Sivas’ta KKKA Can Aldı

Sivas’tan üzücü haber. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle tedavi gören 45 yaşındaki vatandaş hayatını kaybetti. Alınan bilgiye göre, Yozgat’ın Sorgun ilçesinde ikamet eden H.Ş’ye kene yapıştı. Bir süre sonra rahatsızlanan H.Ş, yakınları tarafından Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. KKKA hastalığı şüphesiyle anestezi yoğun bakım servisinde tedavi altına alınan H.Ş, […]

sivas8217ta kkka can aldi

Sivas’tan üzücü haber. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle tedavi gören 45 yaşındaki vatandaş hayatını kaybetti. Alınan bilgiye göre, Yozgat’ın Sorgun ilçesinde ikamet eden H.Ş’ye kene yapıştı.

Bir süre sonra rahatsızlanan H.Ş, yakınları tarafından Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

KKKA hastalığı şüphesiyle anestezi yoğun bakım servisinde tedavi altına alınan H.Ş, yaşam mücadelesini kaybetti. H.Ş’nin cenazesi toprağa verilmek üzere Sorgun’a götürüldü.

“24 saat kaldığı zaman bulaştırıcılık ihtimali artıyor”

Diyarbakır Memorial Hastanesi Acil Bölümü’nde görevli Doç. Dr. Yılmaz Zengin, kenelerin normalde kış aylarında toprak altında yaşadığını belirterek havaların ısınmasıyla birlikte toprak altından çıktığını hatırlattı. Daha sonra özellikle hayvanlarla bulaşıcılığı arttığını aktaran Zengin, “Hayvancılıkla, çiftçilikle uğraşanlar ya da havaların ısınmasıyla birlikte pikniğe gidenlerde bu vakalarla karşılaşabiliyoruz. Bunlarda kene yapışmasında mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmak öncelikli hedefimiz olmalı.

Ama hastaneye ulaşma imkanımız yoksa uygun şekilde çıkarılmaya çalışılabilir. Keneler insan vücuduna yapışıp 24 saat kaldığı zaman bulaştırıcılık ihtimali artıyor. Keneler kendileri direkt hastalık taşımıyor. Taşıdıkları bakteriler ve virüsler aracılığıyla hastalık oluşturmakta. Eğer ulaşmakta zorluk çekilecekse kene uygun bir şekilde çıkartılması gerekiyor” dedi.

“Yanlış müdahale hastalık ihtimalini artırıyor”

Dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyarıda bulunan Doç. Dr. Zengin, “Keneyi direkt baş kısmından uygun bir pense ya da halk arasında cımbız dediğimiz şey ile tutup sağa sola hafif hafif sallayarak kenenin bırakmasını sağlayıp çıkarılması gerekiyor. Yoksa üzerine sıvı sabun koyayım, kene yapışması durumlarında keneyi ezeyim yapmamamız gerekiyor.

Niye? Kenenin ağız kısmı yapıştığı için bastırdığımız zaman kenenin içinde taşıdığı mikroorganizmalar insan vücuduna daha hızlı nüfus edip, hastalık oluşturma ihtimali daha fazla oluyor. Bizim açımızdan sevindirici olan bu bölgedeki keneler Kırım Kongo Kanamalı Ateş (KKKA) ateş gibi bir hastalık taşıma ihtimali çok düşük oluyor. Bu kene grubu daha çok İç Anadolu ve Orta Anadolu bölgesinde daha sık görülmekte. Yine işi garantiye almak için en yakın sağlık grubuna başvurup kırım Kongo ateşi açısından değerlendirme yapılması en uygundur” diye konuştu.

“Keneler KKKA’ya tek değil, başka hastalıklara da neden oluyor”

Uygun bir şekilde çıkartıldığında herhangi bir hastalığa neden olmadığını ifade eden Zengin, “En sık yapılan hata keneyi kendi imkanlarıyla çıkartırken hastalık oluşmasına sebep olabiliyor. Kene yapışması kırım Kongo ateşli hastalığa değil, başka hastalıklara da neden olabiliyor. Biz, hastaneye başvurduğu zaman hastadan keneyi çıkarıyoruz. Kan tetkikini alıyoruz.

Hastada semptom ihtimali var mı, yok mu onu kontrol ediyoruz. Eğer tam kan değeri normal ise, bulgusu yoksa, hastaya 10 gün boyunca dikkat etmesini tavsiye ediyoruz. Eğer kendisinde ateş, bulantı kusma, ishal, bilincinde bozulma gibi değişiklikler olursa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmasını öneriyoruz. Hastalığın yaklaşık 10 günlük başlama ihtimali olduğu için hastaları uyarıyoruz” şeklinde konuştu.

Exit mobile version