Sağlık Bakanı Memişoğlu, Sağlık Personelinin Nöbet Sistemi Hakkında Soruya Yanıt Verdi

CHP Ankara Milletvekili ve Göz Hastalıkları Uzmanı Murat Emir’in sağlık personelinin nöbet sistemiyle ilgili yönelttiği yazılı soru önergesine, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu tarafından yanıt verildi. Önerge, sağlık çalışanlarının nöbet düzeni, çalışma saatleri ve koşullarına ilişkin detayları içeriyor. Bakan Memişoğlu, cevabında nöbet sisteminin iyileştirilmesi için atılan adımlar ve sağlık çalışanlarının haklarının gözetilmesi konusundaki çalışmaların […]

Sağlık Bakanı Memişoğlu, Sağlık Personelinin Nöbet Sistemi Hakkında Soruya Yanıt Verdi

CHP Ankara Milletvekili ve Göz Hastalıkları Uzmanı Murat Emir’in sağlık personelinin nöbet sistemiyle ilgili yönelttiği yazılı soru önergesine, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu tarafından yanıt verildi.

Önerge, sağlık çalışanlarının nöbet düzeni, çalışma saatleri ve koşullarına ilişkin detayları içeriyor. Bakan Memişoğlu, cevabında nöbet sisteminin iyileştirilmesi için atılan adımlar ve sağlık çalışanlarının haklarının gözetilmesi konusundaki çalışmaların sürdüğünü vurguladı.

Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakam Kemal Memişoğlu tarafından yanıtlanmasını saygılarımla  arz ederim.

Murat EMİR

Sağlık personeli, rutin işlerinin dışında, sağlık hizmetinin gereği olarak belirli zamanlarda icap nöbeti de tutmaktadır.

Sağlık emekçisi hafta içi 08.00-17.00 arasında mesaisini sürdürdükten sonra 17.00-00.00 arasında da icap nöbeti ile mesaisine devam etmekte ve fazla mesai yapmasının karşılığını ücret olarak alamamaktadır. Bu durum sağlık çalışanlarının çalışma verimliliğinin düşmesine neden olmaktadır.

Çalışma koşulları bağlı bulunulan il ve ilçe kuruluşlarına ve personel sayısına göre farklılık göstermekte ve sağlık personeli belli bir standart olmadan uzun süreler boyunca icap nöbeti tutmak zorunda kalmaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından son yıllarda uygulanmaya başlanan performans değerlendirme kriteri kapsamında bulunan icap nöbeti; sağlık çalışanlarının ve amirlerinin gerekli performans puanına ulaşabilmesi ve ek ödeme alabilmesi için zorunlu kılınan bir uygulama haline dönüştürülmüştür. Bu da personel amirlerinin daha sık ve uzun süreler icap nöbeti yazması gibi sonuçlar doğurmaktadır.

Sağlık emekçileri, sosyal yaşama dahil olamamakta ve ailelerine gerekli vakti ayıramamaktadır. Uzun ve izinsiz devam eden çalışma süreleri aile birliğini bozacak düzeye ulaşmakta ve ilerleyen süreçte derin bir mental yorgunlukla birlikte fiziksel sağlığın da bozulmasına neden olmaktadır.

Bu kapsamda;

Soru 1- Sağlık Bakanlığı performans değerlendirme kriterleri ile ilgili bir düzenleme yapmayı düşünmekte midir?

Soru 2- İl ve ilçeler arasında farklılık gösteren nöbetler sürelerinin, sağlık emekçilerinin sosyal yaşamları ile izin hakları gözetilerek yeniden düzenlenmesi ve bir standarda bağlanması planlanmakta mıdır?

Soru 3- İcap nöbeti kapsamında fazla mesai yapan sağlık personeline mesai ücreti verilmesi hususunda bir çalışma yapılmakta mıdır?

CEVAPLAR:1-3.

Bilindiği üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 99 uncu maddesinde “Memurların haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir.” hükmü ile Günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışma saat ve usulünün tesbiti başlıklı 101 inci maddesinde “Günün yirmi dört saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan Devlet memurlarının çalışma saat ve şekilleri kurumlarınca düzenlenir.” hükümleri yer almaktadır.

Saglık çalışanlarının fazla mesai ve nöbet hizmetleri ilgili mevzuat kapsamında yürütülmektedir.

Ayrıca, Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin toplu sözleşme dönemlerinde gelen taleplere yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Konuya gösterilen ilgiye teşekkür ederim. (Kaynak: Personel Sağlık net)

Exit mobile version