Sağlık Bakanlığı, Personelini 3 Ay Süreyle Yurt Dışında Görevlendiriyor
Yurt dışı görevlendirme süresi 3 ay olmakla birlikte, görevlendirme; şu şartlar doğrultusunda yapılıyor:
- Yurt dışında geçici göreve giden sağlık personelinin, Türkiye’deki maaşı ve sabit ödemesi sürüyor.
- Geçici görevlendirmeye giden sağlık personeli, Türkiye’deki hastanenin ortalamasına göre performans alabiliyor.
- Geçici görev için yurt dışına giden personel, nöbet parası ve diğer ücretleri alamıyor.
- Görevdeki personel, zorunlu haller dışında görev süresince hastane dışına çıkmıyor. Hastaneye bağlı lojmanda ya da doğrudan hastanede konaklıyor ve personelin yemeği, hastane tarafından karşılanıyor.
- Yurt dışındaki hastanenin personeli, yabancı olabiliyor ve yabancı personeli, Türk doktorlar ve hemşireler eğitiyor.
- Göreve gidilen hastanede başhekim, müdür, başhemşire gibi sorumlular oluyor.
- Sağlık Bakanlığı’nın yurt dışındaki bazı hastaneleri, Türkiye’deki eğitim ve araştırma hastaneleri ile aynı mantık çerçevesinde çalışıyor.
- Uzman Tabip, Tabip, Diş Tabibi, Uzman Diş Tabibi dışında kalan personel için yeniden görevlendirme yapılmıyor.
- Başvurular; T.C. Sağlık Bakanlığı Ortak Giriş Uygulaması, E-Devlet şifresi, e-imza ya da mobil imza ile gerçekleştirildiği için adayın, başvuru yapabilmesi için bu bilgilerden en az bir tanesine sahip olması gerekiyor. (E-Devlet şifresi ve Ortak Giriş Sistemi parolası, adayın en kolay ulaşabileceği bilgilerdir.)
Sağlık Personeli Yurt Dışı Görevlendirme Ücretleri Ne Kadar?
Yurtdışı gündeliği ise hali hazırda 25 Ocak 2020 Tarihli ve 31019 Sayılı Resmî Gazete’ki cetvele göre yapılıyor. Türkiye’deki tüm ödemeler hariç Somali, Sudan ve Bangladeş için 1 ila 4. derecesi arası memurlar günlük 95 dolar, 5 ila 15 arası günlük 80 dolar gündelik alacak. Kesintilerle yurtdışı için yaklaşık aylık sağlık personeli (att, hemşire vs) 2600 dolar, tabipler ise 3400 dolar alıyorlar.
Sağlık Bakanlığı Yurt Dışı Görevlendirme Şartları Nelerdir?
Yurt dışında, Sağlık Bakanlığı bünyesindeki hastanelerde görev almak isteyen personelin taşıması gereken genel şartlar şöyledir:
- Aktif görev yapılan kurumda unvan ve branş bakımından tek başına olmamak ve yeterli kurumda yeterli sayıda personelin bulunması
- Acil servis, yoğun bakım ya da diyaliz gibi özellikli birimlerde görev yapacak olan personel için gerekli eğitim ve sertifikaya sahip olmak
- Başvurulan unvanda en az üç yıldır çalışıyor olmak (Aşçı kadrosu hariç olmak üzere)
- 657 sayılı Kanun’un 4A maddesi uyarınca çalışıyor olmak
- Özellikli birimlerde çalışan personel için 40 yaşından, aşçı kadrosu hariç diğer birimlerde görev yapan personel için 45 yaşından küçük olmak
- İlana çıkılan metinde yer alan diğer özel şartları taşımak
Genel kriterlere ve ilana çıkılan metinde yer alan şartlara uyan personelin bulunamaması halinde görevlendirme, KHGM tarafından resen tespit edilen personel arasından yapılmaktadır. Kurum, gerekli görmesi halinde görevlendirme öncesi mülakat yapabilmektedir.
Sağlık Bakanlığı tarafından yurt dışında görevlendirilmek isteyen ve yazımızda, aradığı sorunun yanıtını bulamayan kişiler, Sağlık Bakanlığı’nın konuyla ilgilenen birimine khgm.yurtdisi@saglik.gov.tr adresinden e-mail gönderebilirler. Konuyla ilgili ulaşılacak tam birim, Acil Sağlık Hizmetleri ve Yurt Dışı Sağlık Birimleri Daire Başkanlığı’dır.
Sağlık Bakanlığı Yurt Dışı Sağlık Tesisleri Görevlendirme Başvurusu Nasıl Yapılır?
Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak yurt dışında görev almak isteyen personelin öncelikle, “2022 Yılı Yurt Dışı Sağlık Tesisleri Görevlendirme Başvuruları” başlıklı ilanın, Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri ve Yurt Dışı Sağlık Birimleri Daire Başkanlığı tarafından yayınlanmasını beklemesi gerekiyor. Bu ilan, genellikle her sene ocak yayında yayınlanıyor.
Söz konusu ilan yayınlandığında, Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi olan www.khgm.saglik.gov.tr adresinde yer alacak. Başvurular ise yurtdisitalep.saglik.gov.tr adresi üzerinden toplanacak.
Sağlık Bakanlığı yurt dışı görevlendirme başvurusu şöyle yapılıyor:
- Aday, yurtdisitalep.saglik.gov.tr sitesinde yer alan başvuru formunu, halihazırda görev yaptığı kurumdaki üst amirine onaylatıyor. Onaylatılan evrak, tarayıcı yardımıyla bilgisayara aktarılıyor ve PDF formatında daha önceden E-Devlet, Sağlık Bakanlığı Ortak Giriş Noktası şifresi, e-imza ya da mobil imza ile giriş yapılan başvuru sayfasına yükleniyor. Dosyanın sisteme yüklenmesiyle başvuru kesinleşiyor ve artık aday, ilgili komisyonun başvuruları tasnif etmesini bekliyor.
Başvuru dönemleri, Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü (KHGM) tarafından ilan ediliyor. Genel şartlar ile duyuru metninde ilan edilen şartları taşımayan adayların başvuruları değerlendirmeye alınmıyor. Ayrıca daha önce farklı görevler ile yurt dışında bulunup disiplinsizlik gibi sebeplerle görevi sonlandırılan personel, yeniden görevlendirilmiyor. Bu konuda tek istisna, şöyle uygulanıyor: Bilgi, beceri ve tecrübelerine güvenilen personel, yurt dışında yeni açılan sağlık tesislerinde Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilebiliyor.
Yurt dışı görevlendirme süreci ise şöyle işliyor:
- İlan edilen usule uygun yapılan başvurular, ilgili komisyon tarafından değerlendiriliyor.
- Başvuruların tasnif işlemleri, komisyon tarafından gerçekleştiriliyor ve görevlendirmeler kesinleşiyor.
2022 Yılı Yurt Dışı Sağlık Tesisleri Görevlendirme Başvuru İlanı
İlana ulaşmak ve başvuru yapmak için linke tıklayınız.