kamu personeline 15 bin 965 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda (8077 TL) ilave ödeme yapılacak. İlave ödemeye hak kazanılmasında ve bu ödemenin yapılmasında, personelin aylık veya ücretlere ilişkin tabi olduğu hükümler uygulanacak. Bu ödeme damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve sigorta prim kesintisine tabi tutulmayacak.
İlave ödemeden yararlanacak olanlar, sadece kendi unvanları dikkate alınarak ödenecektir. Bu ödemeler, en yüksek devlet memuru veya başka bir unvan esas alınarak belirlenen mali haklarla ilgili mevzuata uygun olacak ve diğer mevzuatta belirlenen mali hak unsurlarıyla ilişkilendirilmeyecek.
Ödeme, mevcut mevzuata göre ödenmekte olan veya mali ve sosyal hakların belirlenmesinde temel alınan aylık, ücret, zam, tazminat, ödenek, döner sermaye ödemesi, ikramiye ve diğer herhangi bir ödeme unsuru hesaplamalarında dikkate alınmayacak. Maddelerin uygulanmasıyla ilgili ortaya çıkabilecek herhangi bir tereddütü gidermek ve uygulamayı yönlendirmek için yetki Cumhurbaşkanı’na ait olacak. Bu madde, yayım tarihinden itibaren 15 Temmuz’da yürürlüğe girecek.
Kanunun yürürlüğe girmesini takip eden ilk iş gününden itibaren, Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynaklarından finanse edilen destekler, Merkez Bankası kaynaklarından karşılanacak.
SEYYANEN ZAM NE ZAMAN YATACAK?
Yapılan oylama sonrasında en düşük memur maaşının 22 bin 17 liraya çıkarılmasını, emekli aylıklarına yüzde 25 zam yapılmasını, bazı vergi artışlarını öngören kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek, yasalaştı.
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen teklif birkaç gün içerisinde Resmi Gazete’de yayımlanacak. Seyyanen zam ise Resmi Gazete’de yayımlanmasından yaklaşık 1 hafta sonra maaş farkları ile birlikte yatırılacak.