Soğan soğanı, diyetteki en zengin flavonoid kaynaklarından biridir. Bazı soğan çeşitlerine kırmızı rengini veren antosiyaninler ve diğer çeşitlere sarı rengini veren flavanoller, serbest radikalleri temizler ve bunların neden olduğu hasarı azaltabilir. Soğanlar ayrıca hem antioksidan hem de antienflamatuar özelliklere sahip olan kersetin içerir.
Soğanın Faydaları
Soğanlar, C vitamini ve bağışıklık sistemini destekleyen antioksidanlar açısından zengindir. Ayrıca iltihabı azaltırlar ve bağışıklık fonksiyonuna zarar verebilecek serbest radikallerle savaşırlar. Soğanlar ayrıca güçlü bir antiviral görevi gören antioksidan kuersetin içerir. Çinko kullanımına yardımcı olur ve bakteri ve virüslerin üremesini engeller. Bu faydalar, özellikle bağışıklık sistemleri henüz gelişmekte olan çocuklar için önemlidir.
Lif
Soğan, herhangi bir öğüne harika bir katkıdır ve çeşitli sağlık sorunlarına yardımcı olabilir. Allium ailesinin bir üyesi olarak vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla doludurlar. Ayrıca mükemmel bir folat, potasyum ve demir kaynağıdır. Ayrıca, sizi soğuk algınlığı ve gripten korumaya yardımcı olan yüksek miktarda manganez içerirler.
Ütü
Soğanlar harika bir demir kaynağıdır ve diğer birçok personel sağlık yararına sahiptir. Orta boy bir soğan, günlük önerilen C vitamini miktarının neredeyse yarısını içerir ve neredeyse 2 gram protein içerir. Aynı zamanda yüksek düzeyde diyet lifi içerir. Soğan, kan şekeri seviyelerinin korunmasına ve yemeklerin daha doyurucu olmasına yardımcı olabilir. Ayrıca çinko ve demiri emmeye yardımcı olabilirler.
Potasyum
Soğan, normal hücresel fonksiyon, sıvı dengesi, sinir iletimi ve kas kasılması için gerekli bir mineral olan iyi bir potasyum kaynağıdır. Ayrıca kalorileri düşüktür ve vitaminlerle doludurlar. Ayrıca soğan, flavonoidler, antioksidanlar ve iltihapla savaşan bileşikler içerir. Ayrıca yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilirler. Flavonoinoid, kersetin, özellikle etkili bir anti-inflamatuardır.
Manganez
Soğanın birçok Manganez faydası vardır. Çeşitli araştırmalar, soğanların soğuk algınlığı ve grip tedavisine yardımcı olabileceğini öne sürdü. Aslında, soğan tozu güçlü bir anti-inflamatuardır. Ayrıca antioksidanlar ve fitokimyasallar içerir. Bazı araştırmalar, soğanların kanserle mücadelede yardımcı olabileceğini de öne sürdü. Aslında, düzenli olarak soğan yemek, mide ve kolon kanserleri de dahil olmak üzere belirli kanser türlerinin riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
flavonoidler
Araştırmalar, soğanlardaki flavonoidlerin in vivo oksidatif hasarı engelleyebileceğini göstermiştir. Örneğin, kersetin, membran lipid peroksidasyonunun ve LDL oksidasyonunun güçlü bir inhibitörüdür. Soğanlardaki flavonoidler, ateroskleroz ve kanser riskinde azalma ile ilişkilendirilmiştir.
prebiyotikler
Soğan, sindirime ve bağışıklığa yardımcı olan yüksek miktarda prebiyotik lif içerir. Tek bir kase pişmiş soğan, günlük lif ihtiyacınızın yaklaşık %12’sini karşılar. Lif, düzenli bağırsak hareketlerini destekler, sizi daha uzun süre tok tutar ve sindirim sisteminizin sağlıklı bir dengeyi korumasına yardımcı olur. Soğanlar ayrıca antienflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip bir flavonoid olan kersetin içerir. Vücudun E vitamini üretmesine yardımcı olur ve birçok kanser türüne karşı korur.
Antienflamatuvar
Soğanlar, belirli enflamatuar süreçleri inhibe eden bir dizi bileşik içerir. İnflamatuar süreçte önemli rol oynayan interlökin-1 ve tümör nekroz faktörü-alfa gibi sitokinlerin üretimini azaltmaya yardımcı olurlar. Ayrıca soğan, LDL kolesterol seviyelerini düşürmeye ve alerjilerle savaşmaya yardımcı olan kersetin adı verilen bileşikleri içerir. Ayrıca kas büyümesini arttırmaya yardımcı olduklarına inanılıyor.
Kemik yoğunluğu
Soğanlar, gelişmiş kemik yoğunluğuyla bağlantılı bir bileşik olan zengin bir polifenol kaynağıdır. Bir çalışma, günlük olarak soğan tüketen kadınların, tüketmeyenlere göre %5 daha fazla kemik yoğunluğuna sahip olduğunu buldu. Ayrıca soğan, kalça kırığı riskinde %20’ye varan bir azalmayla bağlantılıydı.
Diyabet
Soğanın sağlığa pek çok faydası vardır. Soğanlar besin açısından zengindir ve hem lezzet hem de beslenme için günlük diyetinize eklenebilir. Ayrıca kolesterol ve kan şekeri seviyenizi düşürerek kan şekeri seviyelerini kontrol etmenize yardımcı olabilirler. Ek olarak soğan, hücrelerinizi oksidatif stresten koruyabilen mükemmel bir antioksidan kaynağıdır. Oksidatif stres genellikle diyabetle ilişkilidir ve bir dizi komplikasyona yol açabilir.