Romatoid Artrit: Tanı, Tedavi ve Uzun Dönem Yönetim Kılavuzu

Romatoid artrit (RA), eklemlerde simetrik, kronik enflamasyonla seyreden, sistemik etkileri olabilen otoimmün bir hastalıktır.

Romatoid Artrit: Tanı, Tedavi ve Uzun Dönem Yönetim Kılavuzu

Romatoid artrit (RA), eklemlerde simetrik, kronik enflamasyonla seyreden, sistemik etkileri olabilen otoimmün bir hastalıktır. Erişkin nüfusun yaklaşık %0.5-1’ini etkileyen RA; zamanında müdahale edilmezse eklem deformiteleri, fonksiyon kaybı ve yaşam kalitesinde ciddi düşüşe yol açar. Bu makalede RA’nın patofizyolojisi, epidemiolojisi, risk faktörleri, klinik bulgular, tanı kriterleri, farmakolojik ve farmakolojik olmayan tedaviler, hasta eğitimi, komplikasyonlar ve uzun dönem takip yaklaşımları detaylı olarak ele alınacaktır.

İçindekiler

1. Patofizyoloji

Romatoid artrit, genetik yatkınlık ve çevresel tetikleyicilerin etkileşimiyle başlayan, sinovyal zarın kronik enflamasyonuyla karakterize edilmiştir. Başlıca mekanizmalar:

2. Epidemiyoloji

Romatoid artrit (RA), dünya genelinde her yaş grubunda görülebilmekle birlikte 40–60 yaş arasında pik yapar. Kadınlarda erkeklere göre yaklaşık üç kat daha sık izlenir. Türkiye’de erişkin nüfusun %0.5-1’inde RA tespit edilmiştir. Erken tanı ve tedaviye erişim, bölgesel farklılıklar gösterebilir.

3. Risk Faktörleri

Romatoid artrit (RA), gelişiminde rol oynayan başlıca faktörler:

4. Klinik Bulgular

RA’nın en tipik bulguları simetrik eklem tutulumudur. Başlıca semptomlar:

5. Tanı Kriterleri ve Yöntemleri

21. yüzyılda 2010 ACR/EULAR kriterleri RA tanısında yaygın kullanılmaktadır. Değerlendirilen parametreler:

Görüntüleme yöntemleri:

6. Farmakolojik Tedavi

Romatoid artrit (RA) tedavisinde hedef, remisyon veya düşük hastalık aktivasyonu sağlamak, eklem yıkımını önlemek ve yaşam kalitesini korumaktır. Tedavi kademeleri:

6.1. Hastalık Modifiye Edici Antiromatizmal İlaçlar (DMARDs)

6.2. Biyolojik Ajanlar

6.3. Kortikosteroidler

7. Non-Farmakolojik Yaklaşımlar

8. Hasta Eğitimi ve Self-Management

9. Komplikasyonlar ve Eşlik Eden Durumlar

Romatoid artrit (RA), eklem hasarının yanı sıra sistemik etkiler de gösterir:

10. Uzun Dönem İzlem ve Takip

11. Sonuç

Romatoid artrit, erken tanı ve hedefe yönelik tedavi ile eklem yıkımının önlenebileceği, yaşam kalitesinin korunabileceği kronik bir hastalıktır. DMARD’lar, biyolojik ajanlar ve JAK inhibitörleri inflamasyonu kontrol altına alırken; fizik tedavi, hasta eğitimi ve yaşam tarzı değişiklikleri fonksiyonel bağımsızlığı destekler. Sürekli multidisipliner takip, eklem hasarını minimize eder ve komorbiditelerin yönetimine yardımcı olur. Sağlık Ağı olarak bizler, Romatoid artrit (RA)’da kanıta dayalı en güncel yaklaşımları ve rehber uygulamaları sizlerle aktarmaya devam edeceğiz.

Exit mobile version