Aylık mahsuplaşma nedir, Sağlık Bakanlığı mahsuplaşma nedir ve nasıl gerçekleşir gibi sorular, sağlıkçıların gündeminden düşmüyor. Bu haberimizde, 2022 yılı güncel bilgileri ışığında aylık mahsuplaşma bordrosu ve mahsuplaşma tutarı ile ilgili merak edilen bütün soruları yanıtlıyoruz.
Sağlık Bakanlığı Mahsuplaşma Nedir?
Sağlık personeli arasında “Sağlık Bakanlığı mahsuplaşma” ya da “aylık mahsuplaşma” olarak bilinen uygulama, Sağlık Bakanlığında görev yapan personelin aylık gelirinin; Sağlık Bakanlığı harici diğer kurumlarda çalışan emsal memurlardan düşük olması halinde devreye giren bir uygulamadır. Bu bağlamda, personele “aylık mahsuplaşma” adı altında ödeme yapılarak oluşan farkın giderilmesi ve daha adil bir maaş dağıtımı planlanır.
Sağlık Bakanlığının 39608046 sayılı ve “aylık mahsuplaşma” konulu yazısında, bu uygulamanın yasal zemini bulunabilir. Bakanlık yazısında aylık mahsuplaşmanın, taşra teşkilatlarında ve bağlı kuruluşların taşra teşkilatlarında geçerli olduğu ifade edilmektedir.
Mahsuplaşma Tutarı Hangi Koşullarda Ödenir?
Bakanlık yazısından yola çıkarak mahsuplaşma tutarının (aylık fark ödemesi) ödenip ödenmeyeceği, şu bilgiler ışığında hesaplanır:
- Personelin maaş ve ek ödemelerinin net tutarı, Bakanlık harici kurum ve kuruluşlarda 375 sayılı KHK’nın Ek-9 maddesi uyarınca ek ödemeden yararlanan emsal memurların almış olduğu net ödeme tutarı ile kıyaslanır.
- Bu kıyaslama; unvan, kadro derecesi ve kademesi, görev yeri, hizmet yılı ve eğitim durumu bakımından yapılır.
- Kıyaslama neticesinde Bakanlık personelinin aldığı toplam tutar, emsal memurların aldığı net tutardan azsa; personele sabit ek ödeme tutarının üzerinde yapılan ek ödemenin net toplamı, oluşan farktan düşülür ve aradaki fark mahsuplaşma tutarı olarak personele ödenir.
Aylık Mahsuplaşma Tutarı Ne Kadar?
Aylık mahsuplaşma tutarının belirlenmesinde, Bakanlık personelinin ve diğer kurumlarda çalışan emsal personelin aldığı toplam net ücret kıyaslaması ve yapılan ödemelerin kalemleri dikkate alınıyor. Bu tutar, her personel için ayrı olarak hesaplanıyor. Dolayısıyla, sabit bir mahsuplaşma tutarından bahsedebilmek mümkün değil.
Ancak mahsuplaşma tutarı, tahmini olarak hesaplanabilir. Örneğin, Bakanlık bünyesinde çalışan bir personel, diğer kurumlarda çalışan emsal personelle eşit maaş alıyorsa ve sabit üstü ödenen net ek ödeme tutarına da sahipse, ayrıca gelir vergisi farkı da oluşmuyorsa, aylık fark ödemesi (mahsuplaşma tutarı) 0 TL’dir, yani ödenmez. Ancak sabit üstü ödenen net ek ödeme tutarı 0 TL ise ve ayrıca Bakanlık personeli, gelir vergisi farkı ödüyorsa; Bakanlığa bağlı çalışan personelin maaşı emsal personelden daha yüksek olsa bile oluşan gelir vergisi farkı, aylık mahsuplaşma tutarı olarak personele ödenir.
Mahsuplaşma Tutarı Nasıl Hesaplanır?
Mahsuplaşma tutarını tahmini olarak hesaplamak isteyen Bakanlık çalışanlarının, diğer kurum ve kuruluşlarda çalışan emsal bir kamu çalışanı bulması ve o kamu çalışanın bordrosuyla kendi bordrosunu, sabit üstü ödenen net ek ödeme tutarını da dikkate alarak gelir vergisi yönünden kıyaslaması gerekiyor. Gelir vergisi farkı oluşması durumunda bu tutar, aylık fark ödemesi (mahsuplaşma bedeli) olarak personele ödeniyor.
Yine de 2022 yılı net mahsuplaşma tutarını hesaplamak tam anlamıyla mümkün olmuyor. Çünkü bordro kıyaslaması yapılan emsal personelin seçiminde hata yapılabiliyor. Bu tutarın hesaplanmasında, mutlaka uzman bir mutemetten destek alınması gerekiyor. Mahsuplaşma tutarıyla ilgili aklınızda hala soru işaretleri mevcutsa, sorularınızı Sağlık Ağı Forum’a kayıt olarak mesleki deneyimi yüksek uzman mutemetlere iletebilirsiniz.