Sağlık Bakım Teknisyeni Ne İş Yapar? Ne Kadar Maaş Alır?

Bu yazımızda sağlık alanında çalışmak isteyenler için en önemli bir mesleklerden bir tanesi olan sağlık bakım teknisyenliğini ele alacağız.

 

Sağlık Bakım Teknisyenliği Nedir?

Sağlık bakım teknisyenliği, sağlık alanındaki profesyonel bir meslektir ve “ebe yardımcısı,” “hemşire yardımcısı” gibi mesleklerle birlikte “yardımcı sağlık mesleği” olarak tanımlanmaktadır. Kısaca SBT olarak da bilinen sağlık bakım teknisyeni unvanı, sağlık meslek liselerinin ilgili alanından mezun olan kişilerin alabildiği bir unvandır.

Bu mesleğin profesyonelleri, klinik destek elemanı adıyla da bilinirler. Sağlık meslek liselerinden mezun olan sağlık bakım teknisyeni adayları; bazı ön lisans ve lisans programlarına ek puanla yerleşerek sağlık alanında üniversite eğitimlerini sürdürebilirler.

 

Sağlık Bakım Teknisyeni Görevleri

Sağlık bakım teknisyeninin başlıca görevi, hastaya ve hastanın bakımına yardım etmektir. Bu meslek grubu, tekniker düzeyindeki sağlık profesyonellerine yardımcı olarak çalışır.

Bir SBT profesyonel çalışma hayatında şu görevleri yerine getirir:

 

Sağlık Bakım Teknisyeni Hangi Bölümlerde Çalışır?

Kamu ve üniversite hastanelerinde, özel hastanelerde ve polikliniklerde, özel tıp merkezlerinde ve özel ambulans hizmeti veren firmalarda çalışabilen sağlık bakım teknisyenleri, yoğun bakımın uygulandığı kuruluşlarda da iş bulabilirler.

Sağlık bakım teknisyenliği programını bitiren bir adayın kamuda iş bulması, Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda alacağı puana; özel sektörde iş bulması ise bilgi, yetenek, birikim ve tecrübesine bağlıdır.

 

Sağlık Bakım Teknisyeni ATT mi?

Sağlık bakım teknisyenliği, Ambulans teknisyenliği ya da Acil tıp teknisyenliği (ATT) olarak bilinen meslekten farklıdır fakat bu iki meslek sıklıkla karıştırılır. Bir sağlık bakım teknisyeni, acil tıp teknisyeni değildir ve ATT’den farklı görevleri ve sorumlulukları vardır.

ATT, acil tıp hizmetleri alanında çalışırken sağlık bakım teknisyeni, hastaların bakım hazırlık ve bakım süreçlerinde görev alır.

 

Sağlık Bakım Teknisyeni Nasıl Olunur?

Sağlık bakım teknisyeni olmak isteyen aday, öncelikle sağlık meslek liselerinin sağlık bakım teknisyenliği programına kaydolur. Aday, eğitiminin ilk iki yılında genel kültür dersleriyle birlikte uygulamalı mesleki dersler alır.

Eğitiminin son iki yılında ise staj yapan aday, liseden sağlık bakım teknisyeni unvanıyla mezun olur.

 

Sağlık Bakım Teknisyeni Maaşı 2022

İş imkanlarının oldukça geniş olduğu sağlık bakım teknisyenliği bölümünden yeni mezun olan bir SBT, başlangıç maaşı olarak asgari ücretin bir miktar üzerinde kazanır.

Mesleki deneyimi yüksek, alanında bilgi ve becerisini kanıtlamış sağlık bakım teknisyenleri, özel sağlık kuruluşlarında çok daha yüksek ücretlerle istihdam edilebilirler.

Exit mobile version