Şekerin Vücudumuza Zararları Nelerdir?

Şekerin insan vücudu üzerinde birçok olumsuz etkisi vardır. Diyabet riskini artırabilir, gut ve romatoid artrit riskini artırabilir ve hatta hafızanızı bozabilir. Ayrıca vücudunuzun, özellikle böbreklerin normal çalışma yeteneğini de bozabilir. Ek olarak, yüksek şeker alımı, Parkinson hastalığı riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Şekerin Vücudumuza Zararları Nelerdir? Araştırmalar, yüksek şeker alımının diyabet geliştirme riskini artırdığını göstermiştir. Bu hastalığa neyin […]

sugar 2510536 1280

Şekerin insan vücudu üzerinde birçok olumsuz etkisi vardır. Diyabet riskini artırabilir, gut ve romatoid artrit riskini artırabilir ve hatta hafızanızı bozabilir. Ayrıca vücudunuzun, özellikle böbreklerin normal çalışma yeteneğini de bozabilir. Ek olarak, yüksek şeker alımı, Parkinson hastalığı riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.

Şekerin Vücudumuza Zararları Nelerdir?

Araştırmalar, yüksek şeker alımının diyabet geliştirme riskini artırdığını göstermiştir. Bu hastalığa neyin neden olduğu tam olarak belli değil, ancak şeker vücudun doğal leptin sinyalini bozabilir, bu da ne zaman tok olduğumuzu bilmemize yardımcı olur ve aşırı yemeyi önler. Araştırmalar ayrıca eklenen şekerlerin tip 2 diyabet için ortak bir risk faktörü olan bmı’yi artırdığını gösteriyor. Bununla birlikte, meyve ve sebzelerde bulunan doğal şekerler diyabetle bağlantılı değildir.

Diğer risk faktörleri arasında ailede tip 2 diyabet öyküsü ve ırk ve etnik köken bulunur. Bazı etnik gruplardan insanların beyaz insanlardan daha fazla tip 2 diyabet geliştirme olasılığı daha yüksektir. Risk, düşük HDL kolesterol ve yüksek trigliseritler dahil olmak üzere kan lipid seviyeleri ile de artar. Ek olarak, diyabetli kişilerin diyabet olmayanlara göre böbrek hastalığı geliştirme olasılığı daha yüksektir.

Araştırmacılar ayrıca şeker tüketiminin genç ve orta yaşlı kadınlarda kilo alımı ile bağlantılı olduğunu belirtiyor. Bu bağlantıyla ilgili araştırmalar çeşitli yayınlarda gözden geçirilmiştir. Diyabet Bakımı dergisinde yayınlanan Kanada Diyabet Derneği’nin 2013 klinik uygulama kılavuzları, yüksek şeker alımı ile tip 2 diyabet arasındaki ilişkiyi gözden geçirdi. Dünya Sağlık Örgütü ayrıca Personel sağlık ‘lı şeker alımı için öneriler yayınladı. Ve Tıp Enstitüsü, Diyet Referans Alım kılavuzlarını yayınladı.

Gut gelişme riskini artırır

ABD’de gut prevalansı artıyor ve yetişkinlerin tahmini% 60’ı aşırı kilolu veya obez. Bu salgın çocuklar arasında da artmaktadır ve çocukların gut gelişme olasılığı yetişkinlerin neredeyse iki katıdır. Araştırmalar obezite ile gut arasında bir bağlantı buldu ve bmı’nin artmasının artan riskle bağlantılı olduğu görülüyor. Yirmi üç ila yirmi dört kilogram / m2’lik bir BMI, artan bir riskle ilişkilidir ve otuz beş ve 35 kg / m2’nin üzerindeki bmı’ler daha yüksek bir riskle ilişkilidir. İlginç bir şekilde, bu ilişki obez veya zayıf olanlar arasında değil, fazla kilolu veya obez olanlarda görülür.

Çalışmalar, gut prevalansının artmasının serum ürat seviyelerindeki artışla bağlantılı olduğunu göstermiştir. Bir çalışma, başlangıç serum ürat seviyesi dokuz veya daha fazla mg / dl olan kişilerin altı yıllık bir süre boyunca% 22 kümülatif gut artriti riskine sahip olduğunu buldu. Bununla birlikte, dokuz miligram / dl arasında seviyeleri olanlar, yıllık sadece% 0,5 gut artriti insidansı yaşadılar.

Romatoid artrit gelişme riskini artırır

Romatoid artrit gelişme riskini artıran birkaç faktör vardır. Bunlardan bazıları genetiktir ve ailelerde bulunur. Ancak belirli bir gene sahip olmak otomatik olarak durumu alacağınız anlamına gelmez ve bu genleri taşıyan ve asla hastalığa yakalanmayan insanlar vardır. Bununla birlikte, genetik hala en önemli risk faktörüdür.

Kardiyovasküler hastalık, romatoid artritli kişiler için de bir risk faktörüdür. Hastalığı olan kişilerde kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve lipit seviyeleri riski artar. Ayrıca lenfatik sistem kanseri geliştirme olasılıkları daha yüksektir. Bununla birlikte, kalbinizi korumak için alabileceğiniz birçok önleyici tedbir vardır.

Aşırı efor, romato artritik hastalık gelişme riskini artıran bir başka faktördür. Kesin mekanizma tam olarak anlaşılamamasına rağmen, aşırı eforun kortizol ve adrenalin gibi stres hormonlarının salınmasıyla sonuçlandığı kanıtlanmıştır. Egzersiz, romatoid artritli kişiler için faydalıdır, ancak uygun fiziksel aktiviteyi dikkate almak önemlidir.

Yeni bir çalışma, günlük şeker tüketiminin, özellikle yaşamın ilk aşamalarında hipokampal öğrenmeyi ve hafızayı etkilediğini gösteriyor. Georgia Üniversitesi ve Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacılar, çocukluk ve ergenlik döneminde yüksek şeker alımının yetişkinlikte hafızadaki düşüşle bağlantılı olduğunu buldular. Bu etkiyi bağırsak bakterilerindeki değişikliklere bağlarlar. Çalışma sıçanlar üzerinde yapıldı ve gençliklerinde şeker tüketen sıçanların bağırsaklarında iki bakteri popülasyonunun daha yüksek olduğunu gösterdi.

Şeker tüketimi beyinde iltihaplanmaya yol açar ve bu da hafızayı tehlikeye atar. Şekerin hafıza üzerindeki etkileri, düşük şekerli, düşük GI diyeti izlenerek tersine çevrilir. Omega-3 yağ asitleri ve kurkumin tüketmek, çalışma belleğinin iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Yüksek kan şekeri ayrıca duygusal işlemeyi tehlikeye atar ve kaygıyı artırabilir.

Çalışmalar, yüksek fruktozlu mısır şurubu (HFCS) ile hafıza kaybı arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu öne sürdü. Bu tür eklenen şeker kanda hızla emilir ve öğrenmeyi ve hafıza oluşumunu etkileyen bir madde olan beyin kaynaklı nörotrofik faktörün (BDNF) üretimini bozar. Düşük bir BDNF seviyesi yetişkinlerde demans ve depresyon ile bağlantılıdır.

Egzama gelişme riskini artırır

Diyetinizden şeker kesmek egzamaya karşı mücadelenizin önemli bir parçasıdır. Bunu yapmanın en iyi yolu, tüketimini enerjinizin yüzde 10’undan fazlasıyla sınırlamamaktır. Bu, çocuklarınıza her gün verdiğiniz tatlı miktarını sınırlamak veya tamamen düşük şekerli bir seçeneğe geçmek anlamına gelir. Bu, cildinizi iyileştirmeye ve egzama alevlenme olasılığını azaltmaya yardımcı olabilir.

Diyetinizin kilonuz gibi sağlığınızın diğer birçok yönünü etkilediğini hatırlamak önemlidir. Çok fazla şeker kilo alımına ve şeker hastalığına katkıda bulunabilir. Ayrıca, bazı yiyecekler bazı insanlarda egzama alevlenmelerini tetikleyebilir. Aslında, belirli yiyecekleri yeme ve sindirme eylemi ciddi bir alevlenmeyi tetikleyebilir.

Egzama gelişimine daha yatkın olanlar şeker alımını azaltmalıdır. Yüksek şeker seviyelerinin vücutta egzama ve akne döküntülerine bağlı iltihaplanmaya yol açtığı bilinmektedir. Yüksek şeker seviyeleri, vücudunuzun insülin seviyelerinin yükselmesine neden olarak inflamatuar bir yanıtı tetikleyebilir.

Yağlı karaciğer riskini artırır

Araştırmalar, orta miktarda şeker yemenin karaciğerde biriken yağ miktarını artırdığını göstermiştir. Zamanla bu yağ, yağlı karaciğer hastalığı ve tip 2 diyabet gibi Personel Sağlık sorunlarına neden olabilir. Bunun nedeni şekerin gıdada önemli bir bileşen olması, ancak karaciğer üzerinde de olumsuz bir etkisi olmasıdır. Zürih Üniversitesi, Graz Tıp Üniversitesi ve İsviçre Zürih Üniversite Hastanesi’ndeki araştırmacılar, şekerin karaciğerdeki metabolizmayı değiştirebileceğini keşfettiler. Çalışma, sakarozun karaciğerdeki yağ sentezini önemli ölçüde artırdığını buldu.

Alkolsüz yağlı karaciğer hastalığını tedavi etmek için onaylanmış bir ilaç olmamasına rağmen, kan şekerini kontrol etmek karaciğer skarlaşması ve hastalık ilerlemesi riskini azaltabilir. Bir çalışma, karaciğer biyopsisi yapmadan önce yağlı karaciğeri olan 713 yetişkin hastanın ortalama üç aylık kan şekeri seviyelerine baktı.

Diş çürüğü riskini artırır

Diş çürüğü riskini etkileyen çok sayıda faktör vardır. Bunlardan bazıları ağız hijyeni, florürlü diş ürünlerinin düzenli kullanımı ve üretilen tükürük miktarını içerir. Tükürük akışı azalmış veya ağız kuruluğu olan kişilerde çürük gelişme riski daha yüksektir. Bir ilaç yan etkisi veya diğer faktörler nedeniyle bu durumu yaşayabilirler. Bu nedenle yedikleri yiyeceklere dikkat etmelidirler. Şekeri yüksek gıdalardan kaçının çünkü plak oluşumuna ve diş çürümesine katkıda bulunabilirler.

Şeker ve nişasta bakımından zengin besinler özellikle dişlere zararlıdır. Dişlere yapışırlar ve onlara saldıran asitler üretirler. Bu gıda ürünlerinden bazıları şeker içermezken, emayeye zarar verecek ve çürümeye neden olacak kadar asit içerirler. Bu nedenle dişlerinizi günde en az iki kez fırçalamak ve diş çürüğü riskini azaltmak için florürlü diş macunu kullanmak çok önemlidir.

Sosyal yoksunluk, çocuklarda diş çürüğü riskini etkileyen bir diğer faktördür. Sosyal yoksunluğu yüksek bölgelerden gelen çocukların diş çürüğü riski daha yüksektir. Bu topluluklarda diş çürümesi prevalansı, faydalara bağımlı çocuklar arasında önemli ölçüde daha yüksektir. Araştırmacılar ayrıca düşük hanehalkı geliri ile diş çürüğü arasında ve çocukların eğitim düzeyi arasında bir ilişki buldular.

Gut riskini artırır

Şekerli gazlı içeceklerin ve diğer işlenmiş gıdaların tüketimi, gut gelişme risklerinin artmasıyla bağlantılıdır. Ancak günde en az 1,5 litre su içerek gut riskinizi azaltabilirsiniz. Ek olarak, ksantin oksidaz inhibitörleri ve probenesid dahil ürik asit üretimini azaltmaya yardımcı olan ilaçlar alabilirsiniz.

Meyve vitamin ve mineral bakımından yüksek olsa da tükettiğiniz miktarı sınırlamak önemlidir. Portakal, greyfurt, ananas ve çilek gibi bazı meyve türleri, gut riskinizi artırabilecek yüksek miktarda fruktoz içerir. Ek olarak, kirazlar, antioksidanları ürat kristallerine verilen enflamatuar yanıtı azaltmaya yardımcı olduğu için gut hastaları için faydalıdır.

Artrit Vakfı’ndan yapılan bir araştırmaya göre şekerli içecekler içmek gut riskinizi artırıyor. Araştırmacılar, günde iki veya daha fazla şekerli gazlı içecek içen erkeklerin, günde sadece bir veya iki kutu içenlere göre gut gelişme riskinin yüzde 85 daha yüksek olduğunu buldular. Korelasyon daha zayıf olmasına rağmen bu korelasyon kadınlarda da bulundu.

Exit mobile version