Rahim Sarkması Nedir? Rahim Sarkması Teşhisi, Tedavisi ve Ameliyatı

Rahim Sarkması Nedir?

Rahim, pelvik kasları ve bağlar tarafından olması gereken yerde sabit şekilde duran bir yapıdır. Kaslarda yaşanan zayıflama rahmin aşağı doğru sarkmasına neden olur. Başlangıç aşamasında yalnızca doğum kanalını kapaması beklense de ilerleyen aşamalarda vajinanın dışına doğru çıkabilir.

Rahim Sarkması Neden Olur?

Pelvik kaslarının zayıflamasıyla ortaya çıkan rahim sarkmasının spesifik bir nedeni yoktur. Ancak bazı etkenler risk faktörünü arttırabilir.

 

Rahim Sarkması Belirtileri

Rahim sarkması genellikle başlangıç aşamasında belirti vermeyen bir hastalık olmakla birlikte ilerleyen süreçte bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Tüm belirtilerin aynı anda görülmesi şart olmayıp rahim sarkması belirtilerinden 2-3 tanesini yaşıyorsanız bir uzmana danışmanızda fayda vardır.

 

Rahim Sarkması Teşhisi Nasıl Koyulur?

Doktorunuz belirtilerinizi göz önünde bulundurarak rahim sarkmasından şüphelenirse pelvik muayene yapacaktır. Vajinal spekulum kullanılan muayene esnasında rahim ve vajinal kanal incelenir.

Rahim Sarkması Ultrasonda Görünür mü?

Vajinal ultrason, rahim sarkmasında kullanılan bir teşhis yöntemi değildir. Ultrasonda kullanılan aparat rahmi içeri doğru iteceğinden sarkmanın tespitinde kullanılması mümkün değildir. Ancak tedavi sürecinin planlanması için gerekli diğer bilgilerin edinilmesinde faydalı olabilir.

Rahim Sarkması Ameliyatı

Rahim sarkması ameliyatı öncesi genellikle ameliyatsız pelvik güçlendirme tedavileri denenir. Sarkmanın seviyesi, çocuk isteyip istememesi gibi durumlar göz önünde bulundurularak doktor ve hasta görüşmesi sonrasında ameliyata karar verilebilir.

 

Rahim sarkması ameliyatında ilk seçenek rahmin normal pozisyonunu alabilmesi için bağları onarmaktır. Bunun için laparoskopik ya da açık ameliyat seçenekleri değerlendirilebilir. Yönteme göre karın ya da vajinadan işlem gerçekleştirilebilir. Pelvik ligamanlarının rahme bağlanması ile gerçekleştirilen bu yöntem uygulanırken sarkmanın nedenleri göz önünde bulundurulmalıdır. Kabızlık ya da öksürük gibi ameliyat sonrasında da devam edebilecek nedenler söz konusu ise sarkmanın tekrarlayabileceği unutulmamalıdır.

İleri seviye rahim sarkmalarında histerektomi adı verilen rahmin alınması yöntemi tercih edilebilir. Vajinal ya da abdominal histerektomi yöntemleri kullanılabilir. Hamileliğin mümkün olmayacağı bu yöntem büyük hormonal değişikliklere de neden olabileceğinden genellikle menopoza giren hastalara önerilmektedir. Örnek ameliyatlar için sağlık makalelerini ziyaret edebilirsiniz

 

Rahim Sarkması Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Rahim sarkması ameliyatında kullanılan yönteme göre operasyon süresi değişiklik gösterir. Pelvik taban cerrahisinde karın ya da vajinal bölgeden işlem sağlanarak kasların güçlendirmesi sağlanır. Genellikle birkaç saat içerisinde ameliyat sonlanır.

Rahmin alınması içinse öncelikle rahim bağlarının kesilmesi ve daha sonra rahmin dışarı çıkarılması gerekmektedir. Bu işlem daha uzun sürer ve yaklaşık 3-4 saat operasyon devam eder.

 

Rahim Sarkması Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Ameliyatta kullanılan yöntem ve operasyonun başarısına göre değişmekle birlikte genellikle 1 gün hastanede kalınır. 3-4 günlük dinlenme sonrasında hastanın normal yaşantısına dönmesi mümkündür. Ancak en az 3 hafta boyunca ağır antrenmanlardan ve cinsel ilişkiden kaçınılması istenir.

 

Rahim Sarkması Ameliyatsız Tedavi Mümkün mü?

Rahim sarkmasının seviyesi göz önünde bulundurularak cerrahi operasyon yerine ameliyatsız tedavilere de yönlenmek mümkündür. Egzersiz ve vajinal peser en sık tercih edilen tedavi yöntemleri arasında yer alır.

 

Rahim Sarkması Egzersizleri

Kegel egzersizleri öncesinde tuvalete gitmeniz ve mesanenizi tamamen boşatmanız önemlidir. Egzersizleri doğru şekilde uygulayabilmek için öncelikle pelvik kaslarınızı kontrol etmeyi öğrenmeniz gereklidir. İdrar yapımı esnasında kasılıp gevşeyen bu kaslarınızı öğrenmek için tuvalette idrarınızı durdurmayı deneyebilirsiniz. Kasların kontrolünü öğrendikten sonra normal egzersizlere geçebilirsiniz.

 

Başlangıç aşamasında kegel egzersizlerini sırt üstü yatarken uygulamak daha kolay gelebilir. Pelvik kaslarınızı sıktıktan sonra 5-6 saniye bekleyerek gevşetebilirsiniz. Bu esnada dizlerinizi kırıp ayak tabanlarınızı yere değdirerek kalçanızı 1 karış kadar kaldırmayı deneyebilirsiniz. Her seti 3-4 defa uygulamanız gereklidir.

Kegel egzersizleri esnasında nefesinizi kontrol etmeniz ve kalçalarınızı sıkmamanız önemlidir. Eğer uygulamada zorlanıyorsanız egzersizleri öğrenmek için doktorunuzdan yardım isteyebilirsiniz.

 

Rahim Sarkması Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Başlangıç aşamasındaki rahim sarkmasının tedavi edilmemesi ciddi sorunlara neden olmaz. Ancak ilerlemesi durumunda rahim çevresindeki organları etkileyebilir. Doğurganlığın önüne geçebileceği gibi idrar ve dışkı kaçırma gibi sorunların da ortaya çıkmasına neden olabilir.

 

Rahim Sarkması Nasıl Önlenir?

Rahim sarkması riskini tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmasa da bazı önlemler sayesinde riski azaltmanız mümkündür.

Kişinin ideal kilosunda kalması riski önemli ölçüde azaltır. Düzenli egzersiz yapılabilir ve pelvik kaslarını güçlendirmek için kegel egzersizlerinden faydalanılabilir. Ayrıca kronik kabızlık ya da öksürük yaşıyorsanız bu sorunları ortadan kaldırmak için doktora görünmenizde fayda olabilir.

Exit mobile version