Şeftalinin Faydaları Nelerdir?

Bir laboratuvar çalışmasında, şeftalilerin meme kanseri hücrelerinin büyümesini engellediği bulundu. Ayrıca şeftalinin faydaları antikanser özelliklere sahip karotenoidler içerirler. Bu onları sağlıklı bir diyet için mükemmel bir seçim yapar. Şeftalinin Faydaları Şeftali, bir tür besin olan beta karoten içerir. Konserve yiyeceklerde ve su paketlerinde de bulunur. Bununla birlikte, karoten konsantrasyonu şeftaliden şeftaliye değişir. Bu çalışmada beta karoten ve likopen […]

Şeftalinin Faydaları Nelerdir?

Bir laboratuvar çalışmasında, şeftalilerin meme kanseri hücrelerinin büyümesini engellediği bulundu. Ayrıca şeftalinin faydaları antikanser özelliklere sahip karotenoidler içerirler. Bu onları sağlıklı bir diyet için mükemmel bir seçim yapar.

Şeftalinin Faydaları

Şeftali, bir tür besin olan beta karoten içerir. Konserve yiyeceklerde ve su paketlerinde de bulunur. Bununla birlikte, karoten konsantrasyonu şeftaliden şeftaliye değişir. Bu çalışmada beta karoten ve likopen seviyeleri ölçülmüş ve sonuçlar karşılaştırılmıştır.

Çalışma birkaç dezavantajla sınırlıydı. Araştırma, iki yıl boyunca yalnızca Kuzey Carolina’daki iki yerden şeftali kabuğu ve et örneklerini inceledi. Bu, çalışmanın genetik ve çevresel varyasyonu tespit etme yeteneğini sınırladı. Ayrıca, şeftali meyvesinin fenolik içeriğini farklı yıl ve yerlerden karşılaştıran daha önce yapılmış birkaç çalışma vardı. Ayrıca, önceki çalışmalar, rastgele hatayı şişiren ve yanlış genetik değişkenlik tahminleri üreten aynı ağaç ve çeşit bazlı meyve örneklerini kullandı.

Şeftali, sağlıklı görme için önemli olan A vitaminine dönüştürülen kırmızı-turuncu bir pigment olan orta miktarda beta karoten içerir. Şeftali özleri ayrıca vücudun nemi tutmasına ve ultraviyole hasarından korumasına yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bu etkileri doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Genel olarak şeftali, sağlıklı cildin korunmasına yardımcı olan ve vücudu zararlı serbest radikallere karşı koruyan iyi C Vitamini kaynaklarıdır.

C vitamini

Şeftali, günlük C vitamini dozunuzu almanın harika bir yoludur. Sadece bir orta boy şeftali, 10 miligram C vitamini içerir ve bu, önerilen günlük alımınızın yaklaşık yüzde 13’ü kadardır. C vitamini bağışıklık sistemine yardımcı olur ve serbest radikal oksidatif hasarı önler. Ayrıca kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Şeftali ayrıca cilt sağlığı için önemli olan A vitamini bakımından da yüksektir.

Şeftali ayrıca vücudu serbest radikal hasarına karşı korumaya yardımcı olan antioksidanlarla doludur. Bu bileşikler, zararlı ultraviyole ışınlarına karşı korunmaya yardımcı olabileceğinden özellikle cilt için faydalıdır. Şeftali, C vitaminine ek olarak, prosiyanidinler ve antosiyaninler gibi başka antioksidanlar da içerir. Araştırmacılar ayrıca şeftali özünün kolon, akciğer ve meme kanseri hücreleri de dahil olmak üzere belirli kanser hücre dizilerinin çoğalmasını engelleyebileceğini bulmuşlardır.

Şeftali ayrıca sindirime yardımcı olan lif bakımından da zengindir. Şeftali çiçeği özleri, iltihabı ve kronik hastalık riskini azaltan prebiyotikler ve mikro besinler olan bitki bazlı polifenoller içerir.

Potasyum

Şeftali iyi bir potasyum kaynağıdır. Araştırmalar, şeftali yemenin kardiyovasküler hastalık, böbrek hastalığı ve yüksek tansiyon riskinizi azaltabileceğini göstermiştir. Ayrıca şeftali, sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gerekli olan yüksek düzeyde demir içerir. Demir, oksijenin vücutta taşınmasına yardımcı olur, bu nedenle demir eksikliği nefes darlığı, solgunluk ve aşırı yorgunluk gibi semptomlara yol açabilir.

Şeftali ayrıca, sindirime yardımcı olan ve vücudun besinlerdeki besinleri emmesine yardımcı olan bol miktarda lif içerir. Tek bir şeftali yaklaşık iki veya üç gram lif sağlayabilir. Lif, dengeli bir diyetin önemli bir parçasıdır ve kabızlığı önlemeye yardımcı olabilir. Ek olarak, şeftali kabuğu bir dizi temel vitamin ve mineral içerir.

Şeftalilerin bir diğer faydası da antioksidan özellikleridir. C ve E vitaminlerinin yanı sıra antioksidan olan ve serbest radikallerin vücut üzerindeki etkileriyle savaşmaya yardımcı olabilecek lutein ve zeaksantin içerirler. Ayrıca şeftali, sağlıklı bir sinir sisteminin korunmasına yardımcı olan magnezyum içerir. Ayrıca, şeftali yüksek bir potasyum konsantrasyonuna sahiptir.

Lif

Şeftali, genel sağlığınız için iyi olan lif bakımından yüksektir. Orta boy bir şeftali yaklaşık 2.25 gram lif içerir. USDA, günlük 28 gram lif alımını önerir. Bu meyve, kabızlığı önlemenize yardımcı olabileceğinden lif alımınızı artırmak için harika bir seçimdir. Lif, kan şekeri seviyenizi düzenlemeye ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.

Şeftali, bağışıklık sisteminizi güçlendiren C vitamini açısından zengindir. Bu vitamin birçok kronik hastalığın önlenmesine ve tedavisine yardımcı olur. Ayrıca personel sağlık görme için önemli olan A vitamini içerirler. Bu vitaminler ayrıca cildinizin nemli kalmasına yardımcı olur. Şeftali, vücudunuz için iyi olan antioksidanlar içerir. Böbrek hastalığı olan hastalar bu meyveyi ölçülü tüketmekten fayda görebilirler.

Şeftali, lif alımını artırmak isteyen herkes için mükemmel bir seçimdir. Orta boy bir şeftali, günlük lif ihtiyacınızın yaklaşık %6 ila %9’unu karşılayabilir. Yüksek lifli gıdalar yemek ayrıca diyabet, kalp hastalığı ve kolorektal kanseri önlemeye yardımcı olur. Lif bakımından zengin besinler ayrıca bağırsak sağlığını destekler ve kabızlığı önler. Ayrıca, şeftaliler düşük kalorilidir, 60’tan az kalori içerir ve kolesterol içermez. Ayrıca şeftali, sindirim sistemindeki faydalı bakterileri besleyen prebiyotikler açısından da zengindir. Bu bakterilerin antienflamatuar ve bağışıklık sistemi etkileri vardır.

Antioksidanlar

Şeftalilerin sağlığa faydalarından biri de antioksidan içeriğidir. Genel sağlığın hayati bir parçası olan vücudun detoksifikasyonuna yardımcı olurlar. C vitamini, selenyum ve flavonoidler açısından zengindirler. Bu bileşikler yaşlanma sürecini yavaşlatmaya ve stresi azaltmaya yardımcı olur. Macaristan’da şeftali, kaygıyı azaltma yetenekleri nedeniyle ‘sakinliğin meyvesi’ olarak bilinir.

Her biri kendi personel sağlık yararları olan çeşitli şeftali çeşitleri vardır. Bu çeşitlerden bazıları yüksek antioksidan içeriğine sahiptir ve hatta oksidatif stresle mücadele edebilir. Şeftali, hücre hasarı ve hastalığından sorumlu olan serbest radikallerin üretimini azaltabilen bir dizi fenolik bileşik içerir.

Şeftali ayrıca vücudumuz için hayati önem taşıyan yüksek düzeyde C vitamini içerir. Bu vitamin yara iyileşmesine yardımcı olabilir ve bağışıklık sistemini destekleyebilir. A vitamini körlük riskini azaltabileceğinden, görmenize de yardımcı olabilir. C vitamini, kolajen üretimine yardımcı olduğu için sağlıklı ciltler için de gereklidir.

Şeftali, harika bir A vitamini ve beta-karoten kaynağıdır. Bu vitaminler sağlıklı bir görme ve bağışıklık sisteminin korunmasına yardımcı olur. Ayrıca çeşitli göz hastalıkları geliştirme riskini de azaltırlar. A vitaminine dönüşen beta-karoten bakımından zengindirler. Beta-karoten, katarakt ve makula dejenerasyonunu önlemeye yardımcı olur.

Şeftali, retinayı ve merceği koruyan lutein ve zeaksantin bakımından zengindir. Bu antioksidan sağlıklı görme için önemlidir. Çalışmalar, luteinin katarakt ve makula dejenerasyonu riskini azaltabileceğini göstermiştir. Bu antioksidanlar ayrıca retinayı ve lensi ışığın neden olduğu hasarlardan korumaya yardımcı olur.

Şeftali ayrıca göz sağlığını destekleyen bitkisel besinlere sahiptir. Lutein, zeaksantin ve A vitamini içerirler. Bunlar ışık hasarına karşı koruma sağlayabilir ve gece körlüğünün gelişmesini engelleyebilir. Ek olarak şeftali, sağlıklı bir sinir sistemini destekleyen ve uykuyu iyileştiren magnezyum içerir. Bu antioksidan aynı zamanda stres ve kaygıyı da azaltabilir.

Tansiyon

Şeftali, yüksek tansiyonu düzenlemeye yardımcı olan sağlıklı bir meyvedir. Meyve, kalbi koruyan ve kolesterol birikimini önleyen antioksidanlarla doludur. Ayrıca fazla sodyum ve sıvıyı temizlemek için doğal bir idrar söktürücü görevi görür. Bu meyve, sindirime yardımcı olan ve kan basıncını düşürebilen lif bakımından yüksektir.

Bir orta boy şeftali, kan basıncını düzenlemek için önemli olan potasyum için önerilen günlük miktarın yüzde 6’sına sahiptir. Yüksek tansiyonu olan kişiler, atardamarları daraldığı ve kalpleri olması gerekenden daha sık kan pompaladığı için felç ve kalp hastalığı riski altındadır. Şeftali harika bir atıştırmalık veya kahvaltı yemeğidir ve sağlıklı bir öğüne de dahil edilebilir.

Şeftali, bilimsel olarak Prunus persica olarak adlandırılan yumuşak, etli bir meyvedir. Hintçe ve Bengalce’de “Aadu” veya “Pica” olarak anılır. Telugu dilinde “Peechu Pandu” olarak anılır. Hindistan’da şeftali popüler bir yaz meyvesidir ve mevsimi genellikle Nisan ayının başından Haziran ayının sonuna kadar sürer.

Antienflamatuvar

Şeftali, vücudu birçok farklı hastalıktan korumaya yardımcı olabilecek faydalı besinler ve antioksidanlarla doludur. Sadece bir orta boy şeftali, on miligram C vitamini veya önerilen günlük miktarın yaklaşık yüzde 13’ünü içerir. C vitamini, serbest radikal oksidatif hasardan koruyarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca kan şekerini iyileştirir ve bazı kanserlere karşı korur. Şeftali ayrıca A Vitamini ile doludur.

Şeftali kendi başına yenebilir, fırınlanabilir veya sote edilebilir. Ayrıca smoothie’lere karıştırılabilir veya buzlu çaya eklenebilirler. Diğer meyve ve sebzelerle eşleştirildiğinde özellikle sağlığınız için iyidirler. Şeftali ayrıca iltihabı azaltmak için mükemmeldir. Şeftali, smoothieler için harika bir seçimdir ve daha sonra kullanmak üzere dondurulabilir.

Şeftali, antioksidan, antimikrobiyal ve antienflamatuar etkilere sahip fenolik bileşikler içerir. Bu bileşikler, kardiyovasküler hastalık da dahil olmak üzere bir dizi yaygın kronik hastalığı önleyebilir.

Anti-obezite

Şeftali, obezite semptomlarıyla savaşmaya yardımcı olabilecek fitokimyasallar ve antioksidanlar içerir. Ayrıca anti-inflamatuar özelliklere sahiptirler. Ayrıca kolesterol seviyelerini düşürebilirler. Bu özellikler kalp hastalığı, diyabet ve metabolik sendromun önlenmesine yardımcı olabilir. Şeftali, antosiyaninler adı verilen fitokimyasallar açısından zengindir.

Şeftali çeşitli tatlarda gelir. Taze veya pişmiş olarak yenebilirler. Bunları smoothie, yoğurt veya süzme peynire ekleyebilirsiniz. Ayrıca salatalara ve chutneylere harika eklemeler yaparlar. İster konserve ister dondurulmuş seçin, şeftaliler taze formdakilere eşdeğer besin değeri sağlar. Şeftali eti yumuşak ve hoş kokulu, pürüzsüz, kırışıksız bir cilde sahip olmalıdır.

Şeftalilerin obeziteye karşı faydaları, düşük kalorili içeriğinden gelir. Küçük bir şeftali sadece 51 kaloriye sahiptir ve bu kaloriler çoğunlukla karbonhidrat ve liflerden gelir. Şeftali ayrıca iyi bir A, C ve K vitamini kaynağıdır.

Exit mobile version