Sağlık Yönetimi Lisans Tamamlama – DGS Geçiş Bölümleri

Lisans Tamamlama Nedir?

Dikey geçiş ya da halk arasında bilinen adıyla lisans tamamlama, 2 yıllık ön lisans öğrencilerinin; bir lisans bölümüne geçiş yapmasıdır. Ön lisans bölümünden lisans bölümüne geçiş yapan öğrenci, 2 yıl daha eğitimine devam ederek lisans mezunu olabilir. Dikey geçişin en önemli şartı, her yıl ÖSYM tarafından bir kez düzenlenen DGS’den (Dikey Geçiş Sınavı) başarılı olmaktır.

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Nedir?

Dikey Geçiş Sınavı ya da DGS, ÖSYM tarafından ön lisans programı mezunlarının lisans öğrenimine geçiş yapabilmesi için düzenlenen sınavdır. Bu sınav, her yıl temmuz ya da ağustos aylarında yapılır. DGS başvuruları, mayıs ayı içinde toplanır. Başvuru takvimini takip etmeyen ve son başvuru tarihini kaçıran adaylar, sınava kabul edilmez. DGS’ye, bir ön lisans programından mezun olan ya da halihazırda bir ön lisans programında öğrencilik kaydı bulunduğu halde staj dışındaki bütün mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan kişiler başvurabilir. Sınava, yurt dışından da başvuru yapılabilir.

DGS’nin amacı sözel ve sayısal becerileri ölçmektir. Sınavda öğrencilere, 60 Matematik ve 60 Türkçe sorusu sorulur. Toplam 120 sorunun yer aldığı sınav, 150 dakika sürer.

Sağlık Yönetimi Bölümü Nedir?

Sağlık yönetimi bölümü, sağlık kurum ve kuruluşlarını profesyonel şekilde işletecek ve yönetecek bireylerin yetiştirilmesini amaçlayan lisans bölümüdür. Eğitim süresi 4 yıl olan bu lisans bölümü, bazı üniversitelerde sağlık bilimleri fakülteleri altında, bazı üniversitelerde ise iktisadi ve idari bilimler fakülteleri altında yer alır.

Sağlık yönetimi lisans bölümü öğrencilerinin aldığı başlıca dersler şunlardır:

Sağlık Yönetimi Lisans Mezunu Ne İş Yapar?

Sağlık yönetimi mezunu, sağlık sektöründeki her kurumda iş bulabilir ve özellikle kurumların yönetim, işletme ve planlama departmanlarında çalışabilir. Sağlık yönetimi lisans mezunları hastane yönetimlerinde, sağlık finansmanı üzerine çalışan şirketlerde, sağlık sigortacılığı üzerine çalışan şirketlerde ve ilaç şirketlerinde çalışabilir.

Bu bölümden mezun olan kişiler, iş hayatında şu görevleri yerine getirirler:

Hangi Bölümler Sağlık Yönetimine Geçiş Yapabilir?

Her ön lisans bölümünden sağlık yönetimi lisans bölümüne geçiş yapılamaz. Hangi bölümler arasında geçiş yapılabileceği kararlaştırılırken öncelikle ön lisans ve geçiş yapılacak lisans bölümlerinin koşulları ve kontenjanları değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucu ortaya çıkan kontenjanlar, öğrencilerle paylaşılır.

Son yıllarda yayınlanan verilere göre sağlık yönetimi bölümüne geçiş yapabilen ön lisans programları şöyledir:

A:

B:

D:

G:

H:

İ:

O:

S:

T:

 

Sağlık Yönetimi Ön Lisans Mezunları Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

Halihazırda sağlık yönetimi ön lisans bölümü öğrencisi ya da mezunu olan kişilerin, geçiş yapabilecekleri lisans alanlarının sayısı, çok daha sınırlıdır.

Sağlık yönetimi ön lisans mezunu kişiler, DGS sınavıyla şu lisans bölümlerine geçiş yapabilir:

Sağlık yönetimi ve sağlık kurumları işletmeciliği ön lisans mezunları, dikey geçiş ile yalnızca yukarıda sıralanan 4 bölüme geçiş yapabilirler.

DGS ile Hangi Üniversitelere Geçiş Yapılabilir?

Her sene dikey geçiş için ayrılan üniversite kontenjanlarının sayısı değiştiği için, Dikey Geçiş Sınavı ile sağlık yönetimi bölümüne geçiş yapmayı düşünenlerin öncelikle güncel kontenjanları araştırması gerekir. Sağlık yönetimi bölümü 2022 DGS kontenjanları şöyledir:

Taban Puanı 270-289 Arasında Olan Kontenjanlar

Taban Puanı 260-270 Arasında Olan Kontenjanlar

Taban Puanı 250-260 Arasında Olan Kontenjanlar

Taban Puanı 240-250 Arasında Olan Kontenjanlar

Taban Puanı 213-240 Arasında Olan Kontenjanlar

Exit mobile version