Sağlık personelinin hem PDC araştırması yaparken hem de PDC doluluk araştırması yaparken güncel verilerden yararlanması ve Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan son verileri dikkate alması, çok önemlidir.
2021’in son günlerinde güncellenen personel dağıtım cetveli, şu anda geçerli olan tablodur ve 2022 yılında da bu tablodan yararlanılmaktadır.
Sağlık Bakanlığı PDC Ne Demek?
PDC, personel dağıtım cetveli ya da personel dağıtım cetveli listesi; bir sağlık tesisinde çalışması gereken personel sayılarını içeren tablodur.
Bu tabloda; kurum kodu, il adı, ilçe adı, birim adı (hastane, sağlık müdürlüğü vs.), unvan kodu, unvan adı (uzman tabip, diş tabibi vs.), branş kodu, branş adı ve PDC sayısı yer alır.
Ülke genelinde mevcut olan 50 binin üzerindeki PDC’ye, bu tabloda yer verilir. Eğitim ve araştırma hastanelerinden sağlık müdürlüklerine kadar ve hemşirelerden sağlık memurlarına kadar, ülke genelindeki bütün birim ve unvanlar, tabloda bulunabilir.
Ancak PDC’de yer alan unvanlar ve branşlarla ilgili bir istisna söz konusudur. Personel dağıtım cetvelinde; yönetici kadroları (il sağlık müdürü, ilçe sağlık müdürü, sağlık müdürlüğü başkanı, baştabip, baştabip yardımcısı, başhemşire vs.) yer almaz. Ayrıca, hakkında özel düzenleme bulunan unvanlara ve kapsam dışı kabul edilen unvanlar ile branşlara da personel dağıtım cetvelinde yer verilmez.
PDC, T.C. Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından, tabip ve uzman tabip unvanları tablosu ile diğer sağlık personeli tablosu olarak iki dosya şeklinde yayınlanır ve bazı dönemlerde güncellenir.
Sağlık Bakanlığı PDC 2022 Nasıl Öğrenilir?
Personel dağıtım cetveline, Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğünün internet sitesinden ve internetteki diğer kaynaklardan ulaşılabilir.
Ancak, Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü, personel dağıtım cetvelini her an güncelleyebildiği için cetveli yakından takip etmeyen ve Sağlık Bakanlığı dışındaki kaynaklardan elde eden kişiler, güncellenmemiş (eski) verilerin yer aldığı personel dağıtım cetveline ulaşabilir.
Sağlık Ağı editörleri, personel dağıtım cetvelinde meydana gelen güncellemeleri yakından takip ederek bir güncelleme olması durumunda, cetvelin güncel halini bu sayfa üzerinden ve yaptığı haberler aracılığıyla okurlarıyla paylaşır.
PDC Doluluk Oranı Nedir?
PDC doluluk oranı; atamalar gerçekleştirilirken dikkate alınan orandır. Tabloda yer verilen 50 binden fazla sayıdaki PDC’ye atamalar; PDC’nin uygunluğuna yani doluluk oranına göre yapılır.
İlk atama, iller arası atama, KPSS ile atama ve alt bölge ataması da dahil olmak üzere bütün atamalar, personel dağıtım cetvelinin doluluk oranına göre yapılır. Örneğin bir ilçe hastanesinde, 5 PDC ayrılan herhangi bir branş doluysa, o hastaneye o branşta atama yapılmaz. Aynı branşta o hastaneye tekrar atama yapılabilmesi için, PDC’de kadro boşluğunun oluşması gerekir.
PDC Doluluk Oranı Nasıl Öğrenilir?
Bir PDC’nin dolu ya da boş olduğunu, yalnızca personel şubelerinde çalışan yetkililer görebilir. PDC’lerin dolu ya da boş olduğunun görülebildiği sistem, yetkilendirilmemiş kullanıcılara açık değildir.
Ancak bir miktar gecikmeli de olsa, sağlık personeli de bu verilere ulaşabilir ve takip ettiği PDC’nin doluluk oranını öğrenebilir. Her iki ayda bir kez, Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Bölge Hizmet Grupları, PDC’lerin doluluk oranını gösterir.
Bölge Hizmet Grupları, söz konusu iki ayın ilk haftalarında yayınlanır. Yani örneğin 2022 Ocak-Şubat Bölge Hizmet Grupları, 2022 Ocak ayının ilk haftalarında yayınlanır. Böylece sağlık personeli, güncel PDC doluluk oranını takip edebilir.
PDC Fazlası Personel Ne Demek?(Personel Dağılım Cetveli)
PDC fazlası personel; bir birim için branş bazında ayrılan PDC sayısını aşan personele denir. Örneğin; bir hastanede 20 hemşire çalışması gerekirken 25 hemşire çalışıyorsa, 5 kişi PDC fazlası personel olarak isimlendirilir.
Personel dağıtım cetveliyle ilgili bütün uygulamalar ve PDC fazlası personelin akıbetiyle (başka illere gönderilip gönderilemeyeceği) ilgili uygulamalar, Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği kapsamında düzenlenmiştir.
Konuyla ilgili daha fazla bilgi edinmek isteyen okurlarımız söz konusu yönetmeliği inceleyebilir ve PDC fazlası personel olmakla ilgili sorularını, Sağlık Ağı Forum üzerinden sağlık personellerine ve hukukçulara danışabilir.