Sarımsağın Faydaları Nelerdir?

Eski Mısırlılar, acı çektikleri yaralara ezilmiş sarımsak uygulardı. Günümüzde ev ilaçları, gümüş nanoparçacıklarla karıştırılmış sarımsak tozu veya taze doğranmış sarımsak kullanır. 2014 yılında, bir çalışmada sarımsağın MRSA suşları ve cilt enfeksiyonlarıyla mücadeledeki etkinliği incelendi. Araştırmacılar ayrıca sarımsak yağı ve tozunun bağırsak hastalıklarını kontrol etmeye yardımcı olabileceğini buldu. Sarımsağın Faydaları Nelerdir? Son araştırmalar, sarımsağın önemli miktarda antioksidan içerdiğini gösteriyor. Aslında, […]

sarimsagin faydalari nelerdir 6

Eski Mısırlılar, acı çektikleri yaralara ezilmiş sarımsak uygulardı. Günümüzde ev ilaçları, gümüş nanoparçacıklarla karıştırılmış sarımsak tozu veya taze doğranmış sarımsak kullanır. 2014 yılında, bir çalışmada sarımsağın MRSA suşları ve cilt enfeksiyonlarıyla mücadeledeki etkinliği incelendi. Araştırmacılar ayrıca sarımsak yağı ve tozunun bağırsak hastalıklarını kontrol etmeye yardımcı olabileceğini buldu.

Sarımsağın Faydaları Nelerdir?

Sarımsağın Faydaları Nelerdir?

Son araştırmalar, sarımsağın önemli miktarda antioksidan içerdiğini gösteriyor. Aslında, bir dizi yaygın gıdadan daha fazla antioksidan güce sahiptir. Bu faydalı özelliğin, bitkiye eşsiz lezzetini ve aromasını veren allisin bileşiğinden türetildiği düşünülmektedir. Gıdalarda antioksidan özelliklere sahip başka bileşikler olsa da, bileşik allisin en güçlü olarak kabul edilir. Antioksidan aktivitesi, serbest radikallerin neden olduğu hasarı önleyen C vitamini ve E vitamini gibi diğer yaygın antioksidanları geride bırakır.

Sarımsağın Faydaları Nelerdir?

Oksidatif hasarın önlenmesi

Sarımsak, serbest radikallerin üretimini ve biyomoleküllerde oksidatif stres kaynaklı hasarı engelleyen allisin adı verilen antioksidan fitokimyasallar içerir. Ayrıca sarımsak, reaktif oksijen türlerinin (ROS) üretimini ve vücuttaki malondialdehit seviyelerini düşürme kapasitesine sahiptir. Bulgular ayrıca sarımsağın vücuttaki glutatyon seviyelerini artırarak TBT’nin neden olduğu oksidatif hasarı önleyebileceğini düşündürmektedir.

Kan pıhtılarının önlenmesi

Sarımsağın pıhtılaşma önleyici etkileri olduğu gösterilmiştir. Trombositlerin bir araya gelip pıhtı oluşturma eğilimini azaltır. Ayrıca istenmeyen pıhtıları çözen ve arterleri tıkamalarını önleyen fibrinolitik aktiviteye sahiptir. Bu, kalp krizi riski taşıyanlar için harika bir haber.

Gıdalarda yaygın olarak bulunan bir bileşen olan sarımsak, yaşa bağlı hafıza problemlerini önlemeye yardımcı olabilir. Sarımsağa kendine özgü kokusunu veren allil sülfür bileşiği, bağırsak bakterileri üzerindeki etkileriyle bilişsel gerilemeyi önlemeye de yardımcı olabilir.

Kolesterol seviyelerini düşürür

Tam tahıllar ve baklagiller tüketimi kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Bu gıdalar genellikle doymuş yağlarda düşüktür ve yüksek lif içeriğine sahiptir. Ek olarak, kolesterol seviyelerini düşüren tekli doymamış yağlar içerirler. En önemli kepekli tahıllardan bazıları yulaf, kinoa ve kahverengi pirinçtir. Meyve ve sebzeler ayrıca kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. En iyi türler, taze veya dondurulmuş olan ve ilave tuz içermeyenlerdir. Bununla birlikte, yüksek lifli bir diyetin herkes için uygun olmadığını unutmayın. Lif alımınızı kademeli olarak artırmanız ve bol su içmeniz önemlidir.

Kan şekeri seviyelerini düşürür

Avokado, kan şekerini düşürmek için en iyi besinlerden biridir. Kalp için iyi olan tekli doymamış yağlarda yüksektir. Ayrıca iyi bir lif, B vitamini ve mineral kaynağıdırlar. Ayrıca, mayonez gibi işlenmiş gıdalar için Personel Sağlık bir alternatiftirler.

Göz içi basıncını düşürür

Göz içi basıncı (GİB), göz fizyolojisinin önemli bir göstergesidir ve genellikle glokom varlığı ile ilişkilidir. İki ana faktör tarafından belirlenir: siliyer epitel tarafından sulu sıvı üretim hızı ve sıvının Schlemm kanalından drenaj hızı. Bu süreçlerin her ikisi de siliyer epitel boyunca aktif ve pasif tuz ve iyon taşınmasını içerir. Hem pigmentli hem de pigmentsiz göz dokularının siliyer epitelinde birkaç iyon ve çözünen taşıyıcı tanımlanmıştır.

İltihabı azaltır

Sarımsağın iltihap önleyici özellikleri, kuru ağırlığının yaklaşık yüzde birini oluşturan organosülfür bileşiklerinden elde edilir. Bu bileşikler, anti-inflamatuar etkilerinden sorumludur ve vücut üzerinde faydalı etkileri olduğu bilinmektedir. Sarımsak ayrıca daha düşük gastrointestinal sistem kanseri riski ile ilişkilendirilmiştir. Sarımsağın faydalarının, vücuttaki LDL kolesterol seviyelerini düşürmesine yardımcı olan karaciğerdeki artan aktivitenin bir sonucu olması mümkündür. Sarımsağın faydaları arasında vitamin ve mineraller açısından da zengindir ve bu da onu kalp hastalığı olan insanlar için faydalı bir besin yapması da yer alır.

Exit mobile version