantar enfeksiyonunda artış yaşanabileceğini öne sürdü.

ABD’li bir mantar uzmanı, bir sonraki pandeminin mantar enfeksiyonundan kaynaklı olabileceğini iddia ediyor. ABD’de iki kişinin ölümüne yol açan enfeksiyon, insanların nefes almasını engelliyor ve beynin şişmesine neden oluyor. Mantar türlerinin daha sıcak ve nemli koşullarda gelişmesi iklim değişikliğinin salgın tehdidini daha mümkün kıldığı anlamını taşımaktadır.

Mantar “salgını” önümüzdeki birkaç sene içerisinde görülen bir senaryo olabilir. Mantar uzmanı Doktor Ian Hennessee, “blastomikoz” mantar türünün şu anda en acil endişelerden biri olduğunu belirtti. Mantar salgını ihtimalinin neden önemli olduğunu anlatan Doktor Hennessee, “İnsanları mantarlar hakkında düşünmeye teşvik ediyoruz çünkü mantar vakaları artıyor. Genellikle nadir görülürler, ancak insanlarda görüldüğünde çoğu zaman yanlış teşhis konulur ve eksik rapor edilir. Bu da gerçekten ciddi sonuçlara neden olabilir” şeklinde konuştu.

“Mantar türleri daha sıcak ve nemli koşullarda gelişiyor”

Mantar türleri daha sıcak ve nemli koşullarda gelişmekte olup, iklim değişikliğinin salgın tehdidini daha mümkün kıldığı anlamını taşıyor. Uzmanlar, çevresel koşulların değiştiğini gördükçe histoplazmoz, vadi humması ve buna benzer mantar hastalıklarının dağılımının değişmesinden ve bunun neticesinde salgın hale gelmesinden endişe duyduklarını dile getiriyor.

Uzmanlar, ciddi vakalarda “blastomikoz” akciğerlerden deri, kemikler ve eklemler gibi vücudun diğer bölgelerine yayılarak ağrılı lezyonlara ve çıbanlara sebep olabileceğini aktardı. Michigan’da yaşayan 29 yaşındaki Ian Pritchard, mantarın neden olduğu nefes darlığı nedeniyle hayatını kaybeden ilk ABD vatandaşlarından biri oldu.

ABD’de mantar hastalıkları 2018’de kaydedilen 4 bin 746 vakadan 2021’de 7 bin 199’a yükseldiği öğrenildi. (Kaynak:  ntv.com.tr – Tarık Kızıldağ)

Exit mobile version