Rahim Miyomu Nedir?

Yapılan çalışmalara göre, günümüzde her 5 kadından 1’inde görülebilmektedir. Obeziteli kişilerde ve doğum yapmayan kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. Menapoz döneminde hormanların değişmesine bağlı olarak var olan miyomlar küçülebilmektedir. Rahim Miyomu Belirtileri Nelerdir? Rahim miyomu, genel olarak belirti vermemektedir. Ancak bazı durumlarda regl kanamalarındaki değişikliklerle belirti verebilir. Genel olarak, rahmin kasılmasına etki etmekte ve bu […]

rahim miyomu nedir

Yapılan çalışmalara göre, günümüzde her 5 kadından 1’inde görülebilmektedir. Obeziteli kişilerde ve doğum yapmayan kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. Menapoz döneminde hormanların değişmesine bağlı olarak var olan miyomlar küçülebilmektedir.

Rahim Miyomu Belirtileri Nelerdir?

Rahim miyomu, genel olarak belirti vermemektedir. Ancak bazı durumlarda regl kanamalarındaki değişikliklerle belirti verebilir. Genel olarak, rahmin kasılmasına etki etmekte ve bu etkiye bağlı olarak kanamalar düzensiz, uzun veya şiddetli olabilmektedir. Uzun ve şiddetli kanamalar anemiyi tetikleyebilmektedir. Bununla birlikte bazı vakalarda şiddetli ağrılar gözlemlenebilmektedir.

Bazı durumlarda miyomlar, mesaneye baskı yaparak, kişinin sık tuvalete çıkmasına neden olabilmektedir. Aynı baskıyı makata yaparak da yalancı tuvalet isteği etkisi yapabilmektedir.

Büyük boyutlara ulaşmış miyomların ortaya çıkarmış belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

Rahim Miyomu Tanı ve Tedavisi

Rahim miyomu, genel olarak jinekoloji muayenesinde, ultrasonda fark edilmektedir. Bununla birlikte USG, MR ve tomografi gibi üç boyutlu teknolojiler de tanı aşamasında kullanılabilir.

Genel olarak, miyomlar iyi huylu tümörler olmasına rağmen, çok düşük bir olasılık da olsa kötü huylu tümöre dönüşebilmektedir. Ani bir şekilde büyüme olan miyomlarda ve jinekoloğun şüpheli gördüğü hallerde yakın takip gerekebilir. Bu kişiler rutin kontrollerine ihmal etmemelidirler.

Tedavi için göz önünde bulundurulan kriterler şu şekildedir:

Uzman kişi yukarıdaki kriterleri değerlendirerek, uygun tedaviyi belirlemektedir. Duruma göre medikal veya cerrahi tedavi uygulanabilir. Bazı durumlarda sadece miyom izlemesi (periyodik takip) yapılır.

Tedavide uygulanan cerrahi yöntemler ikiye ayrılmaktadır. Bir yöntemde miyom rahimden çıkartılır. Diğer yöntemde ise rahim komple alınır. Rahmin komple alınmasının sebebi, rahim tekrar

Exit mobile version