Reflü nedir? Reflü belirtileri nelerdir? Reflüye ne iyi gelir?

Reflü nedir? Reflü belirtileri nelerdir? Reflüye ne iyi gelir? Mide asidik sıvısı uzun süre yemek borusuna temas eder, yanarak hasara oluşturur. Reflü hastalığında en çok meydana gelen belirti mide ekşimesi, mide ağrısı, yutma güçlükleri, boğazda yumru hissi, kusma, bulantı ve ses kısıklığıdır. Kişinin sosyal hayatını etkileyen boyutlara gelebilir. Mide ekşimesi, geriye kaçış, göğüs yanması gibi […]

reflu nedir reflu belirtileri nelerdir refluye ne iyi gelir

Reflü nedir? Reflü belirtileri nelerdir? Reflüye ne iyi gelir?

Mide asidik sıvısı uzun süre yemek borusuna temas eder, yanarak hasara oluşturur.

Reflü hastalığında en çok meydana gelen belirti mide ekşimesi, mide ağrısı, yutma güçlükleri, boğazda yumru hissi, kusma, bulantı ve ses kısıklığıdır. Kişinin sosyal hayatını etkileyen boyutlara gelebilir. Mide ekşimesi, geriye kaçış, göğüs yanması gibi belirtileri vardır.

Reflü sorunu yaşayan bir kişi bu noktada pek çok önlem alabilir. Fakat en önemlisi bunun ciddiye alınması gereken bir rahatsızlık olduğunun farkında olmaktır. Asit, safra ve mukusta oluşan mide salgılarının yemek borusu, ağıza kadar yer değiştirmesine verilen isimdir.

Reflü Belirtileri

Reflü belirtileri bilmek, tanı koymak noktasında son derece önemlidir. Tipik ve atipik olmak üzere 2 başlık altında incelemek söz konusudur. Tipik reflü belirtileri arasında midede yanma, ekşime, ağızda acı tat hissi ve göğüste ağrı bulunmaktadır. Atipik reflü bulguları ise kuru öksürük, sinüzit ve ağız kokusu olarak özetlenebilir.

Reflü tek başına bir rahatsızlık olduğu gibi başka hastalıklara da neden olabilir. Örnek olarak kronik farenjitin en sık nedenlerinden biridir. Aynı zamanda midede sıvıların yukarı çıkması, soluk borusuna kaçması akciğer hastalıklarına ya da astıma da neden olabilir.

Reflü tanısı konması için ilk adımda hasta şikayetlerinin dinlenmesi gerekiyor. Bazı hastalıklara herhangi bir şikayet olmadan , belirti gözlemlenmeden de sorun meydana gelmiş olabilir. Reflü tanısı için gastroskopi son derece önemlidir. Bu sayede mide kapağı incelenir, mide fıtığı var mı yok mu bu anlaşılır. Aynı zamanda yemek borusunda hasar durumu için de son derece önemlidir.

Reflüye ne iyi gelir?

Reflüye iyi gelen şeylerde ilk sırada uzun süre aç kalmamak yer alıyor. Aynı zamanda kişinin yemekleri iyi çiğnemesi, bol sıvı tüketmesi gerekir. sıvı tüketimi yemeklerden önce ya da sonra olmalıdır. Tok karına yatmamak da son derece önemlidir.

Reflüye ne iyi gelir sorusunu anlamak için yaş aralıklarını da bilmek gerekir. Bu rahatsızlık

daha çok 30 40 yaş aralığında görülür. Şişmanlık, hamilelik, genetik yatkınlık, beslenme düzeni gibi nedenler reflü oluşumunda etkilidir. Mide ve bağırsak sistemini etkileyen stres de bu noktada etkili olmaktadır.

Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi reflü için stres ve beslenme başrolde olan iki ana nedendir.

Kötü beslenme alışkanlıkları, stresli bir hayat reflü ve diğer hastalıkların oluşması adına güzel bir zemin hazırlar.

Reflü şikayetinin azalmasına neden olan besinleri de bu başlık altında incelemek gerekiyor. Liften zengin gıdalar, elma, muz, brokoli, havuç, peynir, kantaron yağı, fasulye, papatya çayı bu noktada ilk sırada yer alır. Aynı zamanda kişinin tabağında var olan porsiyonları da küçültmesi gerekir. Reflü şikayetlerini azaltan yiyecekleri tercih etmek ve mideyi gerektiğinden daha az yormak gerekir. Sağlık sorunları arasında yer alan kişinin sosyal yaşantısını direkt etkiler ve hayat kalitesini düşürür. Stresli iş yaşam koşulları, modern şehir hayatının getirdiği kötü yeme alışkanlıklarından olabildiğince uzak durmak gerekir.

Reflü için doğru beslenme şekli, şikayetlerin azalmasını sağlar. Reflü sorunu olan kişiler beslenme düzenlerini diyetisyen eşliğinde düzen altına alabilir. Sınırlı miktarda hatta hiç tüketilmemesi gereken besinler arasında kahve, çikolata, sarımsak, soğan, gazlı içecekler yer almaktadır. Aynı zamanda alkol ve sigara da uzak durulması gereken maddelerdir.

Exit mobile version