Üniversite hastaneleri ile devlet hastanesi ve şehir hastaneleri arasındaki en temel fark, üniversite hastaneleri merkezi alım dışında kendi ilanlarını yayınlayarak ilan açarlar. Devlet personel başkanlığı personel alımı sitesi üzerinden, Resmi Gazete’den ve kendi resmi siteleri üzerinden ilan açarak belirlenen sayı doğrultusunda asıl personel ve yedek personel alımı yapılmaktadır. Devlet hastaneleri şehir hastaneleri ve eğitim araştırma hastaneleri ise merkezi alım ile atamaya çıkmaktadırlar. Sağlık Bakanlığı tarafından kararlaştırılan ve ihtiyaç doğrultusunda alım sayıları belirlenir. Tercihlerinizi ise ÖSYM tarafından gerçekleştirebileceğiniz bir alım türüdür.
Üniversite hastaneleri kurumlarına tahsis edilen özel bütçe üzerinden ya da nadiren döner sermaye ile size maaşınızı öderler. Son dönemlerde alımların tamamında görülen ortak nokta ise personel alımlarının sözleşmeli olarak yapılmasıdır.
Devlet hastaneleri, araştırma hastaneleri, şehir hastaneleri’de alımlarını son yıllarda sözleşmeli olarak yapmaktadır. 3+1 kuralı vardır, bu 4 sene boyunca tayin hakkınızın olmadığı anlamına gelir. 4 senenin ardından becayiş veya Sağlık Bakanlığı’nın yer değiştirme ataması açılmasıyla birlikte farklı bir şehir veya hastaneye geçiş yapma imkanınız bulunmaktadır. Bir diğer konu ise istifa ettikten sonra başka bir kamu kurumuna yerleşebilmek için 1 sene bekleme şartı bulunmaktadır.