Sjögren Sendromu Nedir?

Sjögren Sendromu tanımı lenfosit adı verilen beyaz kan hücrelerinin göz yaşı bezleri, tükürük bezleri ve vajinada bulunan bezler gibi bezleri işgal ederek bu bezlere zarar vermesi ve tükürük salgılanmasını minimum seviyeye indirmesi ya da önlemesi şeklinde yapılabilir. Sjögren Sendromu sonucu gözlerde, ağızda ve vajinada kuruluk yaşanması kuvvetle muhtemeldir. Ayrıca bu sendrom sadece gözlerde, ağızda ve vajinada kuruluk sorununa değil bu sorunların yanında akciğerlerde, karaciğerde, böbreklerde, sinirlerde, tiroid bezinde, eklemlerde ve beyin dokusunda iltihap oluşmasına sebebiyet verebilir.

Oldukça ciddi sonuçlar doğurabilen bu sendrom otoimmun bir hastalık olarak nitelendirilebilir. Yani vücudun kendi kendine karşı bağışıklık sistemi tarafından yapılan bir reaksiyonudur denebilir. Dışarıdan gelen zararlı maddeler ile savaşmak yerine vücut kendi hücreleri ile savaşabilir. Bu durumda bağışıklık sistemi zarar görmüş denilebilir.

Sjögren Sendromu Çeşitleri Nelerdir?

Sjögren Sendromu türleri 2 türlü olmak ile birlikte şu şekildedir:

Sjögren Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Sjögren Sendromu bulguları kişileri farklı düzeyde etkiler ve kişiden kişiye değişir nitelikteki bulgulardır. Fakat genel olarak görülen bulgular aşağıdaki gibidir:

Sjögren Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Sjögren Sendromu sebepleri hala tam olarak bilinememek ile birlikte, çevresel faktörler ve genetik etmenler nedeni ile insanların bu sendroma yakalandıkları tahmin edilir. 

Sjögren Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Sjögren Sendromu tedavisi için sendromun etkilediği vücut parçası için farklı tedavi yöntemleri mevcuttur. Örneğin kuru gözler için kişilerin göz damlası kullanması, kuru ciltler için ise kişilerin nemlendirici kremler kullanması Sjögren Sendromu tedavi yöntemleri arasında gösterilebilir.

Exit mobile version