Şanlıurfa’da İlk Kez Uygulanan Tedavi Başarıyla Sonuçlandı

Şanlıurfa’da İlk Kez Uygulanan Tedavi Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gastroenteroloji ünitesindeki gerçekleşti.  Pankreas kistik hastalıkları artık endoskopi ile ağrısız, cerrahisiz ve yatış olmadan stentle tedavi edilebildi. Tedavi Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde İlk Kez Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Uygulandı Türkiye’de sınırlı sayıdaki merkezlerde gerçekleştirilen tedavi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ilk defa […]

AW727713 05

Şanlıurfa’da İlk Kez Uygulanan Tedavi Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gastroenteroloji ünitesindeki gerçekleşti.  Pankreas kistik hastalıkları artık endoskopi ile ağrısız, cerrahisiz ve yatış olmadan stentle tedavi edilebildi.

Tedavi Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde İlk Kez Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Uygulandı

Türkiye’de sınırlı sayıdaki merkezlerde gerçekleştirilen tedavi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ilk defa Şanlıurfa Personel Sağlık Müdürlüğüne bağlı Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bir hastaya başarıyla uygulandı.

Dr. Durak, Şanlıurfa’da İlk Kez Uygulanan Tedavi Sürecini Anlattı

Mide ile pankreas arasına mini hortumlar (stentler) takılarak cerrahisiz ve ağrısız bir yöntemle pankreastaki kistin boşaltıldığını belirten Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Muhammed Bahaddin Durak, “Aşırı mide ağrısı şikayetiyle acile başvuran hastamızın tetkiklerinde pankreasta dev bir kist saptadık. Kistogastrostomi, pankreasın iltihaplanması durumunda midenin arkasındaki kısımda bazen içi sıvı dolu kistler oluşmakta, bu kistler hastalarda bulantı, kusma ve karın ağrısı gibi şikayetlere neden olmaktadır.

Bazıları enfekte olur ve vücuda yayılarak zarar verme riski oluşturur. Bu kistlerin alınması gerekmektedir. Daha önce bu cerrahi yöntemle yapılmaktaydı ama çok büyük hayati risk taşımaktaydı. Ekip arkadaşlarımızla birlikte değerlendirme yaparak bu hastamıza merkezimizde ilk defa endoskopik kistogastrostomi işlemi uygulama kararı aldık. Endoskopik aletle mideye girdikten sonra kistin içerisine iğne ile girerek kistin içinde bulunan 500-600 CC’lik sıvıyı boşalttık. Kistin tam olarak boşalması zaman aldığı içinde stent dediğimiz mide ile kistin arasına küçük hortumlar yerleştirdik. Bu süreç içerinde hastanın hastanede yatışı gerekmediği için kısa bir süre müşahede altında kaldıktan sonra taburcu ettik” dedi.

İşlemin hastanın günlük işlerinde olumsuz bir durum oluşturmadığını ifade eden Dr. Durak, “İşlem sonrası yeme ve içmede kısıtlama olmuyor, kistin boşalma durumuna göre değerlendiriyor ve stenti çıkarıyoruz. Hasta hayatına devam ediyor. Herhangi bir ağrı sızı ya da şikayeti bulunmuyor. Bu uygulamanın deneyimli ekibimiz tarafından başarıyla gerçekleştirilebileceğini duyurmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version